Szücs Ildikó | 2020.03.26. 08:00
Tematikus vezetett séták Füreden #3 - Jókai villa
Balatonfüreden sok gyönyörű villa van, ami megcsodálható, némelyik bejárható és mindegyik külön történettel rendelkezik. A történetek és épületek ismerője, Fülöp Júlia idegenvezető mesél nekünk a VillaSéták alkalmával. Ezúttal a Jókai villáról tudtunk meg ritkán hallott dolgokat.

Jókai Mór egykori nyaraló villája Balatonfüreden ma múzeumként működik, amely a kulturális örökség kategóriában elnyerte a megyei érték titulust 2019-ben. Nagy írónk és Füred kapcsolatáról már korábban is írtunk, és most újabb érdekességeket tudtunk meg róla.

Jókai volt az első olyan magyar író, aki az írásaiból kifejezetten jómódban élt. Budapesten hatalmas bérháza van, amelyben kiadta a lakásokat, mellette a Svábhegyen volt nyaralója, és tulajdonképpen nem volt szüksége még egy nyaralóra. A Balaton parti időtöltést azonban tüdőbetegsége indokolta. Jóbarátja a fürdőorvos, aki Füredre küldi gyógyulni.

1857-ben le is jön a Balaton mellé, és egy szezon alatt meggyógyul.

Jókai Mór 1894-ben (Fotó: Fortepan/SK)

Egy 1971-es újságcikkben, ami a Chicago és Környéke újságban jelent meg, Nyíregyházy Pál így ír az akkor 100 éves villáról és Jókairól:

„A fiatal Jókai 1862-ben megbetegedett. Köhögött, hörgő bántalmak és mellvérzés kínozták. Az orvosok kezdtek lemondani a gyógyulás reményéről. Rokona, Huray főorvos, Balatonfüredre hívta Jókait, abban a reményben, hogy a jó levegő és a nyugalom hamarosan visszaadja egészségét. Jókai igen megszerette Balatonfüredet s a parti nádas szélén vásárolt egy értéktelennek látszó elhanyagolt telket, amelyet a helybéliek ‘kúbércnek’, azaz köbércnek neveztek. Ide építette 100 esztendővel ezelőtt a híres Jókai villát.” (Forrás: arcanum.hu)

Jókai villa, ma Emlékház, Balatonfüred (Fotó: Szücs Ildikó)

Beleszeret az itteni környékbe és 1867-ben vesz egy parcellát, amelyen 3 év múlva felépült a villa. Az épületet Jókai tervezte, aki szakít a hagyományokkal, és nem olyan stílusban épít nyaralót, mint ami addig Füreden szokás volt. A környéken a favázas, fagerendás, svájci stílusú házak voltak a jellemzőek, verandával, ám Jókai nem ilyet szeretett volna, mert neki már volt egy ilyen stílusú háza, méghozzá a Svábhegyen. A balatoni villát másmilyenre szerette volna, klasszikusabb formát tervezett, amit saját kezűleg rajzolt meg.

A Jókai obeliszk 1955-ből (Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal)

20 éven keresztül minden nyarat itt tölt feleségével Laborfalvi Rózával. Füredi életéről a Dunántúli Szemle így ír 1943-ban:
„Jókaiék
zárkózott életet éltek Füreden. Jókai pontosan megjelent a tízórai fürdőjén. Ekkor és a képviselőházban láthatták rajongó olvasói. Részt vett a Balatoni Egylet ülésein. Azontúl a megszokott kártyatársasága kereste föl. No meg a virágai, a fái hívták ellenállhatatlanul. [… ] A szélmentes, tisztalevegőjű, párás Füred a maga csendjével nagyon jót tett szervezetének. Megerősödött. Talán az első füred-siófoki hajóúton mesélt neki Huray a balatoni jégi halászatról, s a jégbe burkolózó Balatonról. Maga nem látta a téli tavat, de az egyszeri beszélgetés hatására úgy festi meg a téli Balatont s halászatát, hogy a valóság szegényes mellette.” (Forrás: arcanum.hu)

A szóbeszéd szerint itt írta meg Az arany embert, de minden bizonnyal számos művét ihlette meg a Balaton parti miliő.
Az említett Huray István doktort Füred nevezetes orvosai közé sorolják, aki nem csak barátja, de később sógora lett Jókainak. A történet nagyon érdekes, ugyanis a doktor Laborfalvi Róza féltestvérét, Benke Jozefát vette feleségül, akiről mindenhol úgy írnak, mint Róza nővéréről. Az igazság azonban az, hogy 22 évvel volt fiatalabb Róza asszonynál, aki így fiatalította magát.

Amikor 1886-ban Laborfalvi Róza meghal, Jókai szinte azonnal eladja a házat, és nem jön többé ide az emlékek miatt. Ezután a Balaton más részein nyaral, például Siófokon is van egy Jókai villa, amelyben panziót alakítottak ki.

A Jókai obeliszk 2020-ban, háttérben a villa (Fotó: Szücs Ildikó)

Balatonfüred egykori neve Savanyúvíz volt, és a fürdővárosban szinte mindent a bencések építettek, vagy ők adtak engedélyt rá. A második világháború után azonban mindent államosítottak, majd a rendszerváltás után privatizálták, ezért van a legtöbb villa ma magántulajdonban. A Jókai villa kivételt képez, mert az író halála után két testvére úgy döntött, hogy szeretné ha a család tulajdonában maradna az épület, és visszavásárolták. Így alakulhatott ki belőle később a múzeum is, ma a Jókai Mór Emlékház, amit mindenképpen érdemes felkeresni, ha Füreden járunk.

Nyitókép: Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva