Szücs Ildikó | 2021.04.30. 08:00
Tihanyi barangolások – kétnapos ajánlat
A tihanyi levendula messzeföldön híres, a település számos látogatóhelye ehhez a növényhez kapcsolódik. Bár a levendulaszezon később lesz, és egyelőre a kulturális programok is váratnak magukra, Tihany és környéke csodás kirándulóhelyekre csábítja azokat, akik egy hétvégére idelátogatnak.

A Tihanyi-félsziget a Balaton egyik különleges pontja. A környék levendulamezői, a település levendula manufaktúrái, az apátság szerzeteseinek munkássága és a hozzájuk kapcsolódó látnivalók mind értékes csemegét adnak egy tihanyi látogatáshoz. A település hangulata egészen varázslatos akár nyár van és nyüzsögnek utcáin a turisták, akár egy csendesebb időszakban, amikor meghitt nyugalomban barangolhatjuk be utcáit és túra ösvényeit. Több tippet is adunk, merre barangolhatunk egy hétvége alatt.

Tihany, az apátságtól induló Pisky sétányról megunhatatlan a panoráma
Fotó: Szücs Ildikó

1. Körséta a Pisky-sétánytól a Belső-tóig – 2,2 + 2 km

Tihanyt legegyszerűbb autóval megközelíteni, de aki lelkes bringázó, a bicikliútról elkanyarodva felkaptathat a település központjába vezető emelkedőn, ami garantáltan jó edzés.

Az autóval érkezőknek a jelenlegi helyzetben nagy könnyebbség, hogy most ingyen lehet parkolni, nem kell a parkolóórát figyelni, de ha végetér a járványhelyzet, érdemes tájékozódni a parkolási díjakról.

A Kossuth utcán lévő parkolóban is hagyhatjuk az autónkat, és jó tudni, hogy a Csokonai utcában, ahol számos parkolóhely van az út szélén, most munkálatok folynak, ezért nem mindenhol tudunk parkolni.

Gombóc Artúr itt mindig boldog
Fotó: Szücs Ildikó

Tihany több pontján is építkezések, felújítások folynak, így például az apátság melletti Csokonai liget el van kerítve, és a Visszhang dombon is dolgoznak. De a Pisky sétányon zavartalanul andaloghatunk, megcsodálva a Balaton északi és a déli partjának egy szakaszát is. Útközben szelfizhetünk Gombóc Artúr miniszobrával, a gyerekek megcsodálhatnak egy ágyút, amire akár fel is mászhatnak.

A Pisky sétányon egy ágyút is találunk
Fotó: Szücs Ildikó

 

A sétány belefut a Visszhang-dombba, majd továbbhaladva eljutunk a IV. Károly Kálváriáig, amit mindenképpen érdemes végigjárni. Nem csak az állomások megtekintése és a lelki megnyugvás miatt, hanem mert innen kis ösvény vezet a zöldbe. Elmehetünk például az Óvár irányába a Barátlakásokhoz, vagy csak követve a zöld jelzésű turista utat, konkrét cél nélkül is kirándulhatunk.

Az úton mindenhol táblák jelzik mit hol találunk és milyen messze van
Fotó: Szücs Ildikó

 

Ha azt választjuk, hogy visszatérünk és a Kálváriától folytatjuk utunkat, a Visszhang utcán sétálva újra elérjük a Kossuth utcát, ahol egy kézműves fagyira csábít a Levendula fagyizó, de ha más finomságra vágyunk, akkor most már az Apátsági Rege Cukrászda teraszán is elfogyaszthatunk valamilyen frissítőt.

Tihany színe a levendula lilája
Fotó: Szücs Ildikó

 

Akár gyerekkel, akár kutyával, netán a párunkkal sétálunk, egy jó piknikhez tökéletes helyszín a Belső-tó környéke.

A Kossuth utcán lefelé indulva rátérünk a Csokonai utcára és onnan a Major utcára fordulva ballaghatunk le a tóhoz. Mindenhol táblák jelzik, merre mi található, így akár a Levendula Házat keressük, vagy a Kotyogós Kávéteraszt, mindenképpen odavezetnek minket. Parkolót is találunk, ha inkább autóval gurulnánk le a tó partjára.

A Belső-tó nyugalmas partja
Fotó: Szücs Ildikó

Játékra, energikus gyerekek és kutyusok futtatására, romantikus andalgásra és családi piknikezésre is tökéletesen alkalmas hely a hatalmas zöld terület. A tó körbejárható, ez körülbelül egy 2 km-es túrát jelent, ami során minden oldalról megcsodálhatjuk a szépséges környéket.

A tó partjáról is láthatóak az apátság tornyai
Fotó: Szücs Ildikó

2. Apáti templomrom és az Őrtorony-kilátó felfedezése – 1,8 km

Tihanynak két templomromja is van, amelyek visszarepítenek a múlt hangulatába. Ha a városi séta helyett a természetben szeretnénk barangolni, kezdhetjük a napot egy kirándulással az Apáti-hegyre. Érdemes élelmet és vizet magunkkal vinni, hogy útközben vagy a célban elfogyasszunk egy remek kis pikniket, gyönyörködve a balatoni panorámában.

A községbe vezető bekötőútnál lévő parkolóban hagyhatjuk az autónkat vagy a biciklinket. Innen elindulhatunk az egykori Apáti templom irányába, el se lehet téveszteni a mező szélén álló egykori kápolnát, melyet még ma is használnak koncertekhez és misékhez.

A virágzó fa alatt álló templom egészen varázslatos hangulatot teremt a zöldben
Fotó: Szücs Ildikó

A templom mellett tábla jelzi az utat az Őrtorony kilátóhoz, amelyre kisebb kaptatón kell felbaktatnunk, de útközben erdei ösvény, tisztás, fenyőerdő színesíti túránkat. Igazi csendtúrában, erdőfürdőben, feltöltődő gyaloglásban lehet részünk. A kilátóból nyílik az egyik legszebb panoráma a magyar tengerre és a környékre. Belátni az egész Tihanyi-félszigetet, ellátunk Aszófőn túl a Bakonyig, és tiszta időben a déli parton lévő Kőröshegyi völgyhíd is felsejlik.

Panoráma az Őrtorony kilátóból az apátság felé
Fotó: Szauer Annamária

 

Ha családdal kirándulunk, és a gyerkőcök is jól bírják a gyűrődést, akkor a kilátóból leereszkedhetünk a Sajkodi sor irányába, ahol a strandra is elsétálhatunk. Ez plusz 1 km-t jelent. Ha nem a piknikezést választottuk, akkor a Romkápolna utcában található Apáti Étterem kínál mindenféle földi jót, a teraszon élvezhetjük Tihany egyik legeldugottabb és legcsendesebb csücskét.

A Sajkodi strandról a Balaton nyugati felét csodálhatjuk meg, majd eldönthetjük, hogy a kilátó felé térünk vissza a parkolóba, vagy a Sajkodi soron visszafelé haladva közelítjük meg a bekötő utat.

A sajkodi strand mellett nagyszerű biciklis-kirándulós sétány húzódik
Fotó: Szücs Ildikó

Plusz 1 túra: az Újlaki templomromhoz

Ha nem volt elég a sétából és Tihany másik templomromját is felfedeznénk, akkor a Tihanyi-rév felé vegyük az irányt. Az autónkat a Club Tihany közelében parkolhatjuk le, itt általában fizető parkoló található, amit jelenleg ingyen lehet használni. Az Újlaki templomromhoz egy körülbelül 1 km-es séta vezet a klub területén keresztül, ám itt is számítanunk kell egy kis hegymenetre, hiszen a rom a domb tetején található. Csodás kis erdőben barangolós élményt ad ez a túra is, amiről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Újlaki templomrom Tihanyban
Fotó: Szücs Ildikó

Tihanyt tehát nem csak a levendula manufaktúrák és kulturális programok miatt érdemes felkeresni, de gyönyörű kirándulásokat is tehetünk a félszigeten, mely bővelkedik a természet csodáiban.

Nézd meg balatonfenyvesi ajánlónkat is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva