Kovács Erika/veol.hu | 2023.02.27. 16:00
Jeges merüléssel, jelmezben űzték el a telet a Balatonnál
Jeges merülést tartottak a Balatoni Jegesmedvék Balatonalmádiban.

Szó szerint lélegzetelállító élményben volt része annak, aki részt vett Pribék István vezetésével a Balatoni Jegesmedvék jelmezes télűző farsangi hidegterápiás buliján Balatonalmádiban február 25-én, szombaton reggel, a Budatava strandon.

A megjelentek öt percet tartózkodtak a kétfokos tóban

– Viseljetek jelmezt – javasolta István, amit komolyan vettem, búvárruhának tűnő, neoprén szerelésben és motoros sisakban mentem a különleges csobbanásra. A többség színes parókával, mókás kalappal dobta fel a hangulatot, de volt, aki elegáns tengerészöltönyben érkezett. Megtudtuk, többen nem jöttek el az idő miatt. Ezt nem csodáltuk, mert esett az eső, a szél is fújt, sötét felhők takarták el az eget, a levegő három-, a Balaton pedig kétfokos volt. Mi mindenesetre István vezetésével megkezdtük a merülést előkészítő Wim Hof-féle speciális légzést a parton ülve, feküdve, kinek hogyan esett jól.

A légzéssel, illetve az azt kísérő meditációval a hideg vizes merülésre való ráhangolódás már ekkor megkezdődik:

az ember becsukja a szemét és próbál nem gondolni semmire, csak a megfelelő légzésre koncentrál, illetve a levegő mind hosszabb benntartására figyel, semmi másra.

Fotó: Balatoni Jegesmedvék/veol.hu

Aztán, hogy némi hőt termeljen a hideg vizes merülés előtt, alapos bemelegítésre, benne például kitörésekre, fekvőtámaszra, helyben ugrálásra is szükség van. Ezután ki jelmezben, ki anélkül elindult a kétfokos Balatonba, amit többen is télikabátban, riadtan néztek a strandon. Úgy gondoltam, a hideg vízben a merülés kellemesebb lesz a neoprén ruhában, de egy ilyen viselet nem vízhatlan, viszont a hangulat kedvéért megérte.

Különleges és lélegzetelállító élményt nyújtott az ötperces merülés a kétfokos vízben, amikor az ember számára megszűnik a külvilág, mérhetetlen nyugalom szállja meg, csak magára figyel, a hatás még különlegesebb becsukott szemmel.

Aztán a parton jól jött a visszamelegedés futással, tornával, majd István gyerekpezsgővel, friss farsangi fánkkal kínált mindenkit, amelyet édesanyja sütött szombaton hajnalban.

 

A Wim Hof-módszer

Szakértők szerint a hidegterápia, amelyet csak egészségesen és fokozatosan lehet elkezdeni, rendkívül jótékony az ember egészségére, immunrendszerére. A Balatoni Jegesmedvék 2021 decembere óta a Wim Hof-módszer segítségével mártóznak meg minden hétvégén a tóban, a farsangi télűző mulatságot pedig hagyományteremtő céllal szervezték meg. Wim Hof, más néven The Iceman (Jégember) egy holland motivációs szónok és extrém sportoló. Guinness-rekordja volt a jég alatti úszásban, jeges kádban két órán át ült, nevéhez fűződik a mezítlábas félmaratoni futás rekordja jégen és havon. A Wim Hof szerinti légzéstechnika nem nehéz, ha az ember rendszeres hidegterápiával egészíti ki, akkor elindul egy erős akarat, egy rugalmas test és egy személyiség felépítése útján.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Napló/Pesthy Márton

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva