Góz Lilla/sonline.hu | 2022.10.23. 18:00
Tudtad, hogy porszívózzák a mogyorót?
Az őszi termést bő egy hete szüretelik Balatonboglár térségében. A mogyorót elsősorban édesipari vállalatok vásárolják, csokoládék és krémek alapanyaga lesz belőle.

Legalább hat méter hosszú az a flexibilis cső, amellyel a mogyorót felszippantják a földről betakarításkor.

– Olyan mint egy óriási porszívó, vákuumot képez – mutatta működés közben a gépet Gyenes Szilárd. Először fújógéppel kupacokba gyűjtik a termést, aztán a gép kiválogatja a mogyorót és külön gyűjti a leveleket, a port a beszívás után. A termés tisztán zsákokba kerül. – Az esős őszi időjárás miatt két héttel később kezdtük a szedést, a felázott talaj nem könnyíti meg a betakarítást – mondta el Gyenes Szilárd kistermelő. Egy átlagos évben egy fáról 5-6 kilónyi mogyorót szednek, idén viszont kevesebb a termés. – Az aszályos időjárás miatt gyenge a termés – mutatta a frissen szedett mogyorót –, igaz, a minőséggel nincs probléma, most nagyon gazdag az olajtartalma.

 

Fotó: Kovács Tibor

Két és fél hektárnyi területen zajlik Balatonbogláron a betakarítás.

– A mogyorót héjasan és pucolva is eladjuk, amelyet vetésre és csokoládétöltelékhez használnak fel – mondta el a termelő. Hozzátette: az emelkedő üzemanyagok és inputanyagok drágulása miatt nagymértékben nőttek a költségeik. Üzemükben van egy nagy teljesítményű törő-válogató gép, amely nagyban segíti a feldolgozást. A mogyoró felvásárlási ára nem változott jelentősen, héjasan 1500 forintért veszik át tőlük.

Gyenes Szilárd gyerekkorában csöppent bele a mogyoró termesztésébe. Az őszi hónapokban a család apraja-nagyja segít a betakarításban.

– Fél évet külföldön dolgozom vendéglátásban, majd hazajövök a szőlő- és mogyorószüretre – mondta el Birkás Bertalan, aki sommelier végzettségű és rokonával, Szilárddal mustot és borokat is készít. A tervek szerint egy hét, amire végeznek a mogyorószürettel. Még az idén ősszel megfiatalítják az 1985-ben telepített ültetvényüket, visszavágják az ágakat, bízva abban, hogy több termést hoznak majd.

 

Olajként és pörkölve is kelendő, a Barcelona a legnépszerűbb

Balatonboglár határában 16 hektárnyi területen zajlik a mogyorószüret. Négy-öt fajtát termesztenek, a legnépszerűbbek a nagyméretű Barcelona és a Római. A környéken az elmúlt években csaknem 40 hektárra új ültetvényeket telepítettek. Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval, a legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, például mogyoróolaj vagy pörkölt mogyoró készítésével. A mogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban, fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata, emellett sok benne a növényi rost valamint a B1 és E-vitamin is.

 

Balatonboglárra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: freepik

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva