Mészáros Annarózsa | 2021.05.07. 06:00
Platánok alatt – kápolnák között Balatonbogláron – kétnapos ajánló
Balatonboglár sokkal több, mint a Gömbkilátó hazája. Tarts velünk a kápolnák és templomok mentén haladó sétánkra, és gyere velünk a platánok alá a partra!

Balatonboglár a tó déli partján fekszik, Balatonlellével és Fonyóddal határos. A városon keresztül halad a 7-es főút, mellette húzódik az M7-es autópálya, ahonnan két lehajtón is elérheted a települést. A Székesfehérvár – Gyékényes vasútvonalon is megközelítheted Balatonboglárt vagy választhatod a Balatoni Bringakört!

 

Kék és vörös kápolna (1,5 km-es séta)

A városka központjában a Piacon és a mellette lévő kis üzletekből feltankolhatsz mindenféle finomsággal, miközben elfogyasztasz egy ízletes kávét vagy egy kis frissítőt, mielőtt útnak indulsz az Csigadombra. Mindenhol jól táblázott a település, biztosan nem fogsz eltévedni gps nélkül sem! Ráadásul úton-útfélen gazdag leírású információs táblákat is találhatsz városszerte, melyek bepillantást nyújtanak az adott terület vagy látnivaló kulisszatitkaiba.

A domb gyalogosan járható jól, az autódat, bicajodat hagyd a téren! Egy árnyas, kacskaringós lépcsősor vezet fel a dombra, ahol először a víztoronnyal találkozol. Ami inkább egy dombocska, mint torony, de a szerpentinen körbesétálva egy pompás panorámájú tetőre érkezel, ahol még padok is vannak, így nyugodtan megpihenhetsz a kaptató után.

Kilátás a vízmű tetejéről

 

A Szent Erzsébet-parkban Boglár díszpolgárairól elnevezett padok alján pezsgősüvegek adják a dekorációt, amelyek esténként sejtelmes fénybe borulnak. A parkon végig sétálva bukkan eléd először a Kék majd a Vörös kápolna.

Sétáld körül a csodálatos épületeket és a szívd magadba a levendulák és rózsák illatát. A Kultkikötő standja mellett sétálj le a Kápolna utcán, és fordulj balra az Árpád utcára. A túloldalon találod a Kultkikötőt, ami szezonban számos fergeteges koncert, előadás, bemutató helyszíne! Kövesd programajánlónkat, ahol beszámolunk a legbalatonibb programokról!

Kék kápolna

 

Vörös kápolna

 

Az Árpád utca végén, a Hétház utca sarkán egy lankán találod az Evangélikus templomot. Ez épület, mintha csak a liget fáiból, köveiből állt volna össze, úgy simul bele környezetébe. Innen indul a lépcső a Várdomb tetejére, a Gömbkilátóhoz és számos gyerekjáték is található a ringatózó fák alatt.

Az Evangélikus templom remekül illeszkedik a környezetbe

 

A Templom utcán lefelé bandukolva fehérlik a Szent Kereszt Felmagasztalása Római Katolikus templom tornya. A templom kertjében üldögél bronzba öntve Gróf Teleki Pál. Az épület teraszáról láthatod az Országzászlót lengedezni és a Balatont. A kör bezárult, visszaértél a Piachoz.

A Katolikus templom fehér tornya messziről jól látható

 

Platánok alatt (3 km-es túra)

A Jankovich-telep kápolnájánál, a Szent István téren le tudsz parkolni. Itt egy szuper játszóteret találsz a szobor mögött, és csupán pár lépés a part, ahol a kettős platánsor víz felé nyúló ágaiban és az északi-part tanúhegyeiben gyönyörködhetsz. A víz egy karnyújtásnyira van, és szinte egy magasságban a szárazfölddel. Szélcsendes időben, a nádas susogása, a békák kuruttyolása és néhány hal csobbanása hallatszik csupán ezen a meghitt helyen.

A kettős platánsor

A városközpont felé sétálva átkelhetsz a Jamai-patak hangulatos kis hídján. A patakon hajócskák ringatóznak. Akár gyalog, akár autóval vagy bringával is indulsz el a városi kikötő felé, gyönyörködj a mindenhol felbukkanó platánokban és a kedves kis nyaralókban.

A Jamai-patak csónakjai

 

Tündéri nyaralók Balatonbogláron

A Kaáli-Nagy Dezső Vitorláskikötőben vár rád a Balaton Csavargőzös Műemlékhajó. A Balaton legöregebb hajója hajózástörténeti kiállítást rejt, ahol a kicsiknek is kedveztek, hiszen játszóház is található odabenn. Egy jó ebédre vagy egy könnyű fagyira is szert tehetsz a kikötőben!

A Balaton Csavargőzös Műemlékhajó

 

A mólón végig sétálva rengeteg pecással találkozhatsz, akik nagyon szívesen mesélnek az aznapi fogásról vagy csak úgy, bármiről.

A kikötő melletti hatalmas füves-fás terület megannyi érdekességet rejt: van itt futókör, deszkáspálya, játszótér, strand… Kő Boldizsár tematikus balatoni játszótere nem csak a gyerekeknek, hanem szüleiknek is élvezetes. A szabadstrandon belül elkerített részen találod a Buborék strandot, de magas, színes csúszdáival már messziről kitűnik.

Kő Boldizsár tematikus játszótere

 

Csodálatra méltó a Tornászlány szobra és kissé lejjebb sétálva, a Platán téren találkozhatsz még egy lánnyal: a Vízbelépővel. Itt egymást érő éttermeket, kávézókat fedezhetsz fel és néhány lépéssel arrébb sorakoznak a város borászatainak standjai.

A Tornászlány szobra

 

A Vízbelépő lány szobra a Platán téren

A kihagyhatatlan Gömbkilátó

Balatonboglárt említve mindenkinek két dolog ugrik be azonnal: a BB pezsgő és a Gömbkilátó. Mindkét sétánk végére a Gömbkilátót és a körülötte található élményparkot ajánljuk! A kilátóhoz feljuthatsz gyalogosan egy erdei lépcsősoron keresztül az Evangélikus templom mellől indulva vagy autóval, amelyet a Kilátó utcai ingyenes parkolóban hagyhatsz. Innen nagyjából 5 perces séta vár rád. Kalandpark, falmászás, játszótér, bobpálya… a ligetes, erdős dombon mindig kellemes a hőmérséklet, a Gömbkilátóról fantasztikus panoráma tárul eléd! Rajzos táblák segítenek eligazodni, hogy mit is látsz pontosan! Vár rád büfé, mosdó, ajándékbolt!

A Gömbkilátó impozáns szerkezete

Lapozd végig Balatonboglárról készült albumunkat!

 

Gyere, barangolj el velünk Tihanyba is!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva