Péter B. Árpád/zaol.hu | 2023.04.30. 12:00
Balatongyöröki mementó Lady Hamilton tiszteletére
Felavatták Lady Mary Hamilton szobrát a balatongyöröki Szépkilátónál, amit ez alkalomból felújítottak. A beruházás része annak az 1,25 milliárd forintos fejlesztési csomagnak, amely a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével Keszthelyen, Hévízen, Gyenesdiáson és Balatongyörökön a Festetics-örökséget hivatott bemutatni, ápolni.

Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere arról beszélt az ünnepen, majdnem négy éven át tartó projekt zárul a térségben, amelynek célja az volt, hogy a turisztikai értékeket közösen fejlesszék. A kapcsolódási pont a Festetics-család 250 éves múltja, „amelynek nyomait mindenhol láthatjuk és tapasztalhatjuk”.

Lady Hamilton szobrát (b-j) Biró Róbert, Szabó Menyhért, dr. Festetics György és Nagy Bálint avatta fel
Fotó: Péter B. Árpád

 

Felelevenítette: a zalai Balaton-part legkeletibb településén legszívesebben Festetics Taszilóra és feleségére, ahogyan a helyiek nevezték: „Hamilton Máriára” emlékeznek, akinek a Szépkilátó egyik kedves helye volt, ahová szívesen és rendszeresen kikocsikázott Keszthelyről, gyakran a család főúri vendégeivel együtt. A grófnak és a családnak köszönheti a község például a fürdőjét, az iskoláját és a plébániáját, sorolta Biró Róbert.

Dr. Festetics György herceg a család térségi kötődését elevenítette fel
Fotó: Péter B. Árpád

 

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt, ez a fejlesztéssorozat is az együttműködés és az összefogás, valamint a közösség erejét mutatja meg, amelyre méltán lehet büszke a nyugat-balatoni térség s egész Zala vármegye. Szerinte az itt található településeket csak a helységnévtáblák választják el, minden más viszont összeköti. A politikus kiemelte: e projekt révén komoly eredményeket mutathatnak fel az együtt dolgozó városok és községek, s ezek nemcsak az itt élők számára fontosak, hanem turisztikai vonzerővel bírnak. A Festetics-örökség kapcsán pedig leszögezte, „ahhoz, hogy valaki tudja, hová akar eljutni, azzal is tisztában kell lennie: honnan jött”.

Ezt követően Tar Ferenc történész felidézte a történelmi család fontos alakjait, hosszan sorolva azokat a fejlesztéseket és szellemi értékeket, amelyeket a térség a Festeticseknek köszönhet. Megemlítette többek között a keszthelyi kastély, a kórház, a Georgikon, a zeneiskola és a gimnázium alapítását, a Phoenix gálya építését, a Helikoni Ünnepségek elindítását, illetve a hévízi tó környezetének kialakítását. Hozzátette: Lady Hamiltont a helyiek „a szegények édesanyjaként” tisztelték, mert szívesen és bőkezűen támogatta a rászorulókat, például ingyenkonyhát és az I. világháború idején kórházat hozott létre, leányaival pedig rendszeresen látogatta a sebesült katonákat.

A szobrot Mezei András plébános áldotta meg
Fotó: Péter B. Árpád

 

Dr. Festetics György herceg, bár személyesen nem ismerte „Hamilton Máriát”, a családi emlékezet révén elevenítette fel alakját s néhány, e térséghez kapcsolódó történetet a főúri família gazdag múltjából.

Szabó Menyhért szobrászművész első köztéri alkotását Mezei András, a keszthelyi Karmelita-bazilika plébánosa áldotta meg.

 

Balatongyörökre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Keszthely TV

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva