likeBalaton.hu | 2023.10.07. 12:00
Nyaraló bezárása télire: a legfontosabb teendők lépésről lépésre
A hétvégén a Balatonnál kellemesen meleg, őszi idő vár. A hőmérő higanyszála 25, illetve 23°C-ig kúszik, ideális lehetőség kínálkozik egy hajós kirándulásra vagy egy biciklitúrára a Balaton körül. Aztán lassan készülhetünk a nyaraló lezárására.

Ahogy haladunk a hónap második felébe, a hőmérséklet lassan, de biztosan csökken. Október 23-án már csak 15°C körüli maximumokat mérhetünk, és a hónap végére a nappali hőmérséklet 16-18°C között alakul. Az esti órákban pedig már 7-9°C-ra hűl a levegő. Ezek a hűvösebb napok már a közelgő tél előszeleit hordozzák magukban. Az időjárás már hűvösebb, de még mindig alkalmas egy finom forralt borra vagy egy kellemes sétára a lehullott falevelek között.

Ami a nyaralók lezárását illeti, ajánlott az október végi, november eleji időszakot választani. A hónap végére a hőmérsékleti értékek már a téli időszakhoz közelednek, és ekkor érdemes gondoskodni a vízvezetékek leengedéséről, a fűtési rendszer előkészítéséről és a nyaraló általános téliesítéséről. De mire kell odafigyelni, hogy a következő szezonban is gondtalanul tölthessük időnket a kis paradicsomunkban? Nézzük a legfontosabb teendőket!

Vízellátás kikapcsolása
Mielőtt elhagynád a nyaralót, fontos elzárni a vízhálózaton a vizet. Ez nemcsak azért fontos, hogy elkerüld egy esetleges csőtörést vagy szivárgást, hanem azért is, mert a víz a csövekben megfagyhat és kárt tehet a rendszerben. Először zárd el a főcsapot, aztán nyisd ki a vízcsapokat, és hagyd kifolyni a maradék vizet a csövekből.

Fűtés és elektromos berendezések
Gondoskodj arról, hogy minden elektromos eszköz ki legyen kapcsolva, és ha van fűtésed, állítsd minimumra vagy kapcsold ki teljesen. Ne hagyj elektromos készüléket „standby” módban.

Ablakok és ajtók zárása
Ellenőrizd, hogy minden ablak és ajtó jól záródik-e. Ezzel nemcsak a hideget és a csapadékot tartod kint, hanem a betörők dolgát is megnehezíted.

Kerti bútorok és eszközök
A kerti bútorokat és eszközöket helyezd el egy fedett helyre, vagy takard le őket időjárásálló ponyvával. Így megóvhatod őket a téli időjárás viszontagságaitól.

Hűtő és fagyasztó kiürítése
Ha van a nyaralóban hűtő vagy fagyasztó, ürítsd ki, és hagyd az ajtókat nyitva, hogy ne alakuljon ki penész.

Ne felejtsd el ezeket a lépéseket, hogy nyaralód a következő szezont is makulátlan állapotban fogadhassa!

 

 

Nyitókép: AI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva