MW | 2023.08.07. 12:00
Augusztusban kell visszavágni a muskátlit
A muskátligondozás egyik igen kényes időszaka az augusztus, hiszen ilyenkor sok minden dől el. Megmutatjuk mit kell ahhoz tenned, hogy növényed újult erővel induljon neki az ősznek, és egészen október közepéig rengeteg gyönyörű virágot hozzon.

Augusztusban esedékes a muskátlitövek visszavágása. Azért fontos ez a feladat, mert arra ösztönözhetjük vele a növényt, hogy új hajtásokat hozzon. Mielőtt azonban nekiállnánk a metszésnek, szabadítsuk meg a tövet a megbarnult, elszáradt levelektől. Így a későbbiekben nem a már félig elhalt részek táplálására, regenerálására fogja fordítani az energiáját.

Az elszáradt leveleket távolítsuk el. Óvatosan billentsük ki a levélnyelet a helyéről, könnyen leválik
Fotó: lakaskultura.hu

Legyen éles a metszőolló!

A muskátli visszavágásához éles metszőollót használj, hogy a művelettel ne roncsold a szárat és az édennyalábokat.

Érdemes a pengét minden növény után áttörölni egy tiszta ronggyal, hogy elkerüld a fertőzéseket. Ugyanis, ha olyan növényt vágtunk, amit már megtámadt valamilyen élősködő vagy betegség, akkor azt a metszőollóval átvihetjük az egészséges egyedekre.

Ne nyiszáljuk, egy határozott mozdulattal vágjuk el
Fotó: lakaskultura.hu

Ahol a két szár találkozik

Ezen a képen nagyon jól láthatjuk melyik a fiatalabb és melyik az öregebb szár
Fotó: lakaskultura.hu

A muskátlit mindig a főszárból kijövő mellékszáraknál kell visszavágni. A visszavágás mértéke függ attól, hogy a szárak milyen állapotban vannak. Semmiképp se vágd túl rövidre. Ha a muskátli virágai még szépek, akkor nagyon fájhat a szívünk levágni ezeket, de gondoljunk arra, hogy jót teszünk vele és serkentjük a növekedését. Ha dugványozni szeretnénk, akkor a fiatalabb ágat vágjuk le. Amennyiben fiatalítani szeretnénk, akkor pedig a vastagabbat, hiszen a zsenge szárrész hozza majd az új hajtásokat.

Most még lehet tápoldatozni

Egy kis plusz tápanyaggal még jobban tudod ösztönözni a muskátlit a növekedésre. Szeptembertől azonban már ne kapjon plusz tápanyagot. Ha sok a természetes csapadék, rendszeresen ellenőrizd az alsó leveleket, nehogy berothadjanak. Szárazabb időszakokban ne feledkezz meg a locsolásról, ha azt látod, hogy a virág földje teljesen kiszáradt, akkor önts rá annyi vizet, amennyit be is tud inni.

Forrás: lakaskultura.hu

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva