Szaniszló Hajnalka | 2020.10.12. 07:00
Hazánk legjobb crossmotorosa adott interjút! Szvoboda Bence a Balatonnál nőtt fel
Bence a balatonberényi kertjükben tanult motorozni. Bandázott a balatoni turistákkal, s közben versenyről versenyre járt édesapjával, aki ma is mellette áll. Kérdeztük a gyerekkoráról és arról is, hogy milyen út vezetett ahhoz, hogy tízszeres magyar bajnok legyen.
Már zajlik a jelentkezés a Megyék Csatája Országos E-sport Versenyre. A versenyzők a világ legnépszerűbb játékában, a League of Legends-ben és a FIFA 21-ben mérhetik össze ügyességüket és erejüket. A Mediaworks főszervezésében zajló esemény versenyindító futamán több tucatnyi sztár és a legjobb gamerek csaptak össze egymással. A szervezők célja a sztárfutammal: felhívni a figyelmet a hazai e-sportra és közelebb hozni ezt a világszeret óriási népszerűségnek örvendő játékos versengést a magyar emberekhez.

– Szeretnénk ha ebben a nehéz időszakban is lenne olyan sportesemény amit az egész család végigizgulhat, nekünk pedig az a célunk hogy a magyar szülők a saját gyermekükért szoríthassanak az otthon kényelméből – mondták a szervezők.

Az indító futamon többek között olyan sztárok is versengtek, mint Berki Krisztián, Illés Fanni, Eckü és Szvoboda Bence. A likeBalaton.hu-nak mindannyian meséltek az e-sportról és persze a Balatonról is.

Majkával készült interjúnkat itt tudod elolvasni.

Illés Fanni paralimpikonnal készült interjúnkat itt találod.

A Hősök Ecküje igazi balatoni srác, erről is beszélgettünk vele egy hosszabb anyagban.

Berki Krisztián is mesélt arról, hogy mennyire szereti a Balatont és hogy mi miden izgalmas dolog történt még vele a tónál élete során.

 

– Most játszottál először a League of Legends-szel. Hogy tetszik?
– Nagyon távol áll tőlem ez a világ. Meglepő azonban, hogy nagyon élveztem. Szuper a csapat, és ügyesen rá is vezettek bennünket arra, hogy mi a játék lényege. Attól, hogy nagyon jó legyek benne, nagyon távol állok, de remélem, hogy hozzásegítettem a csapatomat a győzelemhez. Nagyon jó élmény volt számomra! Igyekszem is ösztönözni az embereket arra, hogy próbálják ki, mert az ilyen játékok is nyújthatnak izgalmas időtöltést.

– Ebben a játékban egy fantáziavilágba repülhetünk, ami nagyon messze áll a te világodtól, hiszen a motorozás a real life, a te jóval karakteresebb valóságod.
– A motorozáshoz természetesen az kellett, hogy folyton kinn legyek és gyakoroljak, így az én gyerekkoromnak nem volt része a videójátékozás. Volt egy rövid időszak, amikor játszottam ilyenekkel, de gyorsan véget is ért, mert a motorozás sokkal fontosabb volt számomra. A Megyék Csatája kapcsán a gamer világ egy egészen más oldalát ismertem meg, ami nagyon izgalmas volt.

Szvoboda Bence a Megyék Csatája versenyindító fordulóján a League of Legends-szel játszik, Somogy megye képviseletében
Fotó: Knap Zoltán/borsonline.hu

 

– Balatonberényi vagy, díszpolgár is lettél a településen, mit jelent számodra, hogy ebben a játékban most Somogy megyét képviseled? Mitől izgalmas a Megyék Csatája kezdeményezés?
– Balatonberényben éltem 16 éves koromig, aztán Kaposvárra költöztem, de még mindig Somogy megyei vagyok. 2017-ben Kaposváron az év sportolója címet is nekem ítélték, ezért nagyon is a magaménak érzem a feladatot, hogy a Megyék Csatájában Somogy megyét képviseljem. A Balaton mellett nőttem fel, szóval ez az egész nagyon megtisztelő, és büszke is vagyok rá.

Fotó: Nagy Norbert

 

– A FIFA-val játszol?
– Igen, a haverokkal szoktunk FIFA-zni és azt nagyon jó időtöltésnek tartom egy lazább, baráti estére. FIFA bajnokságokat is szoktunk rendezni – ha a FIFA 21-el kellett volna itt játszottam, magabiztosabb lettem volna, de így is izgalmas volt.

– 8 évesen ültél először motorra. Szoktál a Balatonnál is motorozni? Vannak erre alkalmas terepek a tó körül?
– Sok jó terep van. A Balaton és a természeti környezet abszolút alkalmas erre. Nálam a Balaton össze is kapcsolódik az otthonnal és a motorozással. Crosspálya ugyan nincs túl sok, de például gyerekkoromban az én falumhoz közel is volt pálya. Bár én a kertben kezdtem a pályafutásomat. (nevet)

Fotó: Szvoboda Bence családi archív

 

– Hogyan kell ezt elképzelni? Körbe-körbe motoroztál gyerekként az udvaron?
– Rengeteg kört mentem, s így utólag nem is értem, hogy hogyan bírtam azt a fajta monotonitást. Félénk és visszahúzódó gyerek voltam, nem igazán barátkoztam senkivel. Ebből szerettek volna kimozdítani a szüleim. Édesapám motorozott, így egyértelmű volt, hogy a motorozással próbálnak majd nyitni rajtam, és úgy gondolták, hogy ez majd alázatra, kitartásra és szorgalomra tanít engem.

Fotó: Szvoboda Bence családi archív

 

– Sikerült a tervük?
– Olyannyira jól sikerült, hogy látod: a pályán ragadtam. (nevet) 19 évet lehúztam egyben és 2020 az első év, amikor nem versenyzek, de azt gondolom, hogy ez már most is egy szép pályafutás.

Szvoboda Bence középen
Fotó: családi archív

 

– Miért hagyod ki ezt az évet?
– Két hete műtötték a vállamat, ez az egyik ok, illetve a korona is közbeszólt. Voltak korábban is sérüléseim, jobban meggondolom már a dolgokat, és ezért is döntöttem úgy, hogy idén nem versenyzek. Szeretnék tökéletesen meggyógyulni, s ez az év alkalmas is erre, hiszen a járvány miatt minden versenyt és bajnokságot töröltek, szóval nem is volt értelme ebbe az évbe túl nagy munkát befektetni.

My time in the air ?…

Közzétette: Szvoboda Bence – 2020. június 18., csütörtök

 

– Milyen gyakran jutsz el a Balatonhoz?
– Bár én Kaposváron élek, a szüleim még mindig Balatonberényben laknak, s édesapám máig a szerelőm, így ha bármi, a motorral kapcsolatos dolgot kell intéznem, vagy versenyem lesz, vagy ha arra járok, mindig ellátogatok hozzájuk. Balatonberény még mindig az életem szerves része.

Bence édesapjával
Fotó: Szvoboda Bence családi archív

 

– Ha nem csak átutazóban vagy a Balatonnál, mit szoktál csinálni?
– A nyár kivételével mindig nagyon nagy nyugi vanott, és ez egy fiatal számára nagyon unalmas, mert semmi nem történik. Csinálsz valamit, és eltelik három nap, mire bárki észreveszi. (nevet) Felnőtt fejjel már látom ennek az értékeit. Nyugalom és csend van, ha pihenni akarok, senki nem zavar. Megértem a szüleimet is, hogy ott maradtak, és még mindig ott élnek.

Fotó: Nagy Norbert

 

– Gyerekkorodban dolgoztál is a tónál. Milyen emlékek villannak még be ebből a korszakból?
– Nyáron szezonális élelmiszerboltunk volt Balatonberényben, és ott nagyon sokat segítettem a szüleimnek. Imádtam a nyarakat! Teljesen szabad voltam, óriási szabadságunk volt gyerekként, Berényben oda mentünk, ahová akartunk, a falun belül mindent lehetett. Óriási élmény volt. Strandoltunk, rengeteg ember volt körülöttünk, bandáztam a többi gyerekkel a strandon.

– Megmaradtak ezek a barátságok?
– 9-10 évesen találkoztam először két olyan barátommal is, akikkel máig tartom a kapcsolatot és a balatonberényi strandon ismerkedtünk meg egymással, amikor ott nyaraltak.

– Jártál már a berényi nudista strandon?
– Nem, nem éreztem motivációt erre vonatkozóan. (nevet)

Fotó: Nagy Norbert

– Mondj kérlek, egy olyan helyet Balatonberényben, amit jó szívvel ajánlanál. Mindig a helyiek tudják a legjobban, hogy hol a legfinomabb lángos és a hekk…
– A balatonberényi Muskátli büfé a strandnál, ahol a sajtos-tejfölös lángos a legjobb, de nem csak Berényben, hanem a Balaton körül mindenfelé nagyon jó helyeket ismerek. Imádok jókat enni! Az egyik legjobb barátom, Szó Gellért, aki már kétszer is elnyerte az „Év tortája” címet. Balatonkenesén a Szó ami szó-ban gyakran járok, és ott bármit jó szívvel tudok ajánlani a kínálatból.

Fotó: Nagy Norbert

– Volt nagy nyári, gyerekkori szerelmed?
– Az első barátnőm épp egy ilyen nyári szerelem volt, s bár azt nem mondanám, hogy összetörte a szívem, de mindenképpen egy ilyen nyári kaland volt az első párkapcsolatom, és természetesen a Balatonnál.

– Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy Balaton?
– A Balaton az életem központi része, ezért nehéz erre válaszolni. Az otthont és a végtelen nyugalmat jelenti számomra.

 

Nyitókép: Szvoboda Bence hivatalos sajtófotó

Fotó: Nagy Norbert

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva