Krausz Andrea | 2022.08.18. 16:00
Az Arias borok a Balatonfüredi Borhetek királyai
Az Arias borok Kálmán József pécselyi szőlősgazda nevéhez fűződnek, aki évek óta a legrangosabb kitüntetések birtokosa. Idén harmadszor vehette át az "Év Bortermelője Balatonfüreden" címet.

Az Arias borokkal és Kálmán Józseffel a Balatonfüredi Borheteken találkoztunk. A régió legszínvonalasabb boros rendezvényének szervezői

az első pavilont minden évben az „Év Bortermelője Balatonfüreden” cím birtokosának adják, ezzel is tisztelegve a legjobb nedűk készítője előtt.

Az Arias borok Kálmán József szőlősgazda nevéhez fűződnek, aki kiemelt helyen árusíthat a Balatonfüredi Borheteken.

Az Arias borok a Pécselyi-medencéből és Balatonfüredről származnak
Fotó: Krausz Andrea – likeBalaton.hu

 

Szóval a Tagore-sétány nyugati végének első pavilonjánál azonnal ki is kértük Kálmán József olaszrizlingjét és Irsai Olivérjét, amelyek – a többi között – a Balatonfüred város bora címet is elnyerték. Nem véletlenül. Az illatában és ízében is zöldalmás és fehér virágos jegyekkel bíró, könnyedre hangolt olaszrizling, valamint az országos fajtaverseny győztese, a 2021-es Irsai Olivér is kiváló.

Arias borok és egy bogár a festői Pécselyről

Az Arias borok palackjain a Pécselyi-medence védett állatainak rajzai szerepelnek. Van, amin a homoki gyík, egy másikon gyöngybagoly, a következőn mókus vagy nagy fakopáncs díszeleg. Rácsodálkozunk, hogy a Tihanyi-félsziget fölött megbújó, Aszófő és Örvényes szomszédságában elterülő Pécselyen hermelin is van.

A pincészet nevét is viselő védett Arias díszbogárról pedig nem is hallottunk.

Arias borok Pécselyről

A környék védett állatai szereplenek az Arias címkéken
Fotó: Krausz Andrea – likeBalaton.hu

Salgótarjánból került Pécselyre

– Úgy kezdődött, hogy a a 90-es évek elején szüleim vettek egy 800 négyszögöles kis szőlőt a Balaton-felvidéken. Mivel Salgótarjánból származom sokszor lejárogattunk, művelgettük, picit bővült is a terület, de komolyra akkor fordult a dolog, amikor kiderült, hogy én nem akarok Salgótarjánban maradni, és a régi cégünket továbbvinni – mesélte Kálmán József, aki készségesen elbeszélgetett velünk a pavilonja előtti padon. – 2008-tól árutermelő gazdasággá váltunk, és 2012-ben jelentünk meg versenyen első alkalommal a 2011-es borainkkal. Innen datálom a pincészet történetét, amit Kálmán pince névről 2018-ban egy új arculattal Arias-ra változtattunk. 2018 óta négy év alatt háromszor sikerült megnyerni a rangos „Év Bortermelője Balatonfüreden” címet, aminek köszönhetően kiemelt helyet kaptunk a Balatonfüredi Borheteken.

Ezt azzal érdemeltük ki, hogy a versenyen a többi között 9 aranyérmet hoztunk el, és a Balatonfüred Város Bora címet is elnyertük

– mondta a borász, aki 10 hektáron gazdálkodik Pécselyen és Balatonfüreden.

Balatonfüred Város Borai
Fotó: Krausz Andrea – likeBalaton.hu

Más a balatonfüredi és pécselyi olaszrizling

– A pécselyi olaszrizling a Királyvada dűlőben meszes altalajon, köves területen nevelődik, ennél fogva jellemzőbbek az ásványos ízjegyek. A Pécselyi-medencében egy picit hűvösebb van. Régen október 15. előtt nem volt itt rizlingszüret, de most már annyit melegedett az éghajlat, hogy ez előre jött szeptemberre. De még mindig jobb, mint a csopaki, vagy a füredi területek, ahol nagyon figyelni kell a betakarítással. A szőlő gyorsan cukrosodik, hamar elégnek a savak, ezért viszonylag korán le kell szedni a termést. Az olaszrizling jó és megbízható fajta, meg lehet mutatni a különböző karakterjegyeket, ezért érdemes mindkét területről forgalomba hozni őket – mondta Kálmán József, aki szerint idén nagy terméskiesés várható.

Kellemes borozgatás a Tagore-sétányon
Fotó: Krausz Andrea – likeBalaton.hu

50 százalékos terméskiesés

– Érdekes, hogy a korai fajták, mint az Irsai Olivér, vagy a muskotály, jobban elviselték a szárazságot. Azok egészen jól néznek ki. A késői szőlők, mint

az olaszrizling vagy a kékfrankos esetében viszont drasztikus terméskiesés várható, ami bizonyos fajtáknál akár az 50 %-ot is elérheti.

Nagyon aprók maradtak a szemek, nem tudtak megnőni. 2012-ben is hasonló száraz évünk volt, akkor 30 %-os kieséssel számoltunk. Mindezek ellenére jók lettek a borok. A másik problémánk, hogy a vadállatok is szomjaznak. Sehol sincs víz. Nagy valószínűséggel a szőlőben fogják oltani a szomjukat. Nem tudom, hogy fogjuk megvédeni tőlük a termést – vetítette előre a neves borász.

Hétköznap is éjfélig kóstolnak a vendégek

Az Arias borokat egészen augusztusig 28-ig kóstolhatjuk a Tagore-sétányon, ahol 25 válogatott borász közel 300-féle tétellel várja a turistákat. A színvonal igen magas, hiszen akárcsak a többi évben, idén is csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai települhettek ki, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben füredi szőlőterülettel rendelkeznek.
– Nagyon jó a hangulat, az emberek szívesen jönnek a Borhetekre. Hétköznap is sokáig maradnak, nálunk is gyakran kóstolgatnak éjfélig. Bár a forgalom egy kicsit gyengébb a tavalyinál, az augusztus 20-i hétvége még vissza van. Ez egy színvonalas rendezvény, szigorúak a bekerülési feltételek.

A résztvevőknek előtte az összes bort meg kell méretni, és 70 pont alatt nem is lehet kiállítani.

Sok száz turista a Bahart járatán Balatonfüreden augusztus 16-án, hétköznap
Fotó: Krausz Andrea – likeBalaton.hu

Az ezüst- és aranyéremre külön pontszámokat lehet gyűjteni, ezen kívül is van egy pontrendszer, ami a helyi szőlőt díjazza. Itt nem lehet rossz bort kóstolni senkinél – összegezte Kálmán József.

Nyitókép: Krausz AndreaMegosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva