likeBalaton.hu | 2023.08.09. 18:00
Minden, ami művészet – indul a Kenese ArtFeszt
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló eseménysorozat augusztus 9. és 13. között 5 nap alatt a város 7 különböző helyszínén 19 eseménnyel várja a kultúra szerelmeseit, klasszikus, könnyűzenei és népzenei koncertektől hangszer- és táncbemutatókon/beavatókon át a különböző kézműves foglalkozásokig.

Újdonság idén a helytörténeti séta, melynek keretében mind a helyi és mind a nyaraló közönség jobban megismerheti a település rejtett kincseit. Idén a Volánbusz Közlekedési Zrt. külön buszjáratokat is indít a fesztiválozók részére Berhida, Siófok és Veszprém vonzáskörzetében.

A citerázást is ki lehet próbálni
Fotó: veszprembalaton2023.hu

 

Balatonkenesén és a szomszédos Balatonakarattyán több művész él vagy gyökerei ehhez a két településhez nyúlnak vissza. A mára már jelentős szakmai háttérrel rendelkező művészek éltek az EKF adta lehetőséggel és egy olyan programsorozatot hoztak létre, melyben elsősorban

a gyermekes családokat és az ifjúságot szeretnék megszólítani a művészetek közösségépítő ereje által,

kiegészítve a település már meglévő programjait. A Kenese ArtFeszt-ben a művészek a fővárosban és külföldön megszerzett tudásukat szeretnék a helyi és nyaraló közösséggel megosztani és remélik, hogy ezáltal e közösség erősödni fog.

Mindenhol programok zajlanak a településen

A nyári, többnapos összművészeti fesztivál megrendezése mellett a szervezők vállalták, hogy felvezető- és utófoglalkozásokat, koncerteket szerveznek, a tavaszi, őszi és téli hónapok alatt is. Így volt része a kenesei közösségnek tavaly és idén is baba-mama foglalkozásban, zenés mesékben, hangszerbemutatókban, kreatív képzőművészeti foglalkozásokban és néptáncoktatásban is.

A foglalkozások a nyári fesztivál alatt is folytatódnak, kiegészítve klasszikus, jazz, népzenei koncertekkel és közösségi eseményekkel, úgymint táncbemutatók és -beavatók. A tavalyi fesztiválón a flamenco, a tangó és a cigány táncok világát ismerhette meg, sajátíthatta el a Kenese Art Feszt közönsége.

A helyszínválasztásnál szempont volt tavaly és az idei év folyamán is, hogy a Kultúra Háza falai közül kilépve belakjanak más tereket is, úgymint a Könyvtárkert, a strand melletti pavilonsor központi tere a Parti sétányon, zene és énekszó csendüljön fel a református templomban, vagy a Tájház körtefájának hűse szolgáljon az események színhelyéül. Egyszóval kikerülni a megszokottból, közelebb a közösséghez. Idén új helyszínként szolgál a Hotel Marina Port színházterme és a Globe Dental udvara.

Az augusztus 9. és 13. között megvalósuló fesztivál, a tavalyihoz hasonló arányban szintén mintegy 20 eseménnyel várja a helyieket, a nyaralókat és a környékbéli településekről érkezőket Balatonkenese különböző pontjain.

Változatos események

Mindenkit vár Sipos Csaba (vibrafon) és Hajas Szilárd (fuvola) klasszikuszenei koncertje, sanzon-, jazz- és operaestek Baranyai Anett operaénekessel és énekestársaival, citerabeavató Bucz Júliával, helytörténeti séta Tóth Istvánnal, barokkzenei est Füredi Veronikával és zenésztársaival, a Romani Design Együtt Berhidáért programjának bemutatkozó estje énekszóval és divatbemutatóval, papírmerítés Haránt-Miklós Melindával, néptáncbeavató és táncház Cserna Krisztával és Vörös Árpáddal, flamenco-bemutató és -beavató Pirók Zsófiával és Lippai Andreával, David Klezmer Band családi koncertje, és a fesztivál Tóth Sára Rebeka alternatív zenei performanszával zárul.

A Fesztivál ideje alatt a Volánbusz Közlekedési Zrt. 2023. augusztus 10., 11. és 12-én külön buszjártatokat indít Balatonkenese vasútállomásról 22:30-kor három vonalon Berhida, Siófok és Veszprém végállomásokkal, így a környező települések lakói is élvezhetik az esti programokat.

Nyitókép: veszprembalaton2023.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva