Tömböly Ágnes/vaol.hu | 2022.11.02. 12:00
Az ultrafutó titkai: 599 kört és akár 5000 km-t is fut
Az almádi futóversenyen a kőszegi ultrafutó is rajthoz állt. Gurisatti Gábor ultrafutó beszámolója.

A backyard ultrafutáson és a Korinthosz 160-on is versenyez

Az ultrafutó Gurisatti Gábor évente átlagosan akár ötezer kilométert fut és négy futócipőt koptat el. A sportoló közelmúltban a magyar válogatott tagjaként vett részt az almádi versenyen.

A tizenöt fős csapat összesen 599 kört teljesített. Ebből 37-et tudhat magáénak a kőszegi sportoló.

Tizenhét éves volt, amikor Gurisatti Gáborban először felötlött, hogy az ultrafutással foglalkozzon. Végül 36 éves korában kezdte el a sportágat űzni, leginkább azért, mert a legnagyobb lánya Hóbor Péternél triatlonozott, így kapott kedvet ahhoz, hogy ismét fusson. Aztán egyik barátja, Poór Péter ösztönözte arra, hogy mindig hosszabb és hosszabb versenytávokon induljon, mígnem eljutott oda: a hosszú távok jelentik számára az igazi kihívásokat, azokban szeretne még fejlődni. Első, komolyabb teljesítménye az volt, amikor

2016-ban teljesítette az Ultrabalaton 220 kilométeres távját, de két évben – 2021-ben és 2022-ben is – lefutotta a Korinthosz 160 kilométeres szakaszát.

A Szekszárd-Baja környékén zajló versenyen idén a férfiak között 18 óra 36 perc 17 másodperccel kilencedik helyen ért célba, korosztályában pedig az előkelő harmadik helyen végzett. Balatonalmádiban a backyard ultrafutó versenyen a magyar válogatott tagjaként állhatott már rajthoz, a csapatba egy tihanyi versenyen, 31 körös eredménnyel sikerült magát kvalifikálnia – tudtuk meg a kőszegi sportolótól.

Fotó: Gurisatti Gábor ultrafutó közösségi oldala

Fotó: Gurisatti Gábor ultrafutó közösségi oldala

– A backyard ultrafutást egy amerikai úriember találta ki és egyre elterjedtebb az egész világon. Magyarországon négy éve rendeznek ilyen versenyt, ami során egy 6700 méteres pályát tűznek ki, amit minden órában teljesíteni kell. Ezt a gyorsabbak 30-35 perc, míg a lassabbak 40-50 perc alatt futják le, egy a lényeg – és ez adja a verseny nehézségét is –, hogy minden egész órakor a következő kör rajtjához oda kell állni. Ha valaki nem jelenik meg, az kiesett – avat be a részletekbe Gurisatti Gábor, aki ezúttal a 37. körig bírta.

A kőszegi sportoló nemcsak 37 órán át volt talpon, hanem 37 teljesítette is a 6700 métert.

A magyar válogatottnak – amely a nemzetközi megmérettetésen hatodik helyen zárt – sikerült a korábbi világrekordot is megdöntenie: 32 körig a csapat valamennyi tagja rajthoz állt.

– Ez azok kitartásának is köszönhető, akik addigi egyéni teljesítményüket túlszárnyalva, összeszorított foggal is futottak. Szeretettem volna a 40. körig eljutni, de az ínhüvelygyulladása miatt a körtől komoly fájdalmakkal küzdöttem – tette hozzá a kőszegi sportoló.

Lubics Szilvia írja az ultrafutó edzéstervét

– A változatosságon van a hangsúly.

Egy átlagos napon 1-1,5 órát, míg hétvégén, amikor több időm van, 2-4 órát futok

– avatott be hétköznapjaiba Gurisatti Gábor.

Évente átlagosan négy futócipőt használ el, ami azt is jelenti: 4-5000 kilométert fut le egy esztendő alatt. Szerencsésnek érzi magát, mert családja támogatja szenvedélye űzésében.

– A feleségem szintén fut, sokszor elkísér, és segít a versenyeken is. Emellett három lányunk szintén gyakran tagja a csapatnak. Aki amatőr sportolóként a futást választja, akár 10 kilométeren, félmaratonon, maratonon vagy 100-200 kilométeren teszi azt, a lényeg, hogy megtalálja azt, aminek teljesítése boldogsággal tölti el – tette hozzá Gurisatti Gábor.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: vaol.hu
Nyitókép: Gurisatti Gábor ultrafutó közösségi oldala

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva