likeBalaton.hu | 2023.03.11. 10:00
Több mint száz gyerek ismerkedett a vitorlás sporttal Balatonfüreden
Balaton-környéki általános iskolások és gimnazisták ismerkedhetett meg csütörtökön a vitorlázással Balatonfüreden. Az eseményen részt vett Berecz Zsombor, a sportág legsikeresebb magyar versenyzője, aki Európa- és világbajnoki címei mellett 2021-ben ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián.

Mindezt az Európai Unió Erasmus+ alapjának támogatása tette lehetővé, amelynek révén tíz ország száz-száz gyermekét hívták meg egy angol nyelven tartott online rendezvényre. Az Erasmus + programban résztvevő magyar szervezők úgy döntöttek, hogy

közvetlenül a vízparton nyújtják az első élményeket a 12-16 év közöti fiúknak és lányoknak.

Az Erasmus + programban ismerkedhettek meg a fiatalok a vitorlázással Balatonfüreden
Fotó: Náray Vilmos – hivatalos

Átadták a vízen járás örömét

A szervező Túravitorlás Sportklub kiváló partnerekre talált a Magyar Vitorlás Akadémia, valamint a Balaton legújabb kikötőjének, a Kékszalag PORT vezetőinek személyében, akik felkarolták a kezdeményezést, helyszínt biztosítottak, és a sportághoz kapcsolódó kiegészítő programot szerveztek.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több olyan gyermek ismerkedhessen meg ezzel a gyönyörű sportággal, akikkel reményeim szerint akár versenyzőként, akár szabadidős vitorlázóként találkozhatunk a tavon. Az Erasmus+ programja éppen ezt tűzte zászlajára, hogy még szélesebbre nyissa a vitorlázó közösséget,

és elérhetővé tegye azon fiatalok számára is, akik még esetleg nem ismerik sportágunkat

– fogalmazott Náray Vilmos, a program szervezője, a Túravitorlás Sportklub elnöke.

Az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsomborral is beszélgethettek a gyerekek
Fotó: Náray Vilmos – hivatalos

 

– Nagy örömmel fogadtuk a szervezők felkérését, mely szerint a Magyar Vitorlás Akadémia Vitorlázz Itthon programja csatlakozzon a kezdeményezéshez. Hisszük, hogy a szabadidő eltöltésének egyik legjobb módja, ha vízen vagyunk. Ezt a nézetet és a vele járó életérzést pedig nagy örömmel szeretnénk átadni a legfiatalabbaknak is. Bízom benne, hogy az itt lévő fiúkkal és lányokkal még sok közös programban vehetünk részt – mondta el Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia NKft. ügyvezetője.

– A Kékszalag PORT nem csupán egy hajóparkoló, hanem egy megállópont és szabadidőközpont, melynek célja, hogy minél többekkel megismertesse a vízen járás örömét. Jó volt látni, ahogy benépesül a kikötő területe a vitorlázás iránt érdeklődő fiatalokkal, reméljük, hogy még sok ilyen kezdeményezés mellé oda tudunk állni – véli Holczhauser András, a Kékszalag PORT vezetője.

Megtanultak csomót kötni

A gyerekek a Zoom-konferencia előtt Berecz Zsomborral szelfizhettek, közelről is megcsodálhatták olimpiai érmét, a beszélgetés után pedig megismerhették a több mint száz hajót befogadó vitorlás kikötőt,

szakavatott vezetők segítségével feljuthattak két nagy vitorlás fedélzetére, és megtanulhatták, miként kell szakszerűen használni egy mentőmellényt, vagy éppen csomót kötni.

Megtanultak csomót kötni
Fotó: Náray Vilmos – hivatalos

 

A bátrabbak egy vitorlás szimulátoron gyakorolhatták egy kishajó kormányzásának rejtelmeit is, és megtekinthették a Kékszalag PORT-ban lévő vitorlás sporttörténeti kiállítást is.

Mindez csupán első felvonása annak az „Európai Álom Kupa” elnevezésű Erasmus+ programnak, amelynek elsődleges célja, hogy a Covid utáni időszakban ismét népszerűsítse a fiatalok között a mozgást, a sportolást – jelen esetben a vitorlás sportág ismertetésén keresztül.

Tíz ország iskolásai – köztük holland, német, belga, olasz, bolgár és magyar fiatalok – hallgathatták meg Berecz Zsombor előadását arról, hogy

milyen kihívásokkal néz szembe egy élsportoló, és milyen munka rejlik a siker mögött.

Ugyancsak erről beszélt az ezer fős hallgatóság számára tartott online konferencián Odine van Aanholt világbajnok holland vitorlázónő, Conrad Colman új-zélandi földkörüli vitorlázó (aki nem mellesleg Fa Nándor társa volt egy kétszemélyes földkerülő vitorlásversenyen 2016-ban), és Seth Godin amerikai bestseller író.

A Garda-tóra is mehetnek

A projekt további állomása egy vitorlázó nyílt nap lesz,

amikor az iskolások már a vízen is megtapasztalhatják a sportág szépségeit, illetve egy két hetes edzőtábor és verseny a Garda-tavon,

amelyen a tíz résztvevő ország gyakorlott fiatal vitorlázóinak nyílik majd lehetősége egy fantasztikusan gyors, modern, víz feletti hordszárnyakon (foil-okon) száguldó vitorlás kipróbálására.

Nyitókép: Náray Vilmos – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva