Krausz Andrea | 2020.10.06. 06:00
Persze, hogy van menyhal! 11 ezer darabot telepítettek a Balatonba
A fonyódi kikötő mólójánál engedték pénteken a vízbe az apró, de életerős egynyaras menyhalakat. A Balatonban őshonos menyhal 1965 óta szinte eltűnt a tóból, de öt éve elkezdték a visszatelepítését, ami hatékonynak bizonyult.

Horgászok is fogtak már ki menyhalat a tóból, sőt a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai is örömmel számoltak be arról, hogy két példányt is sikerült kimutatniuk az úgynevezett a kutatóhalászat során.

Az egyik menyhal, amit Tihanyban fogtak a limnológiai intézet kutatói
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Különös figyelem kíséri néhány éve a balatoni menyhalak sorsát. Magyarország egyetlen tőkehalféléje ugyanis őshonos a magyar tengerben, természetes úton, feltehetően a Duna felől jutott el a tóba. Az 1960-as évek elejéig gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás meggyengítette, végül az angolna tömeges telepítése az eltűnését okozta.

2015-ben a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. elindította menyhal újrahonosító programját, mivel az angolna olyannyira megritkult a tóban, hogy bízhattak a menyhal túlélésében.
A likeBalaton.hu is beszámolt arról, hogy 2020. január 9-én Hermann Tamás a badacsonyi mólónál emelt ki egy 44 cm-es és 0,91 kg-os, gyönyörű mintázatú balatoni menyhalat, aminek 3-4 évesre saccolták a korát. Természetesen a gyors fotózás és mérést követően egészségesen úszhatott vissza élőhelyére a kifogott példány.

3-4 éves lehetett a januárban horogra akadt példány
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

Összesen négy alkalommal fogtak hasonló módon ilyen halat a tóból, legutóbb pedig a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai is ráakadtak két 25-30 centiméteres példányra, így már a tudományos megfigyelések krónikájába is bekerülhetett a korábban kihaltnak vélt faj.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei 2020. október 2-án 11 ezer darab gyönyörű, életerős, 8-10 centiméteres kis menyhalat telepítettek a vízbe a fonyódi kikötő mólójánál.

Fonyódon engedték be az apróságokat a vízbe
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

– Azért itt, mert közel van a fonyódi akadó és a köves terepen szeretnek elbújni. Planktonon nőttek idáig, most pedig a Balatonban megtalálják életfeltételeiket. Szúnyoglárvát, kagykólárvát és ivadékhalat is tudnak fogni majd a tóban – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.
– A Balatoni Horgászrend védi a menyhalat, tilos kifogni, ha valakinek a horgára akad, akkor vissza kell engednie. A horgászok kíméletesen szabadítsák meg a horogtól, vagy szükség esetén vágják el a szája előtt a zsinórt – fogalmazott Nagy Gábor.

A kis halak Bajáról érkeztek, ahol a Megafish Kft. a Dunából származó anyahalaktól szaporította, majd nevelte őket egynyaras korig
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

A menyhal telepítés mellett a két fuvarral 8076 kg háromnyaras pontyot is telepítettek a Balatonba Siófokon, a Cinege-patak torkolatánál. A telepítésekben most egy kis szünet következik, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. várhatóan a jövő hét közepén folytatja a munkát.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva