2019.12.06. 16:11
Rekordot dönt a balatoni kompforgalom
December 6-án a balatoni személyhajózás és kompközlekedés együttes utasszáma elérte a kétmilliót. A sajtó jelenlétében a Baross Gábor komp fedélzetén köszöntötték a kétmilliomodik utast.

Bár a 173. személyhajózási szezon október 23-án lezárult a Balatonon, a kompok továbbra is folyamatosan közlekednek. 2019. december 6-án délelőtt csak a helyszínen derült fény a szerencsés utas kilétére, akinek bizalmát értékes nyereménnyel jutalmazta a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART).
Kovács Attila és Cservári Gábor a péntek délelőtt 10 órakor Szántódról induló komp fedélzetén vehették át a 100.000 Ft értékű BAHART Joker Kártyát Kollár József vezérigazgatótól. A kártyaegyenleg a Társaság által indított kompokra és egyéb személyhajózási lehetőségekre egyaránt beváltható 2020 végéig.

Fotó: BAHART

Az év minden napján közlekedő kompok utasszáma még a kiugróan magas 2018-as forgalmi adatokat is túlszárnyalja idén. Az üzletág néhány napon belül újabb több évtizedes rekordot dönt, mivel a kompon szállított utasok száma meghaladja az 1.300.000 főt, melyre utoljára 21 évvel ezelőtt, 1998-ban volt példa.
2019. december 5-ig bezárólag nagyságrendileg 2,2 százalékkal, vagyis 28.000 fővel több utast, 3,3 százalékkal, azaz 13.000 darabbal több járművet és 5.300 darabbal több kerékpárt szállítottak a kompok Szántódrév és Tihanyrév között 2018. év azonos időszakához viszonyítva.

A szántódi kompkikötő (Fotó: Krausz Andrea)

A forgalom növekedése köszönhető annak is, hogy a hajózási társaság március 15-től egészen november 3-ig garantálta a kompok minimum 40 percenkénti indulását, rövidült a várakozási idő. Fontos szempont az is, hogy az év bármely napján felfüggesztik a kihirdetett menetrendet, és akár folyamatos átkelést is biztosítanak, ha a forgalom mértéke ezt kívánja.
A téli időszakban is igazodott a társaság a helyi lakosság utazási igényeihez, így az elmúlt két év során a tihanyi oldalról már minden óra 15 perckor indulnak a kompok, megteremtve ezzel a legelső reggeli járat esetében annak lehetőségét, hogy az északiról a déli partra munkába járók beérjenek a 8.00 órai munkakezdésre.

A Baross komp vízre engedése a felújítás után (Fotó: BAHART)

Az éves forgalomnövekedés fontos tényezője, hogy a téli, tavaszi és őszi gazdag települési programkínálat következtében a korábbiakhoz képest lényegesen többen keresik fel a Balaton régiót, mint turisztikai desztinációt.

A kompok a lecsökkent forgalmi igényeknek megfelelően jelenleg a téli menetrend szerint közlekednek, azaz Szántódrévből 7.00 – 17.00 óra között, Tihanyrévből pedig 7.15 – 17.15 óra között 60 percenként indulnak a meghirdetett menetrend szerint.

A korábbi rekordokról itt lehet olvasni!

Nyitókép: BAHART

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva