likeBalaton.hu | 2022.09.12. 16:00
A Petőfi-busz Balatonfüreden látható
A Petőfi-busz egy mozgó múzeum, ami szeptember 12-14. között látogatható Balatonfüreden. A Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása egy év alatt 60 településre jut el.

A Petőfi-busz belsejében Petrovics István mészárosbárdja, Szendrey Júlia gyöngyhímzéses pénztárcája és Petőfi Sándor Pilvax kávéházban használt biliárddákója is helyet kapott, ugyanis tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja a kiállítás gerincét.

2023-ban lesz 200 éve, hogy megszületett Petőfi Sándor.

Az emlékezés egy utazó kiállítás segítségével már most megkezdődött.

Nem az életrajz, hanem a játékosság játssza a főszerepet
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

 

(Ha érdekelnek Petőfi Sándor kedvenc ételei, akkor itt olvashatsz róla.)

Trendi és látványos tárlat

A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

– Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség,

amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait – tájékoztattak a szervezők.

A Petőfi-busz Balatonfüreden, a Kisfaludy-színpad mellett látogatható
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi-busz a nézőket is megmozgatja

Az egyes állomások során izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg többek között az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az alföld című verseket. A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a kérdések, a János vitéz fordulatai, és Patkós Márton színművész által megszólaltatott verssorok

A Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Petőfi-relikviákból

egy digitális kollázst alkothatnak a látogatók próbára téve a kiállításon megszerzett tudásukat.

A busz a tervek szerint 2022 szeptemberétől 2023 augusztusáig járja az országot és a Kárpát-medencét. Decemberig több mint 60 település közönsége találkozhat vele, a Petőfi Sándor-emlékév végéig pedig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás, amely feltűnik majd különböző rendezvényeken is.

Nyitókép: Petőfi Irodalmi Múzeum



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva