Világjáró sorozat: Finnország igazi arca Dr. Szoboszlai Andrással
Helyszín Balatonalmádi, Baross Gábor út 5-7
Időpont
E-mail cím info@babkavezo.hu
Dr. Szoboszlai András traumatológus, ortoped, sportsszakorvos, a Veszprémi Magyar - Finn Egyesület elnökének előadása Finnországról.

Dr. Szoboszlai András életének 37 évéből 33-ban karakteresen jelen vannak a magyar-finn kapcsolatok. Édesanyja a kezdetektől tagja volt a Veszprémben működő finnbarát körnek és így már gyermekkorától kezdve részt vett az egyesületi programokon. Szülei sokszor fogadtak finn vendégeket, a legendás hírű Seija Hurri is ellátogatott hozzájuk. Általános iskolás volt, amikor először eljutott finn földre, Veszprém lappföldi testvérvárosába, Rovaniemibe.

Nyelvtudásának elmélyítésére Balatonfüreden, Felsőtárkányban és Dél-finnországban vett részt intenzív nyelvi kurzusokon. 1996-ben elnyerte a VEMAFI tagok számára pályázható Seija Hurri ösztöndíjat és gimnazista diákként először töltött hosszabb időt önállóan Rovaniemiben.

Veszprém város felkérésére – Szoboszlai András hathatós szakmai közreműködésével – készült el az a pályázat, amelynek eredményeként 2016 évben Veszprém „Finnugor Kulturális Főváros” lett, és Iszkaszentgyörggyel együtt egy évig viselte ezt a megtisztelő címet.
Az elmúlt évben a Veszprémi Magyar – Finn Egyesület 40 különböző programot szervezett önállóan vagy veszprémi kulturális intézmény partnereként Veszprémben, Finnországban, Székelyföldön és a Felvidéken.

Dr. Szoboszlai András ennek – az egyesület alapítása óta eltelt 33 évnek – gyerekként, diákként, majd kórházi orvosként aktív részese volt. Önkéntes munkásságának kiteljesedése az utóbbi hét évben figyelemre érdemes és eredményes volt. Méltó arra, hogy 2017-ben a közösség, a finnugor kultúra javára végzett munkáját a döntéshozók, Rácz István díjjal jutalmazzák.

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva