Mihály Szilvia | 2022.06.30. 07:00
Fedezd fel Afrikát a Balatonnál
Maszáj kunyhó, struccok, zebrák, tevék, dzsungeltúra, egy vadászles és számtalan trófea vár rád a Balaton mellett.

A balatonedericsi Afrika Múzeum az 1980-as évek végétől kedvelt kirándulóhelye a családoknak. Itt látható a a híres Afrika-kutató és vadász Nagy Endre háza, emlékszobája, az afrikai trófeái, preparátumok, szobrok, faragványok, van a kiállított tárgyak között makonde életfa, maszáj vödör, kókusztörő és strucc tojás, kint egy mini dzsungel és állatkert is vár rátok.

Varázslatos
Fotó: Mészáros Annarózsa

Afrika a Balatonnál

A 71-es út mellett található komplexumnál ingyenes a parkoló, érkezhettek távolsági busszal vagy vonattal is, ezekről a Becehegy vagy Fekete-kastély megállónál kell leszállnotok, a kerékpárútról pedig csak néhány méteres kitérőt kell tenni.

Több órás, akár fél napos programmal számoljatok, ne siessetek, járjátok be az egész területet, a pénztárnál kapott kis térkép segítségével nem fogtok eltévedni. Célszerű sportosabb, lapos talpú cipőben érkeznetek, legyen nálatok naptej, szúnyogriasztó és kalap is, sokat lesztek a szabadban. Ugrálóvár, játszótér, mosdó és büfé is van a területen, ha megunnátok az állatokat, lazíthattok a hatalmas fák árnyékában.

– Nagyon szeretjük a kutyusokat, de a kiállítás jellege miatt négylábú kedvenceket nem fogadunk – mondta Csonki Zoltán a múzeum tárlatvezetője, főmunkatársa. – A házban tartunk tárlatvezetést, szívesen válaszolunk minden kérdésre. Nagyon szeretem, amikor valaki többször is visszajön, és újabb részleteket fedez fel a kiállításon.

Izgalmakkal teli vidék
Fotó: Mészáros Annarózsa

A bivalyok voltak az első lakók

Az afrikai trófeák és tárgyak mellett az emlékházban láthatod, mennyivel nagyobb egy Balaton környéki vaddisznó bőre, mint egy fekete medve bundája, de szembetalálkozhatsz a sümegi farkas trófeájával is, akit 1991-ben ejtettek el, se előtte, se utána nincs nyoma a farkasnak a Balaton-felvidéken.

A sümegi farkas
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A ház teraszán életnagyságú maláj szobor áll, főbejáratával szemben pávakert és egy kis szökőkút látható. Az emlékház körüli állatkertben hatalmas kifutókon dámszarvasok, gyöngytyúkok, kacsák, pávák, póni mellett afrikai házi állatokat is megismerhetsz.
– A bivalyok voltak az első állatok, akik az állatkertbe kerültek – árulta el idegenvezetőnk.

Boldogan dagonyáznak
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Tudtad, hogy az itt látható vízi bivalyok hangja olyan, mint az afrikai társaiké? És azt, hogy a kafferbivalyok az öt legveszélyesebb nagyvad közé tartoznak? Nagy Endrének is volt egy majdnem végzetes találkozása a fajjal. Egy afrikai vadászat során egy kafferbivaly rátámadt, kétszer a szarvára kapta, majdnem agyontaposta, amikor a vadász hűséges kutyája, egy hannoveri véreb beleharapott a bivaly orrába, így mentve meg gazdáját. Nagy Endre ezután a kaland után két hónapig volt kórházban, a kutya még 14 évig élt, és szolgálta.

Már nyugdíjas az egykori sztárbagoly

– Az afrikai tejuhut nagyon sokan ismerik, Hululu már 53 éves, ő az egyetlen állat, aki Afrikából érkezett. Ez a kor a baglyoknál is idős kornak számít, mivel a faj 30-40 évig él. Itt nincs stressz, mint a dzsungelben, a vacsora is mindig időben érkezik, Hululu boldogan éldegél. Most egy kifutóban, korábban Nagy Endre dolgozószobájában láthatták a vendégek. Sokan azt hitték, hogy kitömött állat, amikor pislogott, vagy elfordította a fejét, megijedtek tőle. Nagy Endre 1969-ben egy kisfiútól kapta Tanzániában a sérült állatot, felnevelte, majd 1988-ban magával hozta Magyarországra. A madár fiatalabb korában igazi sztár volt, szerepelt az utazás kiállításon, tévéműsorokban. Nagyon kézhez szokott, gondozója 30 éve vigyáz rá. Mivel már idős, nem bolygatjuk, nem szerepeltetjük. Többnyire csak üldögél, néha ugrál, repked az ágak között.

A nyugdíjas sztár
Fotó: Mészáros Annarózsa

Csak zoo csemegével etetheted az állatokat

– A Watusi marhákat hosszú, különleges szarvaik miatt a szarvasmarhák királyának is tartják. A néha 1,7 métert is meghaladó szarvak nemcsak a ragadozók elleni védekezésben hasznosak, a bennük futó erek segítenek az állatok hőszabályozásában. Éjszakára a borjakat védelmezően körbefogja a csorda, hogy a felnőtt állatok szarvai kerítést képeznek a cseperedő ifjoncok köré – meséli Zoltán, aki maga is Afrika szerelmese. A téli hónapokban a fekete földrészen él, így igazán otthonosan mozog az állatok és trófeák között, biztosan nem tudsz tőle olyat kérdezni az állatokról, amire nem tudja a választ.

Nem minden antilop kecses
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Bumbi, a jávorantilop bika hatalmas termete ellenére akár 3 méter magasra is felugrik, súlya akár ezer kg is lehet, a kifejlett bikák marmagassága 180 cm. A tevéink nem autentikusan afrikaiak, a kétpúpúak Ázsiából származnak, épp most vedlenek. Nincsenek trenírozva, míg korábban tartottunk tevegelést, erre most nincs lehetőség. Nemrég érkezett hozzánk a győri állatkertből egy fiatal zebra hím, jövőre reménykedünk a gyermekáldásban. Jelenleg 4 dámszarvas borjút láthatnak a vendégek, nemrég születtek a csüngőhasú malacok kicsinyei, július végére várhatók a bivalyok borjai.

Nézd, milyen cuki
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A strucc előtti kerítésre nem véletlenül írták ki, hogy veszélyes állat, Géza, a hím hatalmas, méltóságteljes lábain uralja a területet.
Az állatokat csak a pénztárnál megvásárolható zoo csemegével vagy a múzeumban levő almával, répával etethetitek. Eszedbe ne jusson a szendvicsedből vagy csokidból adni nekik, mert megbetegednek.

Maszáj kunyhó és dzsungel

A maszáj kunyhóba bárki bemehet, nemcsak a gyerekek érezhetik magukat felfedezőnek a náddal borított építményben. A Dzsungi Bungi dzsungeltúra kis ösvényein bujdosva néha felbukkan egy maszáj harcos vagy oroszlán, de ne ijedjetek meg, ők papírból készültek, nem bántanak. A növények a Keszthelyi-hegység őshonos bokrai, fái, néha egy-egy róka, nyúl vagy őz is betéved a területre, a madárvilág pedig ugyanaz, mint a környező erdőkben és még kabócákat is hallhattok.

Irány a dzsungel
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A dzsungel közepén egy fakunyhóba is felmászhattok, alatta kameruni törpekecskék szaladgálnak, kipróbálhatjátok a kötéllétrát is. A birtok tetején álló vadászleshez is sétáljatok fel, látható a Balaton, a Szigligeti-vár, Badacsony.

Nézd meg képeinket!

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva