likeBalaton.hu | 2021.08.18. 07:00
Tudtad? Van 16 szuperjátszótér a Balaton körül
Néha a gyerekek semmi másra nem vágynak, mint egy izgalmas játszóterezésre, ahol felfedezhetik és kipróbálhatják magukat a különböző mászókákon, hintákon és csúszdákon. Van hogy egy mezítlábas ösvény is elég, hogy határtalan boldogságban eltöltsenek pár órát, amit a szülők is élvezhetnek velük együtt. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb helyeket a Balaton körül.

Balatonfüred – Helka és Kelén, valamint a Kiserdei játszótér

A balatonfüredi Kiserdőben két játszóteret is találunk egymás mellett, árnyas fák alatt, csendes madárcsicsergésben. A Kiserdő egyébként is remek kirándulóhely. A tanösvényen kihelyezett táblákon például mindent megtudhatunk az itt élő madarakról: milyen a csőrük, lábuk, tolluk, hangjuk.
A Kiserdei játszótér körül padokon pihenhet a szülő míg a kicsik rohangálnak, és mosdót is találunk.

A füredi Kiserdei játszótér
Fotó: Szücs Ildikó

 

A Helka és Kelén játszótér tőle pár lépésre egy elkerített részen áll, és igazi kis mesebirodalom. A vár, a kötél mászóka, az egyensúlyozó mászóka és a mérleghinta, valamint a logikai játékok is hosszú időre lefoglalják az izgő-mozgó gyerekeket. De, ha ez nem elég, van erdei tornapálya, lehet rollerezni, kerékpározni vagy görkorcsolyázni a kiserdei utakon, és még pingpongasztalok is vannak az ütögetni vágyók részére. A játszótér Helka és Kelén legendáját meséli el, akikről a Balaton két legrégebbi hajója is kapta a nevét.

Helka és Kelén Játszótér, Balatonfüred, Kiserdő
Fotó: Szücs Ildikó

Csopak – Mezítlábas ösvény

Ha másfajta érdekességre vágynak a lurkók, akkor tökéletes választás Csopakon a védett nádas mellett található Mezítlábas ösvény. Itt nem a klasszikus játékok várják az apróságokat, mert az ösvény egy szabadtéri edzőpályát fog közre, de nyáron a kisebb-nagyobb köveken, kavicsokon, fakérgen és homokon való csupasz lábbal mászkálás is csiklandozó élményt nyújt.

Csopak, Mezítlábas ösvény
Fotó: Szücs Ildikó

Mindszentkálla – Mezítkáli

Jó észben tartani, hogy egy picit eltávolodva a Balatontól varázslatos kis falucskában, Mindszentkállán szintén találunk egy mezítlábas ösvényt, ahol 30 különböző „talajt” próbálhatunk ki a morzsolt kukoricától kezdve a fenyőtobozokon át a homokba ágyazott üvegkorongokig. Itt különböző társas és ügyességi játékok, valamint lengőteke is jó szórakozást nyújt nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek, nagyszülőknek is.

Mezítkáli
Fotó: Mihály Szilvia

Balatonfűzfő – Óriás Mikádó játszótér

A fűzfői Parti sétányon található játszótér szintén kicsiknek és nagyoknak is izgalmas játékot ígér. Ki ne ismerné a Mikádó játékot, ahol a véletlenszerűen egymáson heverő pálcikákat úgy kell egyenként összeszedni, hogy csak az mozduljon el, amihez hozzáérünk. Erről a játékról kapta a nevét ez a játszótér, ahol hatalmas rönkökből épített pallós fahidat, egyensúlyozó játékokat, drótkötélpályát, és kötélhintát is találunk. A rönkök belesimulnak a természetes környezetbe, nyers színüket meghagyták, a csendes környéken pedig a játék mellett árnyékos fák alatt élvezhetjük a Balaton közelségét.

Balatonfűzfő, Mikádó játszótér
Fotó: Szücs Ildikó

Zalakarosi játszótér

A zalai üdülővárosban a gyógyfürdő közelében találjuk ezt a játszóteret, ahol kis faházikók mellett a klasszikus homokozó, csészealj hinta, körhinta és mászóka várja a lurkókat. Az Ökotó partjáról indulva bejárhatjuk a környező tanösvényeket és bicikli utakat is, így a kirándulás végén a gyerekekben maradt energiát levezethetik ezen a barátságos játszótéren. A parton található padokon a felnőttek megpihenhetnek, a közelben pedig ingyenes mosdót és pelenkázót is találunk.

Zalakarosi játszótér
Fotó: Mihály Szilvia

 

Balatonberényi játszótér

Balatonberényben ez a hangulatos kis játszótér várja a gyerekeket
Fotó: Fábos Erika

Balatonberényben két jó játszótér is van, a jobbik a település strandján található, tehát nyári szezonban csak akkor tudjátok használni, ha belépőt vesztek a strandra. A másik játszótér a parttól kb. tíz perces sétára található. A balatonberényi Polgármesteri Hivatal mögötti területen. Új, fából készült játékok várnak benneteket a picike, de nagyon hangulatos parkban. A hinták és mászókák mellett aranyos faházikók, kisvonat is van, ahol bandázhatnak is a gyerekek.

 

Balatonmáriafürdő – Központi strand játszótér

Balatonmáriafürdőn kicsik és nagyobbak is találnak maguknak elfoglaltságot a strand játszóterén
Fotó: Fábos Erika

 

Máriafürdőn a strandon van a legnagyobb és legjobb játszótér. Igaz nyáron így csak belépővel lehet használni, cserébe mosdó, szépen rendezett parkos terület és árnyat adó hatalmas fák is hozzátartoznak az élményhez. Színes mesefigurák, szuper mászókák és különböző, egész furfangos hinták várják a kisebbeket, de itt a nagyobbak sem unatkoznak.

 

Balatonfenyves – Toboz játszótér

Iringó és Matyi nagyon szeretnek a fenyvesi tobozos játszótéren szórakozni
Fotó: Fábos Erika

 

A fenyvesi Toboz játszótér most a legegyedibb a déli parton, ami ráadásul teljesen műanyagmentes, csupa természetes anyagból készült. A település nevére asszociáltak a tervezők amikor megálmodták ezt a stilizált fenyőtobozokból álló különleges gyerekbirodalmat. Persze Balatonfenyves, nem csak a nevében fenyves: a településen rengeteg fekete és erdei fenyő tartozik hozzá a látképhez. Így aztán ezek termését formázzák a játékok és az alapanyagok között is felhasználták a fenyőt, mint fát. Van itt szuper játszóvár, egy kisebb és egy nagyobb csőcsúszda, a vörösfenyő gerenda szerkezetből álló tobozokat kötélalagutak kötik össze. Különlegessége okán érdemes megemlíteni, hogy a terveket a Lépték-Terv Tájépítész Iroda készítette, a kivitelezést pedig az Ilona-malom Műhely Játszótérépítő Bt. végezte.

 

Fonyód – Panoráma játszótér

Nórinak és az apukájának is ez a kedvenc játszótere Fonyódon
Fotó: Fábos Erika

 

Fonyódon is nagyon jót tettek a gyerekekkel a strandfelújítások. A város minden fürdőhelyén megújultak a játszóterek is. Fonyódligeten az Árpád parton például lépten-nyomon játékokat találhattok, de a bélatelepi strandon is szeretnek játszani a gyerekek, mert ott is egy nagyon klassz játszótér várja őket. A legnagyobb játszótér a Panoráma strandon található.

Amikor jó az idő, ez vizes játszótér a legnépszerűbb a kicsik körében
Fotó: Fábos Erika

 

Itt minden korosztály számára van szórakozás: hálós mászókák, rúdcsúszdák, forgók, különleges mérleghinták várják a gyerekeket, még a tíz évesek is találnak itt jó szórakozást. Jó időben egy vizes játszótér is működik, ahol egy hajóban is kalandozhatnak a kicsik és csúszásmentes, puha padlón használhatják a különböző pancsolós eszközökön.

Balatonboglár Platán strand – Balatont formázó játszótér

Kő Boldizsár tematikus játszótere Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az egyik legötletesebb balatoni játszóteret Balatonbogláron a Platán strandon találjuk. Ez a főleg fából készült, szinte művészi igényességgel összeállított játszótér nagyon népszerű a gyerekek körében. A játszótér a strand bejáratának közelében van. A terület közepén a Balatont formázták meg, és körülötte kis faragott székek vannak a balatoni települések nevével. De van itt csónak, drótkötélpálya és egy egészen különleges körhinta is.

 

Balatonlelle – Béke park játszótér

A város közepén, a Béke parkban található Balatonlelle legújabb és legnagyobb játszótere, de 10 másik is van a városban…
Fotó: Fábos Erika

 

Balatonlellén régóta építik azt az arculatot, hogy nyáron, ez a település a legjobb hely kisgyerekes családok számára a déli parton. Nemcsak a Napfény strand homokos partja a vonzó, ami a leghosszabb egybefüggő fövenyes szakasz az egész Balatonnál, de sok családbarát szolgáltatás van a városban. Az is jól példázza, hogy mennyire szeretik itt a gyerekeket, hogy 11 játszótér van Balatonlellén.

Az összes szabad strandon remek lehetőségeket találtok, a legújabb pedig a legnagyobb is egyben. Ez a város közepén, a Béke parkban található és igazi gyerekbirodalom. Egészen pici gyerekekkel is jól el lehet tölteni itt az időt, mókuskerék, rugós játékok, mérleghinták, fészekhinta, de nagyobbacskák számára is találtok szuper játékokat, olyan mászókarendszereket is, amik nemcsak szórakoztatnak, hanem át is mozgatják a lurkókat.

Balatonföldvár – Kilátó játszótér

A Balaton környékének egyik legszebb panorámájú játszótere. A Hajózástörténeti Látogatóközpont Kiállítás és Kilátó építésekor a gyerekekre is gondoltak, akik a szabadban is játszhatnak. Van itt kicsiknek való csúszda, libikóka, hinta, rugós kocsi és hajó alakú ügyességi játszóvár is. Miközben az apróságok a nagy területen kimozogják magukat, addig a felnőttek a padokon üldögélve élvezhetik a magaspartról nyíló balatoni panorámát. A játszótér nyitvatartása megegyezik a látogatóközpontéval. Kivétel november 1-től március 31-ig, ebben az időszakban 9-16 óráig vehető igénybe.

A balatonföldvári kilátó tövében lévő játszótér is jó kikapcsolódást ígér
Fotó: Krausz Andrea

Siófok – Akácos téri játszótér

Kártyázni, játszani, piknikezni is lehet az Akácos téri játszótérnél
Fotó: Krausz Andrea

 

2018-ban adták át Siófok keleti városrészében, Szabadifürdőn az Akácos téri játszóteret. A biztonságos, kerítéssel körbevett, modern csúszdákat, várat, lánchintát, libikókát, homokozót magában foglaló létesítményhez egy romantikus szaletli alatt asztalok és padok is tartoznak. Közvetlenül a 7-es út mellett helyezkedik el, van parkolóhely és kerékpártároló és nagy biztonságot ad, hogy kerítés veszi körbe.

Siófok – Ezüstparti játszótér a Calypso mellett

Siófokon, az Ezüstpart szabadstrandján található a játszótér
Fotó: Krausz Andrea

Az Ezüstpart egyik legnagyobb parti étterme, a Calypso mellett egy új játszótér kapott helyet, ami közvetlenül a Balaton mellett található. A kicsiket rugós játékok, homokozó, hinták és játszóvár várja, a nagyobbak pedig a közvetlenül mellette pedig kialakított műfüves minifocipályán játszhatnak. A grundon pedig még kosarazni is lehet a felszerelt palánkoknak köszönhetően.

 

Siófok – Süllyedő hajó

Kreatív és élvezetes a Süllyedő hajó
Fotó: Krausz Andrea

2018 nyarára készült el az Ezüstparton, az Egressy utca végén, közvetlenül a parti sétányon. A kettétört hajó rövid idő alatt a gyerekek kedvence lett. A megdöntött hajótesteken jól lehet mászni, a hajó orrába a kisebbek is fel tudnak kapaszkodni, a hátsó része a nagyobbaknak jelent kihívást, itt ugyanis mászófalon lehet feljutni a kormánykerékhez. Utóbbi alsó része árnyas, bújós homokozó, ahová azonnal beülnek az apróságok. A kis csúszda fölött napvitorla alatt üldögélhetünk, de van földbe süllyesztett trambulin, tipegő és olyan hinta, amibe ketten is beülhetnek. Mindez néhány lépésre a Balaton vizétől, biztonságos kerítéssel körülvéve.

 

Játékra csábító képekért nézd meg a galériát:

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva