Szaniszló Hajnalka | 2020.07.16. 14:00
Te lefestetted már a Balatont? Most megteheted, és haza is viheted a festményedet
Lefesteni a Balatont nem csupán egy művészeti program. Valóban élmény, gasztronómiai finomságokkal, távol a zsúfolt strandoktól, madárcsicsergés és jazz zene közepette. Hegyestű-túra és a csodás Káli-medence szépsége is vár a program részeként.

A Zánka-közeli, a Hegyestű lábánál lévő északi parti Tagyon Birtokon élheted át ezt az élményt. A napod azzal kezdődik, hogy megérkezel és a házigazda fogad egy finom fröccsborral és egy különleges reggelivel: édesburgonyán tálalt kolbászos rántottát kóstolhatsz, amelynek minden összetevője helyi termelőktől származik. Isteni finom házi kolbász, ami a kis tagyoni falu egyik legjobbja.

Ahogyan csurog le a lágy rántottán a vörösessárga kolbászzsír, attól garantáltan minden gondodat elfelejted, az édesburgonya pedig szuperül ellensúlyozza a feltétet. Az egész nem egy nagy adag, szóval nem fogja megfeküdni a gyomrod, s épp csak megágyazol vele a habzóbornak, illetve adsz egy adag energiát a reggeli után következő Hegyestű-túrának.

Fotó: Keszey Ágnes

Könnyed túra a Káli-medencében, árnyas fák alatt

A túrát megteheted könnyített verzióban elektromos bringával, valamint gyalogosan (ez utóbbit a házigazda, Kartaly Attila vezeti) a kiépített és idén nyáron felújított lépcsősoron. Kell egy kicsit kapaszkodni, de ne ijedj meg, egyáltalán nem teljesíthetetlen: nagyjából fél óra könnyed séta az erdőn keresztül, árnyékos, madárcsicsergős túraúton (országos kéktúra útvonalon haladhatsz végig).

Fotó: Szaniszló Hajnalka

Mindezt napsütötte szakaszok szakítják meg, borókabokrokkal, vadvirágokkal és csodálatos kilátással a túlpartra. Na és persze rejtett házikókkal, nyári lakokkal szegélyezett ösvények mentén csodálhatjuk a természetet. Ez a vidék alapvetően vízszegény terület, s a száraz karszt-bokorerdők meghatározó növénye a cserszömörce.

Fotó: Szaniszló Hajnalka

Vulkáni maradványok a Hegyestű lábánál

Az első állomás az a bazaltképződmény, amelynél nem lehet nem megállni egy fotóra, s felpillantani a tövéből a csúcsokra. Arra a képződményre, amely a Káli-medence egyik legkülönlegesebb képződménye. A Káli-medence kapujában állnak azok a 337 méteres bazaltoszlopok, amelyek a vulkán kitörése után keletkeztek. Ennek nyomaival találkozunk elsőként, kiérve a túra erdei szakaszáról.

Felújított bazaltlépcsők és belépő árak – érdemes előzetesen tájékozódni

Érdemes előzetesen tájékozódni, mert ez a szakasz már fizetős, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park területén található. Fontos információ az is, hogy a karantén alatt elkezdték kicserélni a korábban fából készült lépcsőket, de a korlátot még nem építettek ki hozzá, ezért vigyázzunk a gyerkőcökre és önmagunkra is mind a fel-, mind a lejutás alkalmával. Ezt természetesen folyamatosan építik, de egyelőre a kiépítés első szakaszában járnak, légy óvatos!

Fotó: Szaniszló Hajnalka

Fenn a Hegyestű csúcsán mesés látvány tárul elénk

A csúcsra érve teljes terjedelmében csodálhatjuk meg a déli partot, s kicsit kikapcsolhatunk a világból. A helyszín egyébként egyre népszerűbb és a csúcson nincs árnyék, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a kevésbé zsúfolt órákról, valamint naptejjel és kalappal vagy egyéb fejfedővel készülni, mert könnyen leéghet a bőrünk. Lefelé is csodás a kilátás és egészen más arcát mutatja a természet, mint felfelé, érdemes tehát jelen lenni a pillanatban és töltekezni a Balatoni táj csodájának látványával és utánozhatatlan érzésével. Napokig táplálkozik belőle az ember lelke, ha igazán át tudja élni!

Fotó: Szaniszló Hajnalka

A Birtokra visszaérkezve már érezzük a csodás illatokat, készül az (est)ebéd (gyümölcsleves, konfitált tarja és padlizsános finomságok, valamint házi túrós rétes).

A te Balatonod – fesd le és vidd haza a Balatont a szobád falára! Ez az élményfestés!

Mindeközben végre megkezdődik az élményfestés, melyről korábban elképzelésem sem volt, hogy milyen lehet. Most megtudom és te is átélheted, mert a nyár folyamán lesz még lehetőséged rá a birtokon, érdemes figyelni a programjaikat.

Fotó: Szaniszló Hajnalka

Több művészt is megihletett az évszázadok során a Balaton, manapság azonban már az okostelefonunkkal, egy szempillantás alatt is megörökíthetjük a pillanatot. Vajon milyen lenne a Balatont a saját festményeden viszontlátni az otthonod falán? Posta Zsófi, az „A te Balatonod” program megálmodója a festővásznak mellett állva segít. Előrajzol, instrukciókkal lát el, hogy hogyan érdemes hozzákezdeni a folyamathoz és hogy hogyan használjuk az ecsetet vagy a festéket annak érdekében, hogy elégedettek legyünk a saját festményünkkel.

Fotó: Szaniszló Hajnalka

Mindeközben az árnyas fák alatt, Tarr Dávid előadásában hangulatos élő zene szól, amely – a borokkal és a Balaton látványával – együtt alapozza meg a délután hangulatát. Van, aki még csak most falatozza a házi túrós rétest és csak gyönyörködik a teraszról elénk táruló Balatoni panorámában.

 

 

Az élményfestés több órás program, egész délutános elfoglaltság, de annál nagyobb élmény! A festmény elkészültével jólesik egy pohár finom bor, amely méltó lezárása ennek a különleges napnak a Balaton és a Káli-medence egyik legszebb táján, mert azért a legnagyobb élmény mégis a Balaton látványa, melyet most te is hazavihetsz a szobád falára, méghozzá a saját festményeden.

Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

Nyitókép: Szaniszló Hajnalka

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva