Szaniszló Hajnalka | 2020.03.31. 14:00
Szex a korona idején #2 - lelki és érzelmi hatások
Hogyan éljük meg partnerünk hiányát a korona alatt? Mit tegyünk, ha házaspárként a gyerekek miatt nem jut idő egymásra? Milyen hatással lehet az érzelmi- és lelkivilágunkra az összezártság vagy épp a távolság, az intimitás hiánya? Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal beszélgettünk. A kínzó helyzet enyhítésére és a sokunkban ott bujkáló szexuális feszültség feloldására kerestük a válaszokat.

– A #maradjotthon és a vírus miatt megváltozik a párok egymáshoz való viszonya is. Többet vannak összezárva, vagy épp a külön élők ritkábban tudnak találkozni és egymással foglalkozni szexuális téren. Mindkettő szülhet feszültségeket.
– Emberi működésünk alapja mindenben, hogy: a mérték az érték. A túl kevés és a túl sok együtt töltött idő is megküzdést igényel, de míg előbbit szépen lehet kommunikálni – „Annyira hiányzol!” – addig utóbbi közlése csak még jobban elmérgesíti, felpaprikázza a hangulatot. Külföldi munkavégzés, kiküldetés, diákok esetében a külföldi ösztöndíj vagy a vizsgaidőszak olyan események, ahol a távolság választja el a párokat, ám ezeket az igazán elkötelezett szerelmesek át szokták tudni vészelni rendszeres kapcsolattartással. Nehezebb viszont aktuálisan az összezártság, amikor egyrészt a külvilágban lévő stresszt és bizonytalanságot is kezelni kell tudni, magyarán két feszült ember közt a szikra könnyebben robban.

– A házaspárok ugyan együtt élnek, de több gyerek tartózkodik otthon, és a megváltozott életkörülmények hatására elvész az énidő, az intimitás.
Fontos, hogy a felek felváltva foglalkozzanak a gyerekekkel, hogy mindkettőjüknek jusson egy kis „semmire sem figyelés”, pihenés, énidő. Lehetőleg ez legyen előre tervezhető, megbeszélt, tehát lehessen rá számítani, hogy a nap mely időszakában van, tudjuk várni. A testi intimitás gyerekek mellett általában a hálószobába száműzetik, ám a zaj miatt ez gyakran zavarja a párokat. Be lehet tenni zenét, kulcsra zárni az ajtót kis időre, ha pedig az átszűrődő hangokra kérdeznek, a válasz, hogy anyáék is szoktak játszani – elvégre a szex a felnőttek játéka, erre utal például az előjáték elnevezés is – birkóznak, sikongatnak közben, „mint ti, amikor fogócskáztok, vagy a hullámvasúton ültök”.

Fotó: Pixabay

– Hogyan tehetnek az ellen, hogy akár együtt vagy külön, de az egymásra fordított intimitás ideje, lehetősége ne csökkenjen vagy épp ne szűnjön meg?
– Az intimitás nem csak a testiséget jelenti, hanem az érzelemkifejezést és beszélgetést is. A szerelem kezdetén minden érdekel a másikkal kapcsolatban, amit megoszt magáról, ez a fajta kölcsönös énfeltárás az intimitás és az érzelmek elmélyülését eredményezi. Onnantól kezdve azonban, hogy összeköltöztünk, nincs idő az ilyen beszélgetésekre, már csak praktikus munkaszervezés zajlik: ki hozza el a gyereket az óvodából, cseréli le a téli gumit, és hoz hazajövet kenyeret. Most viszont van alkalom a társasjátékokra, kártyázásra és sok-sok sztorizásra, ami mind azt eredményezi, hogy ismét érzelmileg is közelebb kerülünk egymáshoz, ne csupán lakótársak legyünk.

– Ha a korlátozások miatt nem tudnak találkozni és élni a megszokott szexuális életüket, hogyan oldhatják fel ezeket a feszültségeket? Videóchat, különböző ehhez kapcsolódó játékok megoldást jelenthetnek számukra?
Fontos azért azt látni, hogy nem egy beázott pincében didergünk éhezve, bombázások közepette, a külvilági információktól elszakítva – hanem mindez már az okostelefonok és mindenféle technikai eszközök idején történik velünk, ahol számos huncut lehetőség (is) kínálkozik a pároknak a kapcsolattartásra. E téren azonban lényeges az óvatosság, s talán jobb a szimultán online mód. Csak akkor küldjünk magunkról pikáns dolgokat, ha tényleg maximálisan megbízunk a partnerben (más esetben érdemesebb arc, ékszerek, tetoválások alapján nem beazonosítható, illetve egy idő után „önmegsemmisítő” képet/videót továbbítani). Sajnos rengeteg későbbi zsarolás, visszaélés, „bosszúpornó” került fel az internetre a korábbi partnerek által.

– Az egyedülállókat, akik pl. alkalmi kapcsolatokban élik meg szexualitásukat, hogyan érintheti ez az időszak?
Paradoxul hangozhat, de véleményem szerint több szerelem fog születni, mint más időszakban. Mai „felszedős” (hook-up) korunkban, amikor a szex jellemzően már az első (és gyakran utolsó) találkozáskor bekövetkezik, nem adunk időt az érzelmek kialakulásának. Keressük a tökéletes szexet, miközben elfelejtjük azt, hogy épp a szerelem jelenléte teszi az egybeolvadást mámorossá, katartikussá. Aztán csalódottan továbbállunk, hogy „nem az igazi”, maximum a férfi hozzáteszi – ha a lány eléggé pornófilmesre vette a figurát –, hogy „pedig ügyes a kiscsaj”. Most viszont ebben az érzelmileg kiélezett helyzetben jobban megnyílunk, többet beszélgetünk – tehát a másik személyiségét is megismerhetjük, így egyre közelebb érezzük magunkhoz. Fontos azonban az óvatosság, mivel ez a gyors kitárulkozás egyben kiszolgáltatottá is tehet olyanokkal szemben, akik ezzel visszaélhetnek.

 

Terjed-e a korona szexuális úton? Mire vigyázzunk? Mit tehetünk, ha “bejárós” munkahelyünk van, a párunk azonban otthonról dolgozik? Hogyan védekezzünk? Mi a helyzet a távkapcsolatokkal? Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyászt kérdeztük. Az előző részben a szexuális életünkre gyakorolt lelki, mentális, érzelmi hatásait vettük sorra egy háziorvos segítségével.

 

– Sokan menekülnek a pornófilmekhez. Lehetséges, hogy többen válnak most függővé és veszítik el realitásérzéküket ezzel kapcsolatban?
– A függőségeink felerősödhetnek, s itt elsősorban az internetes addikciók kiemelkedőek, legyen szó a közösségi média túlcsordult használatáról, vagy akár a felnőttfilmekről. A szex stresszlevezető, segít kiszakadni a monotonitásból, depresszív hangulatból, unalomból. Így kiváltképp előtérbe kerülhet a kiberszex mindenféle válfaja, legyen szó szexchat szobákról, online szexuális szolgáltatásokról vagy éppen a pornófilmekről.

– Mit tehetünk – általánosságban – hogy a járvány miatti megváltozott életkörülmények ne legyenek negatív hatással a szexualitásunkra, majd ezáltal a mentális, érzelmi és fizikai egészségünkre?
– Ahogy az interjú elején mondtam, a legfontosabb a mértékletesség: ahogy az úgynevezett rekreációs pornóhasználat nincsen negatív kihatással a szexuális életünkre (pl. heti két-három alkalom a partnermentes időszakokban, ami lehetőség szerint ne tartson tovább fél-egy évnél), azonban túlhajtott alkalmazása esetén (heti öt felett, illetve napi akár többszöri használat) eltávolíthat a valós szextől és zavarokat okozhat a szexuális működésben. Mindamellett – reményeink szerint – ez nem lesz annyira hosszú, elhúzódó időszak, ami jelentős mértékű problémákhoz vezetne.

– Lehet ez annyira egyszerű, hogy “oldjuk meg mi magunk”, egyedül a dolgot? Akinek párja van, akinek erre igénye van, annak ez igen sovány vigasz. Tapasztalható, hogy a hiánynak negatív fizikai, érzelmi, mentális hatásai is lehetnek…
– Pont azok számára, akik nem tudják egyedül megoldani, illetve most van idejük foglalkozni vele, kerül fel még több videó most a személyes YouTube csatornámra (Szexkluzív). Rengeteg pozitív visszajelzés érkezik, hogy mennyire hasznosnak tartják, illetve esetenként a felém idézett kérdéseket is igyekszem ott megválaszolni.

 

 

Ugye, tudod, hogy a Balatont sem kell félteni, ha erotikáról van szó?

Emlékszel még a naturista esküvőre vörös szőnyeggel, amelyet az egyik balatoni nudista strandon tartottak? Nézd meg itt!

Még többet szeretnél tudni a koronavírusról? Itt összegyűjtöttük neked a leghasznosabb információkat és témákat, mind balatoni, mind országos szempontból.

Nyitókép: Shutterstock
Készítette: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva