Mihály Szilvia | 2022.07.01. 10:00
A Balatonhoz hozta haza Afrikát a híres vadász
Tudtad, hogy az Afrika Múzeum alapítójába vadászkutyái dühítő csaholása miatt szeretett bele későbbi felesége? Ismerd meg Nagy Endre kalandokkal és titkokkal teli életét.

Lakásmúzeum

Nagy Endre Afrika-rajongó vadász négy évtizedes gyűjtésének tárgyai láthatók a balatonedericsi emlékházban. Afrikai trófeák, preparátumok, szobrok, faragványok, makonde életfák, maszáj vödör, kókusztörő és strucc tojások, személyes tárgyak, iratok, fényképek között vehetsz részt egy időutazáson.

Afrika a Balatonnál
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Az 1988 óta működő Afrika Múzeum a nyitás utáni években nemcsak a kiállított tárgyak miatt volt izgalmas, hanem azért is, mert a tulajdonosa itt lakott az épületben. Ha elmentek a vendégek, leült a kandalló mellé és pipázott, mellette üldögélt kedvenc baglya, Hululu is.

Forrás: Arcanum / Nimród. 1990.

 

Imádták a vendégek a történeteit, ő pedig imádott mesélni a fekete kontinensről. A kandallópárkány két hatalmas gyertyáját még ő használta – tudtuk meg Csonki Zoltántól. A múzeum tárlatvezetője, főmunkatársa maga is a fekete földrész rajongója, a teleket Afrikában tölti, évek óta szoros kapcsolatban van Nagy Endre családjával, sőt, kisgyermekként találkozott is a híres vadásszal, akinek boldogan újságolta, hogy egyszer majd ő is eljut Afrikába.

Csonki Zoltán is Afrika szerelmese
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Nagy Endre egykori hálószobája jelenleg a használati és személyes tárgyainak bemutatója, a fürdőszobájában az afrikai rezidenciájának fejlődése, az ottani állatkert képei, valamint első felségének iratai, igazolványai láthatók.

A korábban Vajda kúriakánt ismert épület a család tulajdona volt, de a második világháború végén államosították. 1984-ben adódott egy lehetőség, hogy Nagy Endre visszavásárolja az addig TSZ irodának használt villát, második feleségével hazaköltözött, nyugdíjas éveit itt töltötte.
1988-ban megnyitotta a múzeumát, melynek kertjében akkor még csak bivalyok voltak, mára azonban egy kis afrikai oázist láthatsz a Balaton mellett.


Életnagyságú fekete szobor őrzi a villát
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kutyaugatásból halálos szerelem

– Nagy Endre jogi doktorként végzett, a csendőréghez került dolgozni, akik a hatvani kastély mellé vezényelték szolgálatra, a Hatvany család harminckét szobás barokk kastélya mellett kapott szállást. Nyolc agara és egy tacskója volt, már akkor is vadászott. A kutyák ugatása miatt a báró lánya nem tudott aludni, ezért meghívták a kastélyba, de a számonkérés helyett első látásra szerelem lobbant a két fiatal között. Báró Hatvany Alexandrával titkos házasságot kötöttek, de az asszony zsidó származása miatt rejtegetni kellett, politikai okokból 1951-ben elhagyták az országot. Ausztria, majd Németország lett az otthonuk, ahol Nagy Endre az Opel család szolgálatába állt, az ő magán állatkertjének végzett gyűjtéseket, ekkor járt először Afrikában.

A múlt lenyomata
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szakállas úr Afrikában

– Afrika szeretetét emellett az is táplálhatta, hogy a veszprémi állatkertet alapító Kittenberger Kálmán unokaöccse volt, aki már gyerekkorában sokat mesélt neki a távoli földrészről. Annyira megtetszett a fekete kontinens a magyar vadásznak, hogy 1958-ban családostul kiköltözött a Meru hegy lábánál levő farmra. Az ország egyik legismertebb fehér vadásza lett Tanzániában, szuahéli nyelven „bvana masharubunak”, azaz „szakállas úrnak” hívták.

Különleges trófeák
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Európai módszerek szerint kezdte el a vadgazdálkodást, magasleseket épített, cserkelőt, dagonyákat létesített a területen. Meghatározta, hogy a birtok mennyi állatot tud eltartani, és a felette levő létszámra vendégvadászokat hívott.
A ház mellé bungalókat építettek, ami hamarosan szállodává alakult, unokái ezt a mai napig üzemeltetik.
Mindig hozzájuk vitték a sérült állatokat a nemzeti parkból is. Azokat, akiket megmentettek, de már nem tudtak visszavinni a vadonba, a családjával közösen nevelte tovább, ebből lett Kelet-Afrika első állatkertje. Így nőtt fel velük több csimpánz, és így került hozzá Hululu, a balatonedericsi múzeumban élő bagoly is.

Hululu Afrikában született
Fotó: Mészáros Annarózsa

Úton a világhír felé

– 1954-ben, még a német időszakban Nagy Endre lett a Düsseldorfi Világkiállítás trófea osztályának a vezetője. Ez egy nagyon fontos állomása volt az életének, hatalmas ismertséget szerzett, munkája világszerte ismert és elismert lett. Nagy álma volt, hogy 1971-ben Magyarországra hozzák a vadászati világkiállítást, mikor ez létrejött, ő volt a tanzán pavilon vezetője, ő intézte a kelet-afrikai államok bemutatkozását. Az itt kialakított kapcsolatoknak köszönhetően tudott 1984-ben második feleségével hazaköltözni a Balaton melletti családi kúriájába. A kiállított tárgyakat a nyolcvanas évek közepén hozta haza a vadász Afrikából, a hatalmas szobrok, trófeák konténerekben, hajókkal érkeztek Magyarországra. A két hatalmas fatörzsből készült szobor, ami itt látható, már korábban, a világkiállítás idején az országban maradt, a két fekete-fehér majom is erre az alkalomra érkezett, a preparátumok a Tanzán Állam ajándékai voltak.

Nagy Endre imádta Afrikát és a Balatont
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nagy Endre 1994-ben hunyt el, hamvai felét Balatonedericsen szórták szét, másik felét Tanzániába vitték első felesége sírja mellé. Jelenleg két unokája viszi tovább az örökséget.

Nézd meg képeinket!

  

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva