likeBalaton.hu | 2023.07.08. 14:00
3 méter magas, világító medvék is voltak idén a Bondoró Fesztiválon
TükörEmberek, tűzshow és világító óriásbábok is voltak az idei Bondorón és már tudjuk, hogy mi várható 2024-ben a fesztiválon.

Balatonalmádiba érkezett a nemzetközi produkciókat is felvonultató színes fesztivál

Idén először a Balaton partján köszöntötte látogatóit az ország egyetlen utcaszínházi fesztiválja! Három napon keresztül szórakozhattak a családok, baráti társaságok az 5. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztiválon.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjainak sorát bővítő rendezvény ebben az évben nagyot lépett a nemzetközi porond irányába, ugyanis idén minden eddiginél színesebb repertoárt mutatott be, nem csak az előadások, de az őket képviselő nemzetek tekintetében is. Az összesen több, mint 100 programból a magyar előadókon kívül 9 nemzet 24 produkciója várta az ideérkezőket az utcaszínház, bábművészet, tűz zsonglőrködés, újcirkusz, kortárstánc, irodalom és zene műfajaiban. Az új helyszínre költözött rendezvényt idén kétszer annyian keresték fel, mint tavaly.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Bemutatkozott a publikumnak a Bondoró kabalája, a Főnixmadár

A nyári szünetben megrendezett háromnapos fesztivál első napja hagyományosan egy bohókás felvonulással vette kezdetét, ahol bemutatkozott a publikumnak a Bondoró kabalája, a Főnixmadár, akit idén Fekete Dóra és Pestalits Benjámin keltett életre.

A menetben rajta kívül részt vettek a pénteki fellépők és a fesztivál állandó szereplője, a porondmester. A látogatók már a nyitónapon több nemzetközi produkciót is megcsodálhattak, hiszen utcai mutatványokkal szórakoztatta őket a Mask Bureau csapata, akik Csehországból érkeztek a Balaton partjára a Cseh Centrum támogatásával. Ausztriából érkezett Aramis Gehberger, vagyis Dr. Bubbles, Guiness-rekorder, világhírű előadó, a buborékok nagymestere. Előadásával elvarázsolt kicsiket és nagyokat.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Három méter magas, világító medvék is felvonultak

Naplemente után a fesztivál Sétány helyszínén igazán különleges produkció vette kezdetét: három méter magas, világító medvék köszöntötték integetéssel, tánccal és interaktív mutatványokkal az érdeklődőket. Az állatokat mozgató művészek, a Compagnie Rémue Ménage társulat tagjai Franciaországból érkeztek a Bondoró meghívására, a Francia Intézet támogatásával. A családi fesztiválon rengeteg gyerekprogram közül válogathattak a a legkisebbek. Gólyalábas előadást tartottak például a Langaléta Garabonciások és miniatűr cirkuszi sátorba is bepillantást nyerhettek a Tintaló Társulás jóvóltából. Különlegessége az idei fesztiválnak, hogy szintén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósult Tündérkönnyek című víziszínházi előadást itt láthatta legelőször a közönség.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

A Balaton hullámai egyedülálló hátteret szolgáltattak a lángoknak

Délután kezdetét vették a zenei programok is, melyeknek idén is a Bordűr és a Bondoró Színpad adtak helyet: koncertet adott a The Sharonz, az A la Gainsbourg duó, a Kéknyúl és Lovasi András is. Zenés irodalmi esttel érkezett Kollár-Klemencz László, a Porondon pedig éjszakai, tábortüzes koncertet adott Varga Livius zenészbarátaival kiegészülve. A nap fénypontja a nagyszínpados Lóci játszik koncert volt, ahol kicsik és nagyok is önfeledten táncolhattak a Mask Bureau angyalszárnyas művészeivel. A felejthetetlen hangulatú koncert után az Ausztriából, az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával érkezett Flare Performance társulat vette birtokba a fesztivál Porondját.

A légakrobatikával kiegészített fantasztikus tűzshow igazi különlegesség volt.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Gyerekprogramok követték egymást több helyszínen

Szombaton már délelőtt szórakozhattak a Balatonalmádi Öregparkjába érkezők, gyerekprogramok követték egymást több helyszínen. A MeseLiget adott otthont a Csókolom hol a víz? és az Azért a kis bolondságért című előadásoknak, amik gyerekek és felnőttek számára is tartogatott vicces, tanulságos pilanatokat. Sokakat mosolyra bírt a brit Richard Handley, aki két előadással is érkezett a fesztiválra. Csontváz marionett barátja, Mr. Bones szintén a MeseLigetben táncra perdítette a kedves látogatókat, majd rendhagyó balett előadást tartott hirtelen toborzott tánckarával a Manézs árnyas fái alatt. Ugyanitt találkozhatott a közönség Robin Hood történetével az Illaberek Bábszínház előadásában és a Tündér lakik a fában című előadással. Sokak visszatérő kedvence, az argentin származású Edgardo Papito Gonzalez idén is jókedvre derítette a fesztiválozókat, az Porondon összegyűlt tömeg hangos kacagással és vastapssal jutalmazta előadását.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Pokorny Lia is színpadra lépett és volt felnőtteknek szóló előadás is

Szombaton sem kellett szomorkodnia a zene szerelmeseinek, színpadra lépett délután Horányi Juli, Móser Ádám, a Meg egy cukorka és Pokorny Lia is. A Bondoró Színpadán különleges produkciót láthattak a látogatók, a Firebirds társulat Restlesslegs című előadása elkápráztatott mindenkit. Az esti programok sorát bővítette a világhírű marionettművész, Sarkadi Bence Pados mesék című, kifejezetten felnőtteknek szóló előadása. Az esti nagykoncertet a Fran Palermo biztosította, közvetlenül a koncertjük után pedig a Porondon adták elő Pyrodise című hihetetlenül látványos tűzshow-jukat a Firebirds művészei. A tűzshowból megmaradt nosztalgikus táboztűz mellett pedig Frenk adott akusztikus koncertet. A kitartó látogatókat ezután a DJ Bootsie Trió várta a Bordűrben.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

A fesztivál zárónapja igazán vidám hangulatban indult

Manézsban várta a családokat, gyerekeket az Olaszországból érkezett Circo Pacco két művésze, akik fordulatos előadásukkal mindenkit nevetésre bírtak. Köszönjük az Olasz Kulturális Intézet támogatását! A MeseLigetben Sárkányölő Sebestyén történetét ismerhettük meg a KL Színház előadásában. A Sétány mellett felállított Egérparádé állomáson minden gyermek cirkuszi rendezővé válhatott, ahol az egerekből álló artistákat irányíthatta. A MeseLigetet a Góbi Rita Társulat töltötte meg élettel, tánccal, Pici Bonbon című előadása sokakat megmosolyogtatott. A Manézs füves területén vasárnapra különleges dóm épült: itt adott elő a Finnországból érkező Agit-Cirk társulat. A látogatók délelőtt a Väkevä, délután pedig a Lyydia című előadást nézhette meg a Finnagora támogatásával. A nemzetközi előadásokat bővítette a Kalasa című előadás a Porondon. Előadója, a Che Cirque a Wallonie-Bruxelles International támogatásával érkeztek Balatonalmádiba.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

TükörEmberek vonultak fel a zárónapon

A nap utolsó programjait a hagyományos zárófelvonulás előzte meg. A menetben találkozhattunk a fesztivál porondmesterével, zenével kísérte a felvonulást a Máugstones masírbanda, csatlakozott hozzájuk a Mask Bureau csapatafelvonultak a TükörEmberek, a Gólyalábas Angyalok, a Bondoró Főnixmadara, rengeteg fellépő művész és persze a Bondoró közönsége is. A felvonulás során egy utolsó pillantást vethettünk a Bondoró kabalájára, a Főnixmadárra, aki elbúcsúzott az idei fesztiváltól. A menet a Porondra érkezett vissza, ahol nagyszabású, fantasztikus tűzshow zárta a programokat. A Firebirds és a cseh Mask Bureau csak erre az alkalomra állította össze felejthetetlenül látványos műsorát.

A tűzshow fináléja ezévben is a Főnix búcsúja volt: a fellépő művészek közösen gyújtották fel a Főnixet, hogy hamvaiból jövő évben is új szárnyra kaphasson.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

A Főnix parazsa még egy utolsó alkalommal megcsillant a Balaton nyugodt vizén, a majdnem telihold lekacsintott a tűzmadár után maradt porra, ám ezután az önfeledt szórakozás vette át a főszerepet, hiszen az Elefánt zenekar azonnal belekezdett zárókoncertjükbe. A hangulatot tovább fokozták a Kabóca Bábszínház mélytengeri óriásbábjai, amik világítva érkeztek meg a táncoló fesztiválozók közé, hogy a közönséggel együtt táncolhasson a szórakozó tömeg feje felett.

A Főnixmadár tehát vasárnap hamuvá vált, de ez egyben azt is jelenti, hogy hamarosan visszatér és még magasabbra szárnyal, mint eddig bármikor.

2024-ben is az önfeledt szórakozásé és kikapcsolódásé lesz a főszerep Balatonalmádi Öregparkjában, június 28. és 30. között érkezik a 6. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Bondoró Fesztivál hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva