Mihály Szilvia | 2022.02.26. 08:00
Hintázz a Balaton felett
A Kishegyi kilátónál nemcsak a panoráma varázslatos, hanem a játszótér is, ahol felnőttként is gyerek lehetsz egy kis időre.

Nehogy elhidd a közösségi oldalakon terjedő írásokat arról, hogy a Balatonlelle felett magasodó kilátót nem érdemes felkeresni. Bár valóban csak egy szintes a 20 négyzetméteres, legyező alakú panorámaterasz, de az odavezető út és az eléd táruló látvány miatt kár lenne kihagyni a kirándulási célpontok közül.

Varázslatos a panoráma
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát egyik csodája, a Kishegy nemcsak borairól, hanem túraútvonalként is ismert. Olvasd el, milyen fejlesztéseket hajtott végre a területen a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Felpörgeted a pulzusod, feltöltöd az energiatartalékod

Ha attól tartanál, hogy nem fáradsz el, mert nem kell szinteket mászni az építményen, ne aggódj, az odavezető úton fel tudod pörgetni a pulzusodat.

Nem véletlenül fedezik fel egyre többen a balatonlellei Kishegyet
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Bár a túra kisgyerekekkel és négylábú kedvencekkel is könnyen teljesíthető, ha a kishegyi Szent Donát-kápolnánál hagyod az autódat, a Parkerdőig le kell küzdened két 15 %-os meredekségű lejtőt. Nagyjából egy negyed órás sétával éred el a kilátópontot, kövesd a sárga sávú jelzést. Ha kevés lenne a séta az extrém időtöltéshez, terepbringapálya is vár rád, és terepfutókat is láttunk az erdőben.

Fuss, bringázz, sétálj a fák között
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Harapható a friss levegő, a szőlősorok között sétálva majd az erdőben is tavaszi madárdal fogad, igazán feltöltheted az energia háztartásodat ezzel a sétával.

Igazi piknikhelyszín

A Parkerdő közvetlen közelében is van egy néhány autó számára kiépített parkoló, ha nem akarsz sokat sétálni, itt is le tudsz állni. A sorompó után balra lesz egy terepbicajosoknak kiépített pálya, a kilátóhoz néhány száz métert sétálva jobbra kell majd elkanyarodni, táblák jelzik az utat, nem lehet eltévedni.

Kövesd a jeleket
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az út végén egy játszótér, egy szalonnasütő- és tűzrakóhely, valamint jó pár pihenőpad és kerékpártárolók is várnak. Kiváló piknikhelyszín, de vigyázz a tisztaságra, ne szemetelj. Tudod, ha a teli palackot fel tudtad hozni a hegyre, üresen is le tudod magaddal vinni, vagy dobd a kihelyezett kukába.
Érdekes tábla jelzi egyébként a környezetvédelem fontosságát, a szemétből alkotott kullancs képét nem fogod elfelejteni. A cigarettacsikk lábú, rágógumi és flakontestű, palackfejű lény különösen veszélyes….

Különösen veszélyes…
Fotó: Mészáros Annarózsa

Hintázz

Hihetetlenül megnyugtató érzés hintázás közben az északi part hegyeit bámulva csak úgy, semmit tenni. Tengerszint felett nagyjából 300 méteres magasságban lökheted magad a sima vagy a kosárhintában is, ejtőzhetsz a kilátóterasz padjain, miközben tanulmányozod az előtted levő információs táblát és beazonosítod a lábad alatt elterülő hegyeket.

Hintázz…
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Szinte karnyújtásnyira van Fonyód, Szigliget, Badacsony, a Tóti-hegy, Gulács, Szent György-hegy, Csobánc. A karnyújtásnyi táv helyett kilométer pontosan leolvashatod az információs tábláról, hogy melyik hegy milyen messze van tőled légvonalban mérve, sőt, a magasságukat is feltüntették.

Nézd meg képeinket:

Ismerd meg jobban Balatonlellét, tégy egy kétnapos kirándulást a városban.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva