Dezslik Magdolna | 2018.10.16. 17:00
Tündérmese Badacsonyban – így született a Varga bor
Sokszor gondoljuk, hogy csodálatos történetek csakis az amerikai romantikus filmekben, no meg a tündérmesékben vannak. Pedig a Varga borászat története épp ilyen.

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl… Nem, a mesénk nem hetedhét országon túl kezdődött, hanem Budafokon. Hősünk éppen élete keresztútjánál állt, asztalos legyen belőle vagy tanult ember.

A fiatal Varga Pétert édesapja titokban arra próbált rábeszélni, hogy tanuljon rendes szakmát, mert asztalosra mindig szükség lesz, ám édesanyja annak örült volna, ha fiukból diplomás ember lesz. Nehéz döntés volt, hiszen a családban ő volt az első, aki megszerezte az érettségijét. A matematika-fizika szakos gimnazista Varga Péternek ugyan fogalma sem volt róla, hogy valójában mivel is foglalkozik egy közgazdász, de jelentkezett az egyetemre, ám azt is eldöntötte, hogy ha nem veszik fel, akkor asztalos lesz.

Néhány év múlva a Pénzügyminisztériumban kezdett dolgozni és családot alapított. Ám amikor feleséget, gyereket kellett eltartani, az is kiderült, hogy a kutató közgazdászok fizetése olykor a templom egerével vetekszik. A mesebeli gazdagságot pedig akkoriban egyetlen megoldástól remélte mindenki: vállalkozni kell. Ne feledjük, ekkor még 1982-őt írtunk, és még épp elkezdtek működni GMK-k (gazdasági munkaközösségek).

De egy okos irodista mit vállalkozzon? Nos, a szülők pénzén épített családi ház munkálatai során kitanult ismeretekre, meg a barlangász unokatesók alpinista gyakorlatára alapozva Varga Péter építőipari vállalkozást indított.

Akkoriban még nem volt olyan egyszerű céget alapítani mint most, és én tudtam, hogy mit kell csinálni. Igaz, a vállalkozásban csak tulajdonosként voltam akkor jelen.

Végül a családban mindenki vállalkozó lett, ki könyvelő, ki külkereskedő, csak ő maradt állami cégnél alkalmazott. Igaz, már a Hungarovin gazdasági igazgatójaként dolgozott, ahol a számok világa mellett itt kiismerte a nagyüzemi borászat titkait is.

Közben a mesékhez illően a világ kifordult a négy sarkából, és a rendszerváltással hősünk élete is alaposan megváltozott. Az irányított birodalmat eladták a németeknek – Varga Péter pedig elvesztette igazgatói állását. A család többi tagjának sikerén felbuzdulva ő is vállalkozó lett: adótanácsadás és pénzügyi lízingelés volt a területe.

Egy megbízás során járt Badacsonyban, ahol meglátta a világ legszebb helyén található pincészetet és beleszeretett. A gépek régiek voltak, az épületek rossz állapotban, de a hely gyönyörű. Ráadásul hamarosan készpénzfizetéses versenypályázatra írták ki. A család pedig összefogott. A versenytárgyalásra érkezve Péter megijedt a versenytársak lenyűgöző autócsodáitól, de édesanyja csak annyit mondott: Kisfiam, ezeknek autóban van a pénzük.

1993-ban 180 millió forint plusz ÁFA összegért Varga Péter és családja megvette a Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi pincészetét, és – elvileg – annak évi 400 ezer palackos piacát. Ez utóbbit azonban az elbocsátott előző vezetés vitte magával a konkurenciához.

Az első kétségbeesés után azonban Varga Péter újra dacolni kezdett a világgal és korszerűsített, fejlesztett, saját szőlő híján másoktól vásárolt gyümölcsből készített bort, méghozzá a keresletnek megfelelő olcsó és jó minőségű bort. Muszáj volt minden tudást, kockázatvállalást bevetni, hiszen a 180 millióból csak nyolcvanat fizettek ki azonnal, és a szerződés szerint, ha a fennmaradó összeget nem törlesztik két éven belül, akkor a család mindenét elveszíti.

Az értékesítésünk minden nehézség ellenére is már az első évben meghaladta a 800 ezer palackot, így időben kifizettük a teljes vételárat, aztán fejleszteni kezdtünk, tanulmányútra mentünk a Rajna-Pfalz-i borvidékre, és 86 hektárnyi saját szőlőt telepítettünk.

Varga Péter folyamatosan figyelte, hogy merre tart a piac, hol érdemes fejleszteni, milyen innovációval lehet megelőzni a konkurenciát, amiben fantasztikus munkatársai voltak a segítségére.

Erjesztő kapacitásunk korszerűsítését követően pincészetünk is elkezdett reduktív technológiával primőr borokat készíteni. A jelentős mennyiségben csak a balatoni régióban megtalálható Csabagyöngye fajta már július végén, augusztus elején érik, és egy a borászatunkhoz kapcsolódó innováció révén, extrém gyors feldolgozással már az igazi szüret előtt, augusztus végén a polcokra kerülhet a belőle készült bor. Ilyen nulla érlelésű bort mi készítettünk először.

A pincészet az elmúlt években sok értékes díjat nyert különböző hazai és nemzetközi versenyen.

– A lejelentősebb talán, hogy a 2017-ben a hivatalos világbajnokságnak számító bordeaux-i nemzetközi, Challenge du Vin borversenyen egyaránt aranyérmes lett az Irsai Olivér, az Aranymetszés olaszrizling és az Aranymetszés Szürkebarát borunk.

Aranyesőt hozott a tavasz a Varga pincészetnek

A családi borászat ma már több mint 17 millió palackos piacot tudhat magáénak. Varga Péter mellett nagy szerepe van a sikerben az egész családnak. Varga Bálint a borászati munkák után jelenleg a saját útját járja, de öccse Máté a pincészetben dolgozik.

Édesapám úgy irányította az életemet, hogy bármit kipróbálhassak, bármit tanulhassak, de azt teljes erőbedobással csináljam. 12 évesen már közel 180 centi magas voltam, és elég jól kosárlabdáztam. Az edzőim azt mondták, tehetséges vagyok, ezzel kéne a későbbiekben is foglalkoznom. Édesapám azt mondta, ha ezt választom, magántanuló leszek, külön edzésekre járok majd, rengeteg munka lesz benne, de emellett a pincészetet ugyanúgy meg kell ismernem, mert az az enyém is, és negyven és korom után már nem a kosárlabda lesz az életem. Így aztán már gyerekkoromban sok időt töltöttem a borászatban, a nyári szünidőkben például ott dolgoztam. Már korán rájöttem, hogy ez nekem nagyon tetszik, és ezzel akarok foglalkozni. Közgazdász lettem, mint édesapám. Persze vannak vitáink a mindennapok során, de ezek mindig konstruktívak. Általában az új fejlesztések, új borok véleményezésénél.

– Ezek mindig szubjektív megítélések, de érdekes módon legtöbbször ugyanaz lesz a végére a véleményünk. Talán a genetika teszi – teszi hozzá mosolyogva az édesapa.

 

 

View this post on Instagram

:: 3 BORUNK IS NEMZETI BORKIVÁLÓSÁG LETT! :: A Nemzeti Borkiválóság Program keretében lezajlott a fehér- és rozéborok idei Országkóstolója. A nemzetközi borbírálati rendszeren alapuló értékelés alapján a legjobban teljesítő pincészetek között végeztünk, hiszen 3 borunk is bekerült a Borkiválóságok Könyvébe:  http://carbongroup.hu/public/borkivalosagok/online_pdf_2016/  Ebben az évben – 2014-es késői szüretelésű, édes Aranymetszés Olaszrizlingünk (www.vargabor.hu/amolaszed) – 2014-es töppedt szőlőből készült, édes Aranymetszés Szürkebarátunk (www.vargabor.hu/amszurkeed) és – Csendes Rozénk (www.vargabor.hu/rozeszcs)  nyerte el a megtisztelő címet. Kóstoljátok meg pincészetünk nemzeti borkiválóságait!

A post shared by Varga Pincészet (@vargapinceszet) on

A Varga pincészet jelenleg éppen kivonul a tokaji borvidékről, terjeszkedik Feldebrőn, de a Balatont nem hagynák el. Sok munka van még itt, véli Varga Péter.

– Fontosak számunkra a badacsonyi hagyományos borok, éppúgy, mint az újabb fejlesztéseink. Ahhoz azonban, hogy a magyar borok komolyan betörhessenek a prémium borok nemzetközi piacára, ahhoz másra is szükség van, esetünkben a turizmus jelentős fejlesztésére. Ha elérjük az osztrák szintet, akkor talán lesz rá igazi esélyünk.

Ezt látnod kell! Így kerül palackba a Varga bor!

Szöveg: Dezslik Magdolna

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva