Fenyő Gábor/sonline.hu | 2023.06.25. 09:00
Eltemették Szvoboda Bencét – öt embert mentenek meg a szervei
Temetés és újjászületés: Szvoboda Bence szervei öt ember életét mentik meg.

A motokrossz volt az élete és a halála is: eltemették Szvoboda Bencét

Bár hivatalosan szombaton 11 órára volt kitűzve Szvoboda Bence temetése, már másfél órával korábban kisebb tömeg gyűlt össze a balatonberényi temetőben.

A legtöbben nem az ilyenkor hagyományos fekete ruhát öltöztek: a Szvoboda család kérésére saját versenyöltözéküket öltötték magukra. A gyászszertartás igazán méltó volt a fiatalon, 31 évesen elhunyt Szvoboda Bence emlékéhez. Két 521-es számú versenymotort is felállítottak, a ravataltól pedig virágcsokorral övezett út vezetett a sírhelyig.

Megemlékezők Szvoboda Bence lakóháza előtt Kaposváron
Fotó: sonline.hu/Lang Róbert

 

Elsőként Ungvár Imre balatonberényi katolikus pap búcsúzott Szvoboda Bencétől, majd csapata, a Team HTS KTM nevében Nagy Norbert méltatta.

– Még anno 2009-ben, 17 évesen szerezte az első felnőtt magyar bajnoki címét, amit aztán újabb magyar és cseh aranyak követtek – mondta Nagy Norbert, Bence hivatalos fotósa és jóbarátja.

 

 

A gyászszertartáson szót kapott Bognár Péter is, aki Szvoboda Bence legidősebb szurkolója volt. A 82 éves Péter bácsi büszkén mesélte, hogy német és cseh sikereit is ott a helyszínen láthatta és izgulhatta végig. Bár több mint fél évszázad korkülönbség van köztük, mégis úgy érzi hogy nagyon sokat tanult tőle. a mai fiatalok elé bártan állíthatják példaképként.

Ott volt Balatonberényben Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke is, aki itt jelentette be, hogy

hivatalosan is visszavonultatják Szvoboda Bence 521-es rajtszámát.

Egészen pontosan a családjának adják, ami egyben felelősségteljes feladattal is jár. Ha ugyanis ráakadnak egy Bencéhez hasonló ígéretes tehetségre, akkor értesíteniük kell a Magyar Motorsport Szövetség elnökségét.

A győztesnek (ki)jár a taps: ez volt Szvoboda Bence utolsó futama

Megható volt, hogy a népes gyászoló tömeg hosszú percekig tartó vastaps közepette engedte el utolsó útjára a sokszoros bajnok Bencét. A sírnál beindították a motorját, s annak kíséretében helyezték örök nyugalomra.

Szvoboda Bence halála öt ember számára egy új élet lehetőségét jelenti. A nem sérült szerveit ugyanis felajánlották. Igaz, hogy más testben, de lehet, hogy egy új Szvoboda Bence születik majd.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Szvoboda Bence hivatalos/Nagy Norbert

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva