Mihály Szilvia | 2021.02.13. 17:00
Ilyet még nem láttál! Fenyőfasor, mint szerelmi vallomás!
Te mivel leped meg szerelmedet Valentin-napon? Örülne egy fenyőfasornak? Nem hiszed el, de a keszthelyi Festetics II. Tasziló 900 facsemetét ültetett rajongva szeretett feleségének, hogy az toszkán hangulatú tájon keresztül kocsikázhasson a fenékpusztai majorba.

Nem tündérmese, hanem a valóság, hogy Festetics II. Tasziló és Lady Mary Hamilton boldog szerelmi házasságban éltek. Házasságkötésük körül több pletyka is keringett, az egyik ezek közül az volt, hogy Tasziló kártyán nyerte el feleségét a monacoi hercegtől. Ez persze nem igaz, Tasziló sokat járt Angliában, nagy lovasként tagja volt az angol jockey clubbnak, egy fogadáson pillantotta meg Lady Mary Hamiltont, és azonnal szerelemre lobbant iránta.

42 évig tartó szerelmi házasság

– A skót hercegnő, Lady Mary Hamilton életének első szakasza bővelkedett a drámai fordulatokban. Bár végzetesen beleszeretett a kor egyik legnagyobb földesurába, Festetics II. Taszilóba, a dúsgazdag magyarnak esélye sem volt a másik kérővel szemben. A lányt 1869. szeptember 21-én Monacoban férjhez adták I. Albert monacoi herceghez. A házasság nem volt boldog, a feleség néhány hónappal az esküvő után Baden-Badenbe költözött. Itt hozta világra 1870-ben fiát, akit apja tíz éves koráig nem is látott, de később II. Lajos néven Monaco uralkodó hercege lett. A kényszerházasságot a római pápa érvénytelenítette – mesélte Kériné Ódor Orsolya, a Festetics-feleségeket bemutató sorozatunkban.

– A budapesti Festetics-palota kápolnájában 1880. június 2-án kötöttek házasságot Festetics II. Taszilóval, az esküvőn csak a két család legszűkebb környezete vett részt. Annyira romatikus és botrányos a történetük, hogy még az 1999-es Füles újság is képregényt közölt róluk.

 

Fotó: Keszey Ágnes

A 42 évig tartó szerelmi házasság során négy gyermekük született. Lady Mary Hamiltont boldoggá tették férje ajándékai, melyek közül a leglátványosabb, a feketefenyő sor még ma is végigsétálható Keszthelyen.

A Fenyves-allé

A feketefenyő idős korára ernyő formájúra változtatja meg lombkoronáját, így toszkán hatást tükröz, ami nagy kedvence volt Festetics Taszilónak és skót feleségének.
A 900 csemetét a keszthelyi Festetics-kastély és a Fenékpusztai birtok közötti út mentén ültették el, hogy az asszony ezen keresztül kocsikázhasson ki a kastélyból. A lady egyik kedvenc időtöltése a kocsizás volt, a fenékpusztai majorban angol telivéreket tenyésztettek, gyakran járt oda.

Fotó: Mihály Szilvia

Olvasd el, milyen lesz a felújított fenékpusztai major!

A fák ágai – hogy ne akadályozzák a kocsizást – magasra, 4-5 méterre vannak fölnyesve.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Egyes források arra hivatkoznak, hogy a keszthelyiek által Kossuth Lajos utcára nevezett főútra még a lábát sem tette a gróf, nem volt hajlandó egy császárellenes forradalmárról elnevezett úton kimenni a fenékpusztai méneshez, ezért inkább egy másik utat alakított ki a családja számára.
A mára már védett fasor 6 km hosszú, 95%-át a feketefenyő alkotja, de erdei fenyők, vadgesztenyék, vadkörték és egy öreg tölgy is színesítik. A 75-ös úttól Fenékpusztáig tartó allén ma nordic walking útvonal halad keresztül, nagyon kedvelt terep a futók, lovasok és kerékpárosok körében, de egy romantikus sétára is ideális helyszín.
Hamarosan korabeli postakocsival is végighaladhatunk rajta!

Olvastad már, milyen egy postakocsit hajtani?

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az út elhalad a Szendrey Júlia emlékház mellett. Itt lovagolhatott Petőfi Sándor feleségének, Szendrey Júliának az édesapja is, aki a major gazdatisztje volt.

A feketefenyőnek 50-60 év a vágásérett kora. A 120 éves keszthelyi allén kívül ennél idősebb feketefenyő sor, illetve egyed nem található az országban. Sajnos a kor és az időjárás viszontagságai – elsősorban az aszály – megviselték a fákat, s legyengülve nem bírják a környezeti és egyéb károsító hatásokat, éppen ezért a Helikon Kastélymúzeum számára kiemelt projekt az allé felújítása.

Kattints ide, és olvasd el, hogyan bálozott a szerelmes Festetics-házaspár Sissi királynéval!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva