likeBalaton.hu | 2024.05.11. 14:00
Vörösboros fügés diófagylalt lett a 2024-es Balaton Fagyija
A Balatoni Turizmus Szövetség által 11. alkalommal megrendezett Balaton Fagyija versenyen idén a balatongyöröki Promenád Kávéház Balatoni Mámor nevű fagylaltja bizonyult a legjobbnak. A nyertes különlegesség egy vörösboros fügeöntettel és karamellizált dióval gazdagított diófagylalt, amely mind ízvilágában, mind ötletességében kiemelkedett a mezőnyből.

A versenyre összesen 13 cukrászda és fagylaltozó nevezett, 24 egyedi és innovatív fagylaltvariánssal.

 

 

A Balaton Fagyija verseny jelentős szerepet játszik a régió gasztronómiai kínálatának fejlesztésében és népszerűsítésében. A résztvevő cukrászdák és fagylaltozók year-over-year egyre innovatívabb és izgalmasabb fagylaltkölteményekkel rukkolnak elő, amelyek nemcsak a zsűrit, hanem a fagylaltrajongókat is lenyűgözik.

 

 

A kreációk között olyan izgalmas ízpárosítások szerepeltek, mint a rózsamézes málna kaukázusi kefirrel, a fenyőrügy zamatos eperrel vagy a füstölt sós mandula vérnaranccsal. A tavalyi különdíjas sajtos-tejfölös lángosos fagyi készítői idén egy „Balcsi hekk” nevű fagylalttal indultak, amely azonban most nem aratott osztatlan sikert a zsűri körében.

 

 

A győztes Balatoni Mámor fagylaltot Vadócz Jenő készítette, felhasználva a Gyenesdiásról származó helyi diót és a környéken termesztett laposfügét, amelyet egy díjnyertes balatoni vörösborral bolondított meg.

A fagyit itt kóstolhatod meg: Promenád Kávéház Balatongyörök.

 

 

 

A helyi alapanyagok felhasználása kulcsfontosságú a versenyen induló fagylaltok elkészítésénél. A győztes Balatoni Mámor fagylalt esetében például a diót Gyenesdiásról, a fügét pedig a környékről szerezték be, míg a különdíjas Fűszeres nyári este meggysorbet-fagylalthoz a Gyukli Pincészet bio kékfrankosát használták fel. Ez a hozzáállás nemcsak a fenntarthatóságot és a helyi gazdaság támogatását szolgálja, hanem egyedi és autentikus ízvilágot is kölcsönöz a fagylaltoknak.

A versenyen három különdíjat is kiosztottak

  • A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó „Fűszeres nyári este” nevű meggysorbet-fagylaltja, amely a helyi Gyukli Pincészet bio kékfrankosából készült vörösborkivonattal, csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel ízesítve, valamint meggyzselével rétegezve különdíjat érdemelt.
  • A balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó és Cukrászda „csuDIjÓ Balaton” elnevezésű fagylaltja szintén különdíjban részesült.
  • A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó „Pesztós ricotta zamatos fügével” fagylaltja ugyancsak elnyerte a zsűri különdíját.

Az esemény sikeréhez nagyban hozzájárult a helyi közösség összefogása is. A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakközépiskola és Gimnázium diákjai biztosították a cateringet, míg a Balatoni Kör a borokat szolgáltatta. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint ez a fajta együttműködés nemcsak a verseny lebonyolítását segítette, hanem a balatoni régió gasztronómiai és turisztikai vonzerejének növeléséhez is hozzájárul.
A Balaton Fagyija verseny évről évre bizonyítja, hogy a magyar fagylaltkészítők kreativitása és innovációja világszínvonalú, és a Balaton már nem csak természeti szépségeiről, hanem kiemelkedő gasztronómiai kínálatáról is méltán híres.

 

Illusztráció

 

A Balaton Fagyija verseny évről évre növeli a balatoni régió turisztikai vonzerejét, és hozzájárul a térség gasztronómiai hírnevének öregbítéséhez. Az esemény nemcsak a helyiek, hanem a turisták körében is egyre népszerűbb, és sokak számára jelent külön motivációt a Balaton felkeresésére a nyári szezonban.

 

 

Fotók: Hajdú Marianna / Somogyi Hírlap, Sándor Tünde / Világgazdaság, DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva