Krausz Andrea | 2022.07.23. 10:00
Veszélyben a berek és a fenyőerdők a pokoli melegben a Balatonnál
Európa déli részein erdőtüzek pusztítanak, a forróság és a szárazság pedig Magyarországot sem kíméli. A Balatonnál két fokozottan tűzveszélyes időszakról számolnak be a tűzoltók. Az egyik épp most van.

A globális klímaváltozás eredményeként hazánkban a nyári hőmérséklet növekedésére, valamint a csapadék csökkenésére lehet számítani, ami az aszály növekvő veszélyét rejti magában.

A szélsőséges időjárási jelenségek révén pedig gyakoribbá válhatnak az olyan természeti károk, mint az erdőtüzek.

– A Balaton környékének természeti értékei szinte csábítják a kirándulókat, hiszen az olyan természetvédelmi területeink, mint a Kis-Balaton, a Zselicség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park értékeinek, növény- és állatvilága páratlan, ugyanakkor az egyik legnagyobb ellensége a tűz – mondta a likeBalaton.hu-nak Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Sármellék, 2022. március 6. Ég az aljnövényzet és az erdõ a 76-os fõút mentén, Sármellék közelében, a Kis-Balaton térségében 2022. március 6-án. A nagy távolságról is észlelhetõ, füsttel járó tûz a fõúttól délre, mintegy 24 hektáros területen ég, a lángok a nádast és egy erdõt is elértek.

Tavasszal és a forró nyári időszakban leselkedik ránk a legnagyobb veszély
Fotó: MTI/Varga György

 

Magyarországon két fokozottan tűzveszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik kora tavasszal, hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg a száraz aljnövényzet, jelentős károkat okozva az erdőkben, általában lombos erdőtelepítésekben és a nádasokban.

2019-ben volt a legnagyobb katasztrófa

Az elmúlt évek két legnagyobb szabadtéri tüze is ebben az időszakban történt. 2019. április 4-én Fonyódnál kigyulladt a berek.

– Nyolc településről érkeztek tűzoltók, hogy a 260 hektáros sűrű náddal és sással benőtt területen pusztító tűz oltási munkálataiban részt vegyenek

– idézte fel Mihályka Szabina.

A 2019-es fonyódi tűz volt az egyik legnagyobb
Fotó: Németh Levente

 

Mint mondta, a lápos, mocsaras, körülményesen bejárható helyszín egy részét csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Az egységek munkáját tovább nehezítette a szeles időjárás is, amely újból és újból felszította a már alábbhagyó lángokat. A beavatkozás végül több mint egy teljes napot vett igénybe, de mintegy 160 hektáron sikerült megmenteni a berek élővilágát.

2021 legnagyobb tűzesete is a fonyódi berekhez köthető. Február huszonhatodikán csaptak fel a lángok a nádasban és a száraz aljnövényzetben, s a tűz gyorsan terjedt. Ötven tűzoltóknak végül a százhúsz hektáron pusztító lángokat csaknem tizenegy óra leforgása alatt sikerült teljesen eloltani.

Nyáron óriási a veszély

A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) kihirdetése ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetések következtében keletkeznek, elsősorban erdei és fekete fenyves, valamint idősebb lombos állományokban.

Ebben az időszakban főként a fenyőerdők veszélyeztetettek, mert aszályos időben könnyen koronatűzzé fejlődik bennük akár egy kisebb avartűz is.

Az erdőtüzeken kívül a nyári időszakban jelentős méreteket ér el a még le nem aratott gabonában és a tarlón keletkező tűz. Jellemzőjük, hogy rendkívül gyorsan terjednek és nagy intenzitással égnek. Megfékezésük nagy erőfeszítésekbe kerül, technikai, emberi és anyagi oldalról is.

Páratlan természeti értékeket kell óvnunk a Balatonnál
Fotó: Mészáros Annarózsa

Menet közbeni oltás, mocsárjárók, terepjárók

Jó tudni, hogy a tűzoltók felkészültek a legnagyobb veszélyekre is. Mint megtudtuk, a szabadtéri tüzek oltásához a somogyi tűzoltók rendelkezésére állnak olyan vízsszállító járművek, amelyek az avaroltójukkal képesek rövid idő alatt körülhatárolni és eloltani a tüzet. Továbbá egy olyan duplafülkés, főleg avartűz oltására alkalmas vízszállító jármű is bevethető a Balatonnál, amely alkalmasak arra, hogy vízszegény területeken biztosítsa a gépjárműfecskendők vízutánpótlását,

10 ezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, 2500 liter vizet képesek átszivattyúzni egy perc alatt, és menet közbeni oltásra is képes,

ráadásul közúton és terepen is jól használható. – A mocsárjáró szintén jó szolgálatot tesz a marcali tűzoltóknál, ugyanis

számos alkalommal csak ezzel a járművel tudnak bejutni a tűzoltók a nádasok ingoványos területeire

– emelte ki a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Munkában a mocsárjáró a nádastűzben
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Két évvel ezelőtt a Balaton régióhoz tartozó katasztrófavédelmi igazgatóságok – így a somogyi is – erdő- és vegetációtűz oltására alkalmas pick-upokat és terepjárókat vehetett át. A Széchenyi 2020 program részeként futó projekt keretében a katasztrófavédelem olyan gépjárműveket és eszközöket szerzett be, amelyekkel a katasztrófavédelem egységei a régióban rövidebb idő alatt érkezhetnek az egyes káresetek helyszínére, és munkájukat korszerűbb felszerelésekkel végezhetik. A projekt eredményeként az egyre gyakoribb erdő-, bozót- és nádastüzeket a nehezen megközelíthető helyeken is megfelelő műszaki felszereltséggel, hatékonyan lehet felszámolni a jövőben.

A tőzeges területek könnyen meggyulladnak

A tüzek oka az esetek túlnyomó többségében emberi gondatlanságra vezethetők vissza, így ezek megelőzése az emberek magatartásán múlik.
– A térség páratlan természeti értékeinek megvédése érdekében fokozottan figyelemre van szükség a dohányzás és a tűzrakás helyén. A Balatontól délre több nagy kiterjedésű tőzegmező is van, ami

figyelmetlen dohányzás, tűzgyújtás esetén hetekig képes égni, eloltása nagyon nehéz feladat, füstje pedig nagy területen rendkívül irritáló.

Ezért, kérjük, vegyék komolyan a tűzgyújtási tilalmat! A saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni! Az autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az útmenti száraz növény könnyen meggyulladhat! A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat – hívta fel a figyelmet Mihályka Szabina.

Az önkormányzat is szabályozhat

A kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol, és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad. Ugyanakkor a gondos megelőzési tevékenység mellett is bekövetkezhetnek tűzesetek.
A tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelismerés. A tűz másodpercek alatt terjed, így ha esélyt látunk a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg,
ha nincs erre esély, akkor azonnal értesítsük a tűzoltókat. A tűzoltóságot a központi segélyhívón, vagyis a 112-es hívószámon keresztül lehet értesíteni.

 

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva