likeBalaton.hu | 2023.10.02. 08:00
Őszi csillaghullás a Balatonnál
A nyár vége nem jelenti a csillaghullások végét; sőt, az ősz is tartogat számunkra égi látványosságokat. Ha a nyáron lemaradtál volna a Perseidák meteorrajának látványáról, vagy egyszerűen csak továbbra is csodálod az égbolt szépségét, az ősz kiváló alkalom, hogy a balatoni éjszakában figyeld a hullócsillagokat .

Az őszi szezonban két kiemelkedő meteorraj is megfigyelhető lesz.

Az Orionidák meteorraját október másodikától november hetedikéig figyelheted meg, de a csúcspontja október 21-22 közötti éjszakán várható.

Ezen az éjszakán akár óránként 20 meteor is megfigyelhető. Az Orionidák a Halley-üstökösből származnak, és október közepétől november elejéig aktívak. Az Orionidák különlegessége, hogy rendkívül gyorsak és fényesek, sebességük elérheti a 66 km/s-ot, és olyan területekről láthatók az égen, ahol az Orion csillagkép is megjelenik, innen kapják a nevüket.

A Draconidák meteorraját október 6-tól 10-ig figyelheted meg, de a csúcspontja október 7-8 közötti éjszakán lesz.

A Draconidák a 21P/Giacobini-Zinner üstökösből erednek, és általában október elején aktívak. A Draconidák lassabbak az Orionidáknál, sebességük körülbelül 20 km/s, és a sötét égbolton könnyen észrevehetők, különösen a Draco csillagképből indulva.

Különösen szerencsés, hogy a Draconidák meteorraj megjelenése pont újhold közeli időpontra esik, így a Hold fénye nem fogja elhomályosítani a látványt.

A csillaglesre kiváló helyszín lehet a Balaton környéke, ahol a városi fényszennyezés távolából, a sötét égbolton akár szabad szemmel is megcsodálhatod az égi jelenségeket. Javasoljuk például a kilátókat.

 

 

Nyitókép: pexels.com

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva