likeBalaton.hu | 2024.01.17. 14:00
Acélhálóval védenének meg egy löszfalat Balatonföldváron
Balatonföldváron tavaly december elején szakadt le egy hatalmas darab a Kemping utcai partfalból. Az ott lakók védelme érdekben vis-maior pályázatot nyújtott be az önkormányzat.

2024. december 7-én a löszfal középső szakaszán, 15 m hosszban nagy méretű tömbös omlás keletkezett.

A leguruló, több tonnás földdarab egy fát döntött ki és tönkretette az omladékfogó rendszert.

A városháza azt közölte, hogy a csapadékos időben a partfal erőteljes károsodásnak van kitéve, és nő az omladék leszakadásának valószínűsége is. A városvezetés folyamatosan, több ütemben végezteti el a Kemping utcai löszfal stabilizációját az ott lakók személyi és vagyoni biztonsága érdekében.

Így nézett ki 2023 decemberében a leomlott löszfal Balatonföldváron
Fotó: Facebook/Balatonföldvár Város

Acélhálós védelem szükséges Balatonföldváron

A korábban kiépített védműnek köszönhetően az omladék szerencsére nem okozott kárt, de most vis-maior pályázatot nyújtottak be, hogy acélhálóval védenék meg a löszfalat. Az önkormányzat egy független szakértővel szakértői véleményt készíttetett, mely a vis-maior pályázati kérelem részét képezi. Az elkészült szakértői vélemény alátámasztja, hogy a közterület védelme, élet- és vagyonvédelmi okok érdekében stabilizációs munkák elvégzése szükséges, azonban

a szabadon álló partfal-tagnál már nem elegendő a frissítés jellegű talajlemezek letermelése, hanem egy 30 méteres hosszú horgonyzott acélhálós pergésvédelem is szükséges.

A helyreállítás költségeihez az önkormányzat vis-maior támogatást kér. Kedvező elbírálás esetén a költségek 90%-át majd ebből a forrásból finanszírozzák.

 

Nyitókép: Facebook/Balatonföldvár Város

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva