Mihály Szilvia | 2022.10.30. 08:00
Egy kutyatemető bújik meg a balatoni erdő mélyén
Nem házi kedvencek, hanem hős katonák nyugszanak a balatoni kutyatemetőben. Vulkán, Cigány, Kevin és Cézár, Néró bátyó, Boby, Brúnó és Ali hadnagy is a hazát szolgálta.

Kutyatemető a balatoni erdő mélyén

Egy nem mindennapi kutyatemető található a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós forrás közötti turistaútvonalon.
A hely a Keszthelyi-hegység lankái között bújik meg, Balatongyörökről az erdőn át egy hosszabb, közel 10 km-es gyalogtúrával érhető el, ha kevesebbet sétálnál, csak 4-5 km-t az őszi napsütésben, akkor a másik irányból, Vállusról indulj el a túrára.

kutyatemető

Kutyatemető a túraút mentén
Fotó: Mészáros Annarózsa

De miért temeti el valaki házi kedvencét egy balatoni erdő mélyére? Merül fel a kérdés mindenkiben, aki először hallja, hogy kutyatemető van a turistaút mentén. A válasz nem mindennapi, ebben a kis temetőben nem házi kedvencek, hanem katonai kutyák nyugszanak.
Vulkán, Cigány, Kevin és Cézár hadnagy is a hazát szolgálta, mielőtt elragadta volna őket a halál. Mellettük fekszik még Néró bátyó, Boby, Brúnó és Ali hadnagy is.

kutyatemető

Katonai kutyák nyughelye a kutyatemető

Hogyan kerültek ide a kutyák? A Szabad Föld 2011. március 4-i száma ezt írja:
„A Keszthelyi-hegységből is elzártak tizenvalahány négyzetkilométereket, hiszen ide, méghozzá majdnem a legmagasabb csúcsra, a 437 méteren lévő Görbe-tetőre építették fel a Varsói Szerződés egyik átjátszóállomását. …
A torony aljában jó néhány kisebb épület, parancsnoki szoba, körletek, az őrség melegedője – mára minden az enyészeté. A katonák nagyjából 2005 környékén mentek el…
A katonai bázison szolgáló tíz-egynéhány honvéd több kilométeres távolságra élt elzárva a legközelebbi településektől. A tornyot is, no meg a katonákat is védték azok az ebek, amelyek katonai rangot szereztek szolgálatuk során. Az eltelt évtizedek alatt összesen 12 kutya végső nyughelyévé vált az árnyas bükkfák körül kialakított sírkert.

kutyatemető

Vulkánról például az a történet maradt fent, hogy egy havas téli napon az erdőben eltévedt egyik katonát úgy mentette meg a kihűléstől, hogy ráfeküdt és testével melegítette, míg társai rá nem találtak. Aztán ő lett az első halott: 1976-ban feltehetően egy orvvadász végzett vele.
Hivatalosan a honvédség sem tudott a kutyatemetőről, mint kiderült, csupán a kutyáikat megbecsülő katonák akarták megadni a végtisztességet hűséges társaiknak. Akik mindannyian szolgálat teljesítése közben haltak meg, hiszen számukra egy életen át tartott a szolgálat. Volt katona, mesélik, aki alig akart leszerelni, mert nem vihette magával négylábú járőrtársát.” (Forrás: Arcanum)

kutyatemető

Ma már turistalátványosság a kutyatemető

A temetőt véletlenül fedezte fel a kétezres évek elején egy gyalogtúra során Seffer Imre polgárőr, a Keszthelyi-hegységnek ezt a részét civilek évtizedekig nem látogathatták, sorompóval lezárt terület volt.

Az újság így folytatja: „Seffer úrék a gazdátlan katonai kutyatemetőt oltalmuk alá vették. Ők vállalták a sírok területének rendbetételét, amelyhez Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus önkormányzata is segítséget nyújtott. Elkészült a sírokat körbeölelő, farönkökből kialakított jelképes kerítés, a közelébe padot és asztalt ácsoltak, minden sírra új fejfa került, amelyekhez – ha még nem pusztította el az enyészet – a régi fakereszteket és felirataikat is hozzáillesztették.” (Forrás: Arcanum)

kutyatemető

Ma a Büdöskúti pihenőhelytől tábla jelzi az irányt a kutyatemető felé, innét még egy jó tíz percnyi távolságra találod az apró kereszteket. Az egykori átjátszó adó 50-60 méteres tornya csak a temetőt elhagyva látszódik, pedig csak néhány száz méterre magasodik az erdő fölé. A sírok közelében egy információs táblán is elolvashatjátok a különös kutyatemető történetét.
A túrára vigyetek magatokkal elemózsiát, innivalót, útközben több pihenőhelyet találtok asztalokkal, padokkal, ahol tudtok piknikelni.

kutyatemető

Nézd meg képeinket!

 

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva