Koszorus Rita/sonline.hu | 2023.03.15. 12:00
Tíz éve volt utoljára extrém hóesés Somogyban
2013 márciusában volt utoljára akkora hóesés, hogy szinte teljes Somogy vármegyét hólepel borította. Ezekből a képekből válogattunk.

Tíz évvel ezelőtt havazódott be utoljára teljesen Somogy

Napra pontosan tíz éve már annak, hogy Somogy nagy részén extrém mennyiségű hó esett, melyet erős széllökések is követtek, így hamar komoly hótorlaszok alakultak ki a teljes megyében.

Két éve is volt hó márciusban Siófokon

 

 

2013 márciusában Szabadi Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, a siófoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója először az M7-es autópályán szembesült a katasztrófafilmbe illő látvánnyal. A tűzoltóautóból kiszállva a szél kitépte a jármű ajtaját Zoltán kezéből, amit utána alig lehetett visszazárni. A Nagykanizsa felé tartó oldalon teljesen megbénult a forgalom a sztrádán, minden sávban elakadt autók, egymásnak csúszott kamionok sorakoztak. Az utasokat autóbuszokhoz kísérték, melyek melegedőhelyekre szállították őket.

Fotó: Tűzoltóság

 

Horváth Zoltán tűzoltó törzszászlósnak sem volt még dolga ennyi elakadt járművel egy szolgálati napon. A barcsi megbízott szolgálatparancsnok a dél-somogyi települések között mentette bajtársaival az árokba csúszott személyautókat és kamionokat. A csörlők egész éjjel dolgoztak, hogy az autósok hazajussanak.

Dömötör János tűzoltó főtörzsőrmester 1993-ban szerelt fel, de soha nem volt még hasonló szolgálati napja. A nagyatádi térség is teljesen behavazott. János a Lábod felé tartó útszakaszon dolgozott társaival, ahol több személyautót, kisbuszt és kamiont ástak ki a hóból.

Fotó: Tűzoltóság

 

Árbogás József tűzoltó zászlós bevetésen volt a nagy havazáskor. A kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának egy négy kilométeres sétával kezdődött az aznapi bevetéssorozata, ugyanis az osztopáni vasútállomástól két kilométerre fa dőlt a vasúti sínekre, amely fennakadást okozott. A legemlékezetesebb helyszíne azonban Igal és Ráksi között volt, ahol hat kilométeres kocsisor torlódott fel. Kamionok, mozgássérülteket szállító busz és százas nagyságrendű személyautó mentése írható az aznapi műszaki mentések listájára.

Fotó: Tűzoltóság

 

Beck Tamás tűzoltó százados szabadságon lett volna a hóvihar napján, koncertre volt jegye, de amikor nyilvánvalóvá vált számára, hogy ebből nem lesz semmi, szolgálatra jelentkezett. A marcali szolgálatparancsnok akkor már tizenhét éve viselte a tűzoltó egyenruhát, de soha nem látta még ilyen kilátástalannak a helyzetet. A gépek hiába dolgoztak órákon át a járművek kiszabadításán, a szél újra és újra visszafújta a havat az útra Nemesvidnél is. Tamás már azon gondolkodott, hogy kézben, egyesével fogja bevinni az autókban ülő gyerekeket és szüleiket, valamint a kutyával várakozó autósokat a közeli melegedőhelyre. De a szél iszonyatos erővel süvített, borzasztó hideg volt és az emberek lenge öltözékben ültek az autókban, buszokon. Végül egy helyi vállalkozó a traktorjával – a szántóföldön keresztül – szállított el mindenkit a faluba.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Tűzoltóság/sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva