likeBalaton.hu | 2022.06.01. 14:00
Ugorj fejest a füredi múltba
Gyere el egy időutazásra, de ne felejtsd otthon a mobilodat! Ismerd meg Balatonfüred titkait, tudd meg, merre járt Tagore, találkozz Blaha Lujzával és Deák Ferenccel.

A „Nyomozz Velünk” idén újabb lebilincselő kültéri játékkal jelentkezett Balatonfüreden. Az egyre népszerűbb badacsonyi, tapolcai és budapesti játékait követően a nyári szezon nyitányára időzített játék egy újabb történelmi városi séta a balatonfüredi reformkori városrészben, rejtélyekkel teli, vezető nélküli városnézés.
A “Rejtély a balatonfüredi Tagore sétányon” egy kizárólag mobil applikáción futó, izgalmas játék, amelynek története Rabindranath Tagore budapesti látogatása, balatonfüredi tartózkodása körül forog.
Gyere velünk, ismerd meg az applikációban életre kelt tapolcai Kiskirálylány kalandjait is.

Fotó: Mihály Szilvia

Titkok a múltból

A fejlesztők több hónapon át tartó, alapos kutatást végeztek a korabeli lapok tudósításaiban a közelmúltban megjelent Balatonfüred történetével, az Anna-bállal kapcsolatos történettudományi forrásokban is, annak érdekében, hogy a játékosok a könnyed szórakozás mellett olyan történelmi kuriózumokkal is találkozhassanak, amiket az útikönyvek sem tartalmaznak.
Nem reprezentatív mintán futott felmérésük eredménye alapján a nagyközönség vajmi keveset tud az 1926-ban Budapesten előadókörúton, majd Balatonfüreden tíz napos gyógykezelésen tartózkodó világhírű Nobel-díjas költőről, filozófusról, így céljuk az volt, hogy a világhíresség emlékét felidézzék, alakját közelebb hozzák a Balatonfüredre látogatókhoz. Rabindranath Tagore balatonfüredi tartózkodásának napjairól kevés hiteles dokumentum áll rendelkezésre, így a fejlesztők a részben a szájhagyományra alapozva alkottak meg egy fikción alapuló nyomozós történetet.

Az indiai költő emlékműve Balatonfüreden
Fotó: Németh András Péter

Hova tűnt Tagore?

Előkerül egy híresség által írt fürdői levél, de közben rövid időre eltűnik Tagore, riadalmat okozva a közösségben. Majd évtizedekkel később megjelenik Prof. dr. Rátóti Kazimír, hogy kinyomozza hová is tűnhetett Tagore az Erzsébet udvarból, azaz a mai Szívkórházból. Ő az, aki már korábban egy badacsonyi nyomozást is sikerrel lebonyolított „Egy rejtélyes levél nyomában” – ez volt a Nyomozz Velünk egyik legelső játéka Badacsonyban.
Hogy mi minden történt Tagore magyarországi és balatonfüredi tartózkodása során, arra a lejátszás során fény derül. Egy dolog biztos, nem volt eseménytelen, viszont rejtélyekkel teli, mert például a füredi szájhagyomány szerint Tagore nagyon megkedvelt egy nővért, a szóbeszéd szerint szerelmes is lett belé.

Az ország legszebb sétánya gyönyörű panorámát nyújt a látogatóknak
Fotó: Németh András Péter

Találkozz Blaha Lujzával

A játékosok találkoznak a reformkor nagyjaival, Deák Ferenccel, Kossuth Lajossal, gróf Széchenyi Istvánnal, de szembejön még Blaha Lujza is, aki Balatonfüred szerelmese volt. Eötvös Károly Utazás a Balaton körül címen írt munkájából kerülnek elő izgalmas részek, és a korabeli, azaz Tagore magyarországi látogatása idején megjelent újságokból sokak által eddig nem látott szemelvények jelennek meg az applikációban.

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Ármány és szerelem Badacsonyban

A Tagore sétány és a reneszánsz művész

Szabadulószobává változott a Balaton!

Mindenki Balatonfüred környékén akar ingatlant vásárolni

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva