Benkő Péter | 2024.05.09. 12:00
Balatonfüred ikonikus épületévé válhat a most díjazott MoMű
Középületek közül a zsűri a balatonfüredi Modern Műtár (MoMű) épületét jutalmazta Az Év Balatoni Háza 2023 díjjal. A MoMű-t Balatonfüred két ikonikus villaépületéből alakították ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023) programban.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel együttműködve tavaly is, immár hatodszor, meghirdette az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot, melynek lebonyolítását az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatta.

A díjra a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, 2014. január elseje után használatba vett épületekkel lehetett elmúlt év végéig pályázni. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

Újdonság volt, hogy idén először nem hirdettek kategóriákat, a beérkezett pályaművek alapján a bírálóbizottság döntötte el, milyen épületeket kíván díjazni.

Balatonfüredre került a rangos verseny egyik díja

Balatonfüredre került a rangos verseny egyik díja Fotó: Fülöp Ildikó

A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett vármegye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti államtitkára volt. A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a megvalósult épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal. Ebben az évben tizennyolc pályamű érkezett a Balaton régióból. A beérkezett pályázatokból előbírálat után a zsűri nyolcat választott ki, melyeket a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után indult a bírálat.

Középületek közül a zsűri a balatonfüredi Modern Műtár (MoMű) épületét jutalmazta a rangos, Az Év Balatoni Háza 2023 díjjal. Az építész Vikár András, Lukács István és Gál Árpád.

A Modern Műtár (MoMű) épületét jutalmaztaák Az Év Balatoni Háza 2023 díjjal

A Modern Műtár (MoMű) épületét jutalmaztak Az Év Balatoni Háza 2023 díjjal Fotó: Fülöp Ildikó

A MoMű létrehozása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023) program keretében valósult meg. Müller Mihályt, a VEB2023 sajtófőnöke elmondta,

a MoMű kialakítását a program finanszírozta közel háromszáz millió forintból, a megvalósítás két épületet érintett.

– Jó példája mindez annak, mennyire sikeresen tud együttműködni Veszprém, a kulturális főváros, Balatonfüred, a programhoz csatlakozott település, illetve műgyűjtők, jelen esetben Nemes Judit és Szöllősi-Nagy András, akik párizsi gyűjteményükből hozták létre a MoMű fotó- és képzőművészeti kiállítását – mondta el Müller Mihály.

 

 

 

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva