Kovács Erika/veol.hu | 2023.03.16. 12:00
Brokát, selyem és csipke – reformkori ruhát öltenek a balatonfürediek
Egy csomó helyre meghívják a 60 tagot számláló balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaságot, akik gyönyörű ruháikhoz itthonról és külföldről szerzik be az anyagokat.

Győri Anita, a Reformkori Hagyományőrző Társaság elnöke elmondta, céljuk, hogy

a korabeli ruhákkal felidézzék azt a hangulatot, amely a reformkori (1825-1848) fürdőélet hamisítatlan része volt.

– Történelmünk ékes példája annak, hogy a korok minden nehézségét a kultúra, a múlt őrzésével és megtartásával élték túl őseink – fogalmazott az elnök.

Pontos ismeretekkel rendelkeznek a ruhákról

Felidézte, korabeli könyvtári könyvekből tekintik meg a viseleteket, majd megveszik az anyagokat itthonról és külföldről. A brokátokat nehéz megtalálni, de kellenek csipkék, selymek, kiegészítő dekorációk, szalagok is, melyek környékbeli üzletekből valók. Győri Anita aláhúzta, a minőségi dolgokat nagyon nehéz beszerezni. A viseleteikről elmondta, a reformkori hölgy abroncsos ruhát visel, ami brokátból, santungból és mintás selyem anyagokból készül. A ruha felső része testhez álló, fűző díszíti.

A kar nincs szabadon sosem, ezért pelerint, kiskabátot vagy hosszú palástot viselnek, zsinórozással, szőrmeszegéllyel.

A ruhákat fémes díszes gombok, csatok díszítik. Nem lehet fedetlen a fej, a lányok pártát, az asszonyok főkötőt viselnek. Nyáron különböző csipkéből napernyőt tartanak, alapvető a csipke kesztyű, a szütyő. Divat a színes viselet, a csíkos és a kockás, fontosak az ékszerek, a karkötők, a bross, a nyakék, a fülbevaló.

Győri Anita elnök a társaság egyik tagjával egy történelmi rendezvényen Fotó: Kovács Erika

 

A hölgyek ruháját helyi varrónők készítik el, az urakét szabók.

A férfiak a díszmagyar viselethez fekete bőrcsizmát, az utcai viselethez félcipőt hordanak.

Szűk zsinórozott nadrágot húznak, hozzá dolmányt, illetve zsinórozott kabátot. A férfiak ruhatárában a fekete mellett sikkes a színes ruházat, a bordó és az arany.

Fotó: Szücs Ildikó

 

– Hagyományunk, egyben nemzeti kincsünk és ennek megőrzése a mi felelősségünk. A nemzet kulturális örökségének elválaszthatatlan része a reformkori viselet: az életre hívott hagyomány – összegzett Győri Anita.

Büszkén említette, hogy helyi, környékbeli és távolabbi eseményekre folyamatosan meghívást kapnak.

Ilyen egyebek mellett az első hajó fogadása a füredi mólón, április elején, valamint az Anna-bál és kísérőrendezvénye, az Anna-fesztivál júliusban.

Nyitókép: Pesthy Márton/veol.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva