Mihály Szilvia | 2018.11.06. 07:00
Településbemutató - Balatonederics
Az apró balatoni településen tevegelhetünk, lemászhatunk a Csodabogyós barlangba és borzonghatunk a titokzatos haláleseteiről elhíresült Fekete kastély történetein.

Balatonederics a tó északi partján Zala és Veszprém megye határán fekszik, a 84-es és 71-es fűút elágazásánál. Autóval, kerékpárral vonattal és busszal is könnyen megközelíthetjük.

Ha a csendesebb, nyugodtabb balatoni pihenést szeretjük, tökéletes választás a Keszthelyi-hegység lankáin fekvő település. Strandján már a parton is csodás panoráma fogad bennünket, de ha beúszunk a tiszta vízben, még szebb a rálátás a környékbeli tanúhegyekre. Minden évben itt találkoznak a Balaton polinéz vitorlásai is, az eseményt a Balatoni kör tagja, Kardos Gábor szervezi.

Polinéz vitorlás

Látnivalók

A falu központjában a Svastics udvarban lévő régi magtárépület romjain felépült Tájház 2010 óta Balatonederics közösségi színtere.

A település határában fekszik az Afrika Múzeum. Szabadtéri állatkertjében a magyar állatfajok mellett afrikai állatokkal is találkozunk. A múzeum épületében vadászati, harci eszközök, bennszülöttek használati eszközei mellett Afrika-vadászok trófeáit is megcsodálhatjuk. A múzeum és az állatkert mellett maszáj kunyhók találhatók, és tevegelésre is van lehetőség, eredeti beduin ruhában próbálhatjuk ki ezt a különleges élményt.

Afrika Múzeum, Fotó: Keszey Ágnes

Romjaiban is megcsillantja szépségét a Balatonederics határában lévő Fekete-kastély. Az épülethez és a hajdan benne élőkhöz súlyos és tragikus történetek fűződnek. Bemerészkedtünk az elhagyatott területre, hogy bemutassuk a titokzatos múltat. Burjánzó, sűrű növényzet között vezet egy kis ösvény a kastély felé. Elátkozott, szellemjárta, hátborzongató, titokzatos – e szavakkal illetik akik már felkeresték. Mi is kíváncsiak voltunk, mit rejt a múlt, miről mesélnek az ódon falak… Olvasd el a kastély titkáról szóló cikkünket is!

Nézd meg a Fekete-kastélyban készült képeinket:

A természetkedvelő nyaralók Pele apó tanösvényén fedezhetik fel a környéket. A 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú ösvény Balatongyörök és Balatonederics között, az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be. Csodaszép a kilátás a környező tanúhegyekre is.

Fotó: Mihály Szilvia

A Csodabogyós barlang azokat a túrázókat várják, akik nem bánják, ha koszosak lesznek a kúszás-mászás közben, miközben egyedi élményben lesz részük. Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja Balatonederics közelében található. A Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet.

A 71-es úton található repülőtérről felszállhatunk a magasba, hogy onnét csodáljuk meg a Balaton nyugati medencéjét.

A település története

Balatonedericsnek már a középkorban parókiális egyháza volt. Római katolikus temploma a XIV. század közepén egy olyan magaslatra épült, melynek helyén római épület állt valaha.

Egyesek források szerint az edericsi iskola udvarán ma is áll az a fa, amelynek árnyékában egykor Deák Ferenc is üldögélt.

1903. június 7-én adták át a forgalomnak a Keszthely-Tapolca közötti vasúti szakaszt, ezzel környék is rákapcsolódott arra a közlekedési hálózatra, amelyik sok évtizeden át meghatározó volt a távolsági áru- és személyszállításban. A háború előtt a községnek szénkéneg gyártelepe volt. Az egykori gyárban a filoxera és a földi rovarok elleni védekező vegyszert állítottak elő, egészségtelen és robbanásveszélyes munkahelyeken. Szemtanúk állítják, hogy a gyár felett repülő verebek a felszálló gázok hatására leestek és elpusztultak. A gyár végleg bezárt, de romjai ma is fellelhetők.

A település a 70-es 80-as évek idején indult fejlődésnek, mára egy csendes, nyugodt üdülőfalu. Kiválóan alkalmas családi pihenésre és romantikus üdülésre is.

Érdemes felkeresnünk a közeli Tapolcai-tavasbarlangot és meglátogatni a Szigligeti-várat, ha itt pihenünk.

Nézze meg balatonedericsi képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva