likeBalaton.hu | 2022.06.09. 20:00
Tudtad, hogy a jegesteának is van világnapja?
Balatoni nyaralásod fontos kellékének június 10-én van a világnapja, tudj meg mindent róla!

A tea a víz után a Föld második legkedveltebb itala, melyet a nyári hónapokban inkább hűsítő verziójában, jegesteaként fogyasztunk. A finom szénsavmentes frissítőből világszerte évente több mint 45 milliárd liter fogy, ezért talán nem meglelő, hogy saját világnapot kapott.

Íme 10 ok, amiért érdemes jegesteát inni:

1. A jegestea hidratálja a testet! Jobban frissít, mint a szénsavas italok, a nyári forróságban vagy fárasztó munka, edzés után egy finom jegestea a megfelelő választás lehet a szomjúság oltására, a folyadékpótlásra.
2. A jegestea egy egészséges alternatíva az üdítők között, hiszen a gyümölcsök mellett lehet édesíteni fruktózzal, sztíviával, így akár nagyon alacsony kalóriatartalmú italokkal is felfrissíthetjük magunkat.
3. Bármelyik teafajta kedvelői megtalálhatják a kedvencüket, hiszen fekete, zöld, fehér vagy rooibos teából készült jegesteát is lehet találni a polcokon.

 

Gyömbéres jegestea

  • 3 db citrom
  • diónyi gyömbér
  • 30 dkg cukor
  • 3 tk teafű

 

 

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg a citromokat forró vízben, majd reszeljük le a héjukat, facsarjuk ki a levüket, kb. 1,5 dl-t kell kapnunk.

A reszelt héjat a facsart lével és a kifacsart citromokkal együtt 3,5 dl vízzel és a cukorral, valamint a reszelt gyömbérrel együtt felforraljuk, majd alacsony lángon 5 percig gyöngyöztetjük. A tűzről levesszük a szirupot, majd egy teatojásba tesszük a tealevelet, és a szirupban hagyjuk ázni kb. 5 percig.

Ezután leszűrjük, sterilizált üvegbe töltjük. Vízzel hígítva fogyasztjuk.

 

4. A tea kesernyésségét gyümölcsökkel lehet ellensúlyozni, a jó minőségű termékekben 1% valódi gyümölcskoncentrátum teremti meg az ízharmóniát.
5. A teában található antioxidánsok harcolnak az öregedés ellen, és megvédenek a minket körülvevő méreganyagoktól.
6. A tea növény egyes alkotóelemei segítik az emésztést – elfogyasztásával akár 45-50 kalóriával többet égethet el a testünk. Ez nem hangzik soknak, de ez a mennyiség egy év alatt könnyen elérheti a 2 kg-os súlycsökkenést is, ha valódi teával készült zero jegesteákat iszol.

Keleti jeges tea

  • 1 rúd fahéj
  • 3 ek citromlé
  • jégkocka
  • 8 ág menta

 

 

Elkészítés:

Az almateát és a fahéjrudat leöntjük 8 dl forrásban levő vízzel, majd 8 percig állni hagyjuk. Ezután belekeverjük a mézet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A megmosott alma magházát kiszúrjuk, majd a közepéből kivágunk 4-8 szeletet és megöntözzük a citromlével. Négy nagy üvegpohárba jégkockát szórunk.
Adagonként elosztjuk rajta az almakarikákat, és rátöltjük a kihűlt teát. Végül az italokat tetszés szerint a mentaágakkal vagy a lecsipkedett mentalevelekkel díszítjük, és azonnal kínáljuk.

 

7. A tea segíthet megelőzni a fertőzéseket. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres teafogyasztók immunrendszere nagyobb aktivitást mutat, mint a teát nem fogyasztók szervezete.
8. Stresszes vagy? Könnyen lehet csak egy jegesteára van szükséged. Tanulmányok bizonyítják, hogy a teát fogyasztókban csökken a test stresszhormon szintje.
9. A tea csökkenti a koleszterinszintet, több cikk is szól a tea koleszterinre gyakorolt jótékony hatásairól.
10. A zöld tea jótékony hatással van a memóriára és a figyelemre, csökkenti a szorongást, segíti az agyműködést, így elmondható, hogy a zöld teával készült jegestea általában javítja az agy egészségét.

Narancsos jeges tea

  • 6 db teafilter
  • 2 tk narancsdzsem
  • 2 dl narancslé
  • 1 ek citromlé
  • 2 db narancs
  • 1 db lime
  • jégkocka

 

 

Elkészítés:

A teafiltereket 1 l forró (de nem forrásban levő) vízzel leforrázzuk. Kb. 6 perc áztatás után a filtereket kivesszük. Hagyjuk kihűlni, majd elkeverjünk benne a narancsdzsemet. Továbbá narancs- és citromlevével ízesítjük.

Ezután megmossunk, majd felkarikázzuk a narancsot és a limeot. Zacskóban húsklopfoló segítségével összetörünk egy jó marék jégkockát. A gyümölcsöket és a jégkását 6 pohárban elosztjuk, majd ráöntjük a hideg, gyümölcsös teát. Hosszú nyelű kanalakkal kínáljuk.

 

Forrás: mindmegette.hu
Nyitókép: well.hu

 

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

 

A balatonfüredi Hámori Marcell koktélbárja újabb elismerésben részesült

 

Alsóörsi, csopaki és balatonudvari strandbisztró a legjobbak között

 

Már megkóstolhatjuk az EKF sörét

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva