Szaniszló Hajnalka | 2020.03.27. 18:00
Szex a korona idején #1 - egészségügyi szempontok
Terjed-e a korona szexuális úton? Mire vigyázzunk? Mit tehetünk, ha “bejárós” munkahelyünk van, a párunk azonban otthonról dolgozik? Hogyan védekezzünk? Mi a helyzet a távkapcsolatokkal? Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyászt kérdeztük. A következő részben a szexuális életünkre gyakorolt lelki, mentális, érzelmi hatásait vesszük sorra egy szexuálpszichológus segítségével.

A vírus működéséről
A vírust nagyjából úgy kell elképzelni, mint az esőcseppet. Nehéz, van súlya. Leesik a levegőből, a szájból, mint egy lefelé eső búra. Ha valaki hozzád ér, a nadrágod ér valamihez, a cipőd a közelébe kerül vagy belelépsz, akkor hazaviszed. Valaki átad neked egy papírt, arról rákerül a kezedre, hozzányúlsz az arcodhoz vagy megvakarod a füled, és a vírus máris a szervezetedbe juthat. A védekezés/megelőzés során ezért nagyon fontos mindent fertőtleníteni szappanos vízzel, és kihagyhatatlan az alapos kézmosás is. 70 fokon pusztul el a vírus, így érdemes magas hőfokon mosni a ruhákat – kezdi a doktornő.

Szexuális együttlétek higiéniája együtt élő párok esetén

A koronavírus szexuális úton nem terjed. Azok a párok, akik együtt élnek és otthonról dolgoznak, egy légtérben tartózkodnak, össze vannak zárva. Tehát az egymás megfertőzésének veszélye ott van a levegőben, és elkerülhetetlen, hogy mindent kivédjenek. Azt gondolom, hogy mindenki potenciálisan fertőzöttnek tekinthető, csak van akinek erősebb az immunrendszere, és észre sem veszi, úgy esik től a betegségen, míg másokat teljesen legyengít. Ezért kell a minimálisra csökkenteni a kockázatot. A zuhanyzás nagyon fontos, csak utána kezdjünk bele az intimitásba. Alapos szappanozás után! – vallja a doktornő.

Alkalmi és távkapcsolatok – amikor nem élnek együtt a felek

Azt javaslom, hogy ha alkalmi vagy más településen lévő partnerkpacsolatról van szó, ha lehet, ezt most hagyjuk ki. Még akkor is, ha hosszútávú párkpacsolatról van szó, nem érdemes találkozni.

Akinek nincs állandó partnere, akivel együtt is lakik, azok ne találkozzanak.

Még akkor sem, ha megbízik a másikban, akkor sem, ha hosszabb ideje vannak együtt. Sajnos, nem lehet tudni, hogy a másik mit fogott meg, ki ért hozzá észrevétlenül például a buszon, vírushordozó-e. Érdemes addig várni, amíg nem kezd csökkenő tendenciát mutatni a fertőzések száma hazánkban. Van olyan, akin még 30 nap múlva is kimutatták, de ez nem jelenti azt, hogy 30 napig fertőz. Tudom, hogy megdöbbentően hangzik, de ha lehet, ne legyen nyálcsere sem. Érdemes körültekintőnek lenni és inkább nem találkozni – mondja Dr. Mangó Gabriella.

Óvszer az ujjon?
Oszlassunk el egy vicces tévképzetet. Védelmet nyújt-e az óvszer, ha az ujjunkra húzzuk? Én papírzsebkendővel zárom a csapot, nyitom a kilincset, emiatt nem érdemes óvszert vásárolni, de ha valaki szeretné, akkor azonban minden ujjára húzzon óvszert, az a biztos! – mondja nevetve a doktornő.

A következő részben a szexuális életünkre gyakorolt lelki, mentális, érzelmi hatásait vesszük sorra egy szexuálpszichológus segítségével.

Ugye, tudod, hogy a Balatont sem kell félteni, ha erotikáról van szó?

Emlékszel még a naturista esküvőre vörös szőnyeggel, amelyet az egyik balatoni nudista strandon tartottak? Nézd meg itt!

Még többet szeretnél tudni a koronavírusról? Itt összegyűjtöttük neked a leghasznosabb információkat és témákat, mind balatoni, mind országos szempontból.

Nyitókép: Shutterstock
Készítette: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva