Szücs Ildikó | 2021.05.29. 17:00
Egy jó kis bivalymozarella a balatoni bor mellé?
Balatoni pezsgők, borok, mediterrán sonkák, kolbászok, prémium minőségű csokoládék, édességek, kekszek, kézműves lekvárok, kávék és teák - felsorolni is nehéz. Mindezek mellett még a távol-keleti konyhák alapanyagait és számos más finomságot is találunk a füredi Villa Delikát polcain. A bőség zavarát azért hamar fel lehet dolgozni, és megadhatjuk magunknak a gasztronómiai élvezetet, mert megéri.

Másfél évvel ezelőtt szerelemgerekként nyílt meg Balatonfüreden a Villa Delikát, ahol a Balaton környéki termelők, borászok, finomság-készítők portékái és mediterrán ínyencségek is gazdagítják a kínálatot. Itt nem találunk tucattermékeket, csakis kézműves, egyedi csemegéket, akár italról, akár ételekről legyen szó.

A tulajdonos Martonosi Zsolt éveken át a vendéglátásban dolgozott Füreden és Veszprémben is, ebből adódóan rengeteg környékbeli borásszal és beszállítóval került kapcsolatba, ami a későbbi delikátesz beindításához termékeny hátteret biztosított.

– Nyugodtabb életet akartam, ez a füredi bolt igazi szerelemgyerekként született meg – mesélte Zsolt. – Tősgyökeres csopaki vagyok, de Csopakon merész vállalkozás lett volna ilyen boltot nyitni, ezért döntöttünk Füred mellett. Füreden egész évben szezon van, itt télen is szép számmal érkeznek vendégek, nyaralótulajdonosok, és nem utolsó sorban a helyi lakosoknak is igényük van a minőségi finomságokra. Az elmúlt másfél év azt is bebizonyította, hogy megvan a fizetőképes vendégek köre. A feleségemmel ketten visszük a boltot, nem is szeretnénk külső embert, mert ez abszolút a család sajátja.

A polcokon sokféle bor és pezsgő található, újabban nagyon kedvelik a buborékos italokat, habzó bort, kézműves pezsgőket, söröket, vagy a prosecot. Kedvelt a húsos és sajtos pult, ahol fele magyar termék, fele pedig főleg olasz. Nagyon erős a mediterrán vonal, a pármai sonka, a szárított prosciutto crudo vagy az aszalt paradicsom mind a vásárlók kedvencei. De akad itt mangalica szalámi és kolbász, valamint szarvas kolbász, és számos más féle is, hiszen a magyar ember kolbász-szeretetét nem lehet kihagyni a kínálatból. Nyolcvan különböző helyről szerzik be a zömében magyar, és számos külföldi ízt.

– Egy étteremhez képest egyszerűbb a boltot vezetni. És megvan a motiváció, mert jó érzés olyan borászt vagy kézműves termelőt felkutatni akár itthon, akár külföldön, és olyan terméket behozni, ami jó minőségű és örömet okoz a vásárlóknak. A pandémia alatt nem lehetett étterembe vagy külföldre menni, de innen beszerezhetők voltak azok a finomságok, amelyeket az ember máshol kóstolt.

Ha valahol evett egy jó bivalymozarellát pármai sonkával és aszalt paradicsommal, akkor ezeket itt megkapta és az otthonába csempészhette az ízeket és meglett a mediterrán vagy balatoni hangulat, ami megadja az élményt, amire valljuk be mindenki ki volt éhezve ebben az időszakban.

A boltnak sok törzsvásárlója van, elsősorban magánemberek, de számos étterem és vendéglátóhely is innen szerzi be különlegességeit. Kis tételben fűszereket, konzerveket, vagy a japán konyhához használt pankó morzsát, mizó pasztát is lehet itt kapni, de a legalább 15 féle olívaolaj választékot a környező éttermek séfjei is nagyon szeretik.

Martonosi Zsolt Balatoni Kör alapító is, és rajongása a gasztronómia iránt töretlen. A bolt kínálata már a kezdeteknél is bőséges volt, de mindig is szeretett új ízeket felfedezni, és felkarolni kis kézműves termelőket. Így kerülnek a boltba a környéken varázsló termelőktől a különleges szörpök, lekvárok, vagy kenyérre kenhető pástétomok.

Martonosi Zsolt szíve csücske a bolt

Tavasztól őszig egy kis reggelező-kávézót is üzemeltetnek a bolt mellett, amivel hiányt pótolnak a nyaralók számára. Reggelire tálakat, tojásételeket lehet választani, amik természetesen a boltban kapható alapanyagokból készülnek magyaros és mediterrán ízvilágban, és ha valami nagyon ízlett a vendégnek, tudja hol találja meg kedvenc csemegéit.

– Természetesen azért a balatoni ízek a kedvencek, hiszen ha idejön valaki nyaralni, akkor az itteni ízeket szeretné megkóstolni. Az igazi gyöngyszemeket keresni kell, és én nagyon szeretem, amikor rábukkanok valamire és azt behozhatom a boltba. Mert látom az örömöt a vevő arcán is. Ezért is állunk mi a pult mögött, mert egy laza beszélgetés meghozza a kedvet, az érdeklődést, hitelesebb és csalogatóbb lesz az áru, amihez személyes történet is kapcsolódik. Ezt mindenki szereti, mi pedig élvezzük, hogy adhatunk.

A járvány második hullámától kicsit tartottak, de hamar bebizonyosodott, hogy a törzsvevők megmaradtak, és a nyaralótulajdonosok is szívesen tartózkodtak a Balaton partján a karantén idején.

Ha tehát a reggeli órákban Füreden járunk, egy kávé mellett elfogyasztott kiadós tojásos reggeli sonkával, sajttal, majd utána egy izgalmas, fanyar és fűszeres ízű zölddió szörp tökéletes frissítőként hat akár öltönyös úriemberek számára is. Ha mindezt otthon is élvezni akarjuk, akkor pedig valóban nem kell messzire mennünk a kulináris élvezetek beszerzéséhez. Jó étvágyat!

Fotók: Villa Delikát

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva