Kenese ArtFeszt – Balatonkenese 2023
Helyszín Balatonkenese,
Időpont
A II. Kenese Art Feszt nyári összművészeti fesztivál 5 naponát 20 eseménnyel várja a kultúrát kedvelő közönséget Balatonkenese 7 különböző pontján augusztus 9. és 13. között.

Programok:

AUGUSZTUS 9. SZERDA

17:30

#1. FESZTIVÁL MEGNYITÓ ÉS BORKÓSTOLÓ A KELET-BALATONI BORREND BORAIBÓL

Könyvtár Kert

A fesztivált megnyitja: Jurcsó János – Balatonkenese polgármestere.

Programbetekintőt adnak a fesztivál szervezői.

A rövid ünnepélyes megnyitót és programbetekintőt borkóstoló követi a Kelet-Balatoni Borrend boraiból. A borkorcsolyát a Katica Pékség jóvoltából ízlelhetik.

Időpont: 2023. augusztus 9. szerda, 17:30

Helyszín: Könyvtár kert – Balatonkenese, Kálvin János tér 4, 8174 FB esemény: https://fb.me/e/32Q5hBsGA

19:00

#2. SIPOS CSABA ÉS HAJAS SZILÁRD VIBRAFON ÉS FUVOLA KONCERTJE

Református templom

A 20. század második felétől a kamarazenében is egyre erőteljesebben megjelennek az ütőhangszerek, különösképpen a dallamjátszó hangszerek (harangjáték, vibrafon, xilofon, marimba). A zeneszerzők szóló, illetve duó felállásban is szívesen alkalmazzák őket – A mostani zenei estén a fuvola és a vibrafon lehetőségeit, együtthangzását csodálhatja meg a hallgatóság. Felcsendülnek eredetileg is e két hangszerre írt darabok, valamint átiratok (köztük Mozart Varázsfuvolájából részletek). Izgalmas zenei kirándulásra várunk tehát mindenkit szeretettel!

KÖZREMŰKÖDNEK: Hajas Szilárd – fuvola, Sipos Csaba – vibrafon

IDŐPONT: 2023. augusztus 9. szerda, 19:00

HELYSZÍN: Református templom – Balatonkenese 8174, Kálvin János tér 1.

Az esemény ingyenesen látogatható.

20:30

#3. KUSTÁN ÁDÁM BLUES KONCERTJE

Könyvtár Kert

Kustán Ádám zenei pályafutását a Little Blueman zenekar gitáros-énekes frontembereként kezdte. A formáció feloszlása után utcazenélt, majd 2020-ban szóló karrierbe kezdett. Debütáló lemeze 2021-ben jelent meg “I Ain’t Got A Car” címmel, majd az album dalaival járta a klubokat és a

fesztiválszínpadokat. 2022-ben 2 kislemezt jelentetett meg és folyamatosan játszott színpadokon, bárokban és utcákon. 2023-ban új albumot tervez és több európai városban is játszik. Hangzása vibráló és színes, tisztelettel nyúl vissza a blueshoz, és a 60-as évek rock zenéjéhez, amit modern alternatív elemekkel kever. Dalait a Kenese Art Feszten zenekar nélkül, hamisítatlan füstös bár és utcazene hangulatban adja elő. Fogadják nagy szeretettel!

IDŐPONT: 2023. augusztus 9. szerda, 20:30

HELYSZÍN: Könyvtár kert – Balatonkenese, Kálvin János tér 4, 8174

Az esemény ingyenesen látogatható.

AUGUSZTUS 10. CSÜTÖRTÖK

8:30

#4. HELYTÖRTÉNETI SÉTA: KELETI VIZEK – A BALATON ÉS A FÜRDŐÉLET KENESÉN

Kultúra Háza előtti tér

Meddig tartott régen a Balaton? Hány invazív kagylófaj él a Balatonban? Miben változott a fürdőkultúra? Hol állt Clark Ádám hidja Kenesén? A séta során megismerhetjük a kenesei part érdekességeit, a helyi fürdőkultúrát és a Balaton élővilágát.

IDŐPONT: 2023. augusztus 10. csütörtök, 8:30 – A séta időtartama: 2 óra

TALÁLKOZÁSI PONT: Balatonkenesei Közművelődési Ház és Könyvtár – Kultúra Háza előtti tér – Táncsics Mihály utca 24. 8174 Balatonkenese

A SÉTA VEZETŐJE: Tóth István – Biológus, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Bakonyi Házának munkatársa, kenesei lakos

Ruházat és cipő: kényelmes A melegre való tekintettel vízzel mindenki készüljön.

A sétát követően a csapat betér egy kávéra a parti Eleven Cukrászdába.

9:30

#5. VIRÁGSZÖVÉS PULAI ISTVÁNNÉ IRÉNKÉVEL

Tájház

A Kenese Art Feszt alatt három kézműves foglalkozással kedveskedünk az érdeklődőknek. A virágszövés rejtelmeibe Pulai Istvánné Irénkével tekintünk be. Irénke kenesei lakos, nyugalmazott óvodapedagógus, jelenleg is igen aktív és rendszeresen tart kézműves foglalkozásokat nagy örömünkre. Anyaggal nem kell készülni, minden rendelkezésre áll a foglalkozáshoz.

IDŐPONT: 2023. augusztus 10. csütörtök, 9:30

HELYSZÍN: Tájház – Balatonkenese 8174, Kossuth Lajos utca 6.

FOGLALKOZÁSVEZETŐ: Pulai Istvánné Irénke

KOROSZTÁLY: Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt

A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület a fesztivál honlapján: Kenese ArtFeszt | Kenese ArtFeszt

11:00

#6. ZENGŐ BABA-MAMA FOGLALKOZÁS

Tájház

A Kenese Art Feszt keretében több alkalommal vehettetek részt már a Zengő Baba-mama foglalkozáson. Bucz Júlia, népzene pedagógus, citeraművész újra várja nagy szeretettel már a pár hónapos gyermekeket és szüleit közös éneklésre, hangszerjátékra és apróbb táncokra. A foglalkozások magyar népzenei alapokon és német zenepedagógiai metóduson nyugszanak, mely kiegészül Júlia saját dalaival, mondókáival. A dalok citerakísérettel szólalnak meg. Az egész család zenére fel!

IDŐPONT: 2023. augusztus 10. csütörtök, 11:00

HELYSZÍN: Tájház udvara – Balatonkenese 8174, Kossuth Lajos utca 6.

FOGLALKOZÁSVEZETŐ: Bucz Júlia

KOROSZTÁLY: Már pár hónapos kortól

A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület a fesztivál honlapján: Kenese ArtFeszt

19:00

#7. BAROKK-EST – Füredi Veronikával, Revóczky Ottíliával és Reményi Árpáddal

Református templom

Hogyan szólt vajon a hegedű vagy a lant 300-400 évvel ezelőtt? Milyen zenéket lehetett hallani a 17-18. századi európai templomokban és nemesi udvarokban? Fedezze, fedezd fel velünk az európai régizene gyöngyszemeit, korhű barokk hangszerekkel előadva. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt barokk estünkre!

AZ EST ELŐADÓI: Füredi Veronika és Revóczky Ottília – barokk hegedű, Reményi Árpád – lant és basszuslant

IDŐPONT: 2023. augusztus 10. csütörtök, 19:00

HELYSZÍN: Református templom – Balatonkenese 8174, Kálvin János tér 1.

Az esemény ingyenesen látogatható.

20:30

#8. Romani Design – bemutatkozik az Együtt Berhidáért program + Varga Helena Együttes koncertje

Part-Pavilonok

A Romani Design divatmárkát a nagyközönség már jól ismerheti. A Márka mögött a testvérpáros Varga Erika és Varga Helena, valamint csapatuk nagyszerű, országosan és nemzetközileg is elismert munkája rejlik. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával az Együtt Berhidáért- Romani for Berhida projekten dolgoznak, melynek célja a berhidai közösség fejlesztése, tehetséggondozás, az ott élő romák kulturális identitásának és Berhida presztízsének építése.

A fiatalok másodszorra mutatkoznak be a Kenese ArtFeszt Összművészeti Fesztiválon. Divatbemutatóval, tánccal, énekkel lepik meg a kedves közösséget. A bemutatkozásukat a Varga Helena Együttes koncertje követi. Várjuk/Várunk a kenesei Parti sétányra a pavilonokhoz nagy szeretettel! Táncoljunk együtt újra, úgy, mint tavaly!

IDŐPONT: 2023. augusztus 10. csütörtök, 20:30

HELYSZÍN: Part-Pavilonok – Balatonkenese 8174, Parti sétány

Az esemény ingyenesen látogatható.

AUGUSZTUS 11. PÉNTEK

9:30

#9. BATIKOLÓ FOGLALKOZÁS

Tájház

A tavaszi foglalkozásunk sikerére való tekintettel újra egy remek batikolásban lehet része a fiataloknak és a felnőtteknek. Hozd el magaddal a kedvenc pólódat, huzatodat stb. és dobd fel egy kis festékkel! A foglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület a fesztivál honlapján: Kenese ArtFeszt | Kenese ArtFeszt

Várunk mindenkit egy közös alkotásra!

IDŐPONT: 2023. augusztus 11. péntek, 9:30

HELYSZÍN: Tájház – Balatonkenese 8174, Kossuth Lajos utca 6.

FOGLALKOZÁSVEZETŐ: Miklós Mirabell

KOROSZTÁLY: 12 éves kortól

11:00

#10. KÖZÖSSÉGI NÉPDALÉNEKLÉS

Tájház

Kelet-Balatoni Kistérségben több népdalkör működik, melyek mindegyike hosszú akár több mint 30 éves múltra is visszanyúlik. Kenesén a Szivárvány Népdalkör színesíti a város kulturális életét. De mind Fűzfőn és mind Papkeszin, valamint Balatonvilágoson is működik népdalkör, öregbítve a települések jóhírét. E közös népdaléneklés alkalmával csatlakoznak Bucz Júlia dél-erdélyi, nagyszebeni citerás

növendékei, akik kísérik az énekeseket. Balatoni dalokat fogunk első körben tanulni, de ér dalt is hozni, amit közösen megtanulunk!

IDŐPONT: 2023. augusztus 11. péntek, 11:00

HELYSZÍN: Tájház – Balatonkenese 8174, Kossuth Lajos utca 6.

KOROSZTÁLY: Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt

KÖZREMŰKÖDŐK: Balatonkenesei Szivárvány Népdalkör, Nagyszebeni Ifjúsági Citerazenekar

Az esemény ingyenesen látogatható.

19:00

#11. SUMMERTIME – JAZZ, SANZONOK, ÖRÖKZÖLD DALLAMOK 1 ÓRÁBAN

Globe Dental udvara

Legyünk együtt világutazók! Nem kell mást tenni, csak eljönni Kenesére és meghallgatni zenés estünket. A következő műsorból megtudhatjuk, hogy indult el az a stílus, mely ötvözte a klasszikus zenét a jazz, sanzon és tánczenével, és melynek megteremtője George Gershwin volt. Őt követték kortársai és érkezett Amerikából -Európán keresztül- hazánkba. Azt is megtudhatjuk, itthon kik voltak e stílus jeles képviselői és hogyan építették be ezen elemeket az operettekbe, és váltak igazi örökzöldekké. Fő virágkorát az 1920-as, -30-as, -40-es években élte, de még ma is nagyon közkedvelt zenék. (Summertime, I got rhythm, Let’s do it, My golden baby, Valami kis szerelem…)

Régi kávéházi, illetve füstös jazz klubokat idéző hangulatot teremtünk. Tartsanak/Tartsatok velünk!

AZ EST FELLÉPŐI: Baranyai Anett – a Magyar Állami Operaház énekművésze, Bardóczy Attila – színész, a Budapesti Operettszínház művésze, Neumark Zoltán – zongoraművész, korrepetitor, az est zenei vezetője és narrátora, Szánti László – jazz dob

IDŐPONT: 2023. augusztus 11. péntek, 19:00

HELYSZÍN: Globe Dental udvara – Balatonkenese 8174, Fő utca 25.

Az esemény ingyenesen látogatható.

20:30

#12. NÉPTÁNC BEAVATÓ ÉS TÁNCHÁZ

Part-Pavilonok

Visszaidézzük a régi idők táncmulatságát néptánccal a parton! Táncház kicsiknek és nagyoknak egyaránt, Vörös Árpád Pro Urbe díjas néptánc tanár és koreográfus, valamint Énekesné Cserna Krisztina néptánc tanár vezetésével, akik már tartottak tavaszi foglalkozást a Kenese Art Feszt keretében. Elő a kényelmes, táncra alkalmas vagy akár a jártasabbaknak a karakter cipővel, legyen egy szép néptánc estünk élőzenével Olasz György és barátai jóvoltából!

TÁNCOKTATÓK: Énekesné Cserna Krisztina és Vörös Árpád ZENÉL: Olasz György és barátai

IDŐPONT: 2023. augusztus 11. péntek, 20:30 HELYSZÍN: Part-Pavilonok – Balatonkenese 8174, Parti sétány

Az esemény ingyenesen látogatható.

22:00

#13. BACK IN TIME DISCO DJ TYUKIVAL

Part-Pavilonok

Ki ne emlékezne a Rózsabokor Disco bár fergeteges nyári partyaira. Egy röpke másfél óra erejéig visszautazunk az időbe és jobbnál jobb disco zenére táncolhatunk! Nem más lesz a lemezlovasunk, mint DJ Tyuki, polgári nevén Tóth János Péter! Érdekesség: Tudtad, hogy DJ. Tyuki a balatonfüredi és veszprémi Rádió Jam és Rádió 1 Veszprém műsorvezetője is volt hosszú éveken át? Gyere le a partra és ropjunk egyet együtt az ikonikus DJ Tyuki zenéjére!

IDŐPONT: 2023. augusztus 11. péntek, 22:00 HELYSZÍN: Part-Pavilonok – Balatonkenese 8174, Parti sétány

Az esemény ingyenesen látogatható.

AUGUSZTUS 12. SZOMBAT

9:30

#14. PAPÍRMERÍTÉS

Tájház

A Kenese Art Feszt nyári összművészeti fesztivál keretében a harmadik kézműves foglalkozást a papírmerítésnek szenteljük, amikor is kipróbálhatjuk a papírkészítés ősrégi technikáját. A foglalkozáson a felszerelés korlátozott számban érhető el, így a résztvevőket előre is kérjük, hogy számítsanak az eszközök megosztott használatára. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület a fesztivál honlapján: Kenese ArtFeszt | Kenese ArtFeszt

Jöjjenek/Gyertek, próbáljuk ki és vigyük haza az élményt!

IDŐPONT: 2023. augusztus 12. szombat, 9:30

HELYSZÍN: Tájház – Balatonkenese 8174, Kossuth Lajos utca 6.

FOGLALKOZÁSVEZETŐ: Haránt-Miklós Melinda

KOROSZTÁLY: 12 éves kortól

11:00

#15. CITERASZ – CITERA-BEAVATÓ

Tájház

Honnan is ered a citera? Vannak-e rokonai? Mindig így nézett ki? És hogyan is néz ki? Hány fajtáját ismerjük magyarlakta vidékeken? Mit jelent az, hogy egykótás vagy kétkótás? Léteztek-e a régi időkben is citerazenekarok? És milyen húrok is kerülnek a citerára és mennyi? Ezekre és még sok érdekes kérdésre válaszol a gyerekeknek és kísérőiknek játékos előadásában Bucz Júlia zenepedagógus, citeraoktató. A bemelegítő beszélgetést követően a beavató második részében a kedves érdeklődők

kipróbálhatják e zengő hangszert és Júlia segítségével hanglesre indulnak, felkeresnek pár alaphangot a citerán. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület a fesztivál honlapján: Kenese ArtFeszt | Kenese ArtFeszt. A helyek a citerák száma miatt limitáltak, kérjük mindenképpen regisztráljatok!

IDŐPONT: 2023. augusztus 12. szombat, 11:00

HELYSZÍN: Tájház – Balatonkenese 8174, Kossuth Lajos utca 6.

FOGLALKOZÁSVEZETŐ: Bucz Júlia

KOROSZTÁLY: 7 éves kortól

19:00

#16. OPERA KENESE SVÉDASZTALOS VACSORA LEHETŐSÉGGEL

Hotel Marina – Port

A szombat estét az énekhang primőrjének, az operának tartottuk fent a II. Kenese Art Feszten. Gála estünkön kitűnő művészek tolmácsolásában hallgathatják az opera és operett irodalom leghíresebb és legszebb dallamait, melyet hazafelé garantáltan dúdolni fognak. Idei opera estünk egy igazán exkluzív helyen, a kenesei Hotel Marina – Port-ban kapott helyet, ahol svédasztalos vacsora lehetőség is tárulkozik a közönség elé a koncert után. Látogassanak el koncertünkre és élvezzék a gyönyörű dallamokat és az ínyenc ízeket! Szeretettel várjuk koncertünkre nem csak az opera rajongókat!

AZ EST FELLÉPŐI:

Baranyai Anett – szoprán, a Magyar Állami Operaház énekművésze

Pánczél Klaudia – mezzoszoprán, a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny díjazottja

Tötös Roland – tenor, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, Dömötör- díjas, 2022-2023-as évad operaénekese

Rákai András – zongoraművész, zenei vezető, a Miskolci Nemzeti Színház korrepetítora.

Opcionális: Az előadás után a Hotel Marina-Portban svédasztalos vacsorára nyílik lehetőség. Kérnék, a regisztrációs felületen megjelölni, amennyiben igényt tart a vacsorára. Tájékoztatásul: Svédasztalos vacsora 9.520 Ft/fő, 1 pohár pezsgő 1.100 Ft, melyet a hotel részére szükséges fizetni a helyszínen.

IDŐPONT: 2023. augusztus 12. szombat, 19:00

HELYSZÍN: Hotel Marina-Port – Balatonkenese 8174, Kikötő u. 2-4. SOLING terem

20:30

#17. FLAMENCO TÁNCBEMUTATÓ ÉS BEAVATÓ

Part-Pavilonok

Hallott/ál már a kasztanyettáról, de még sosem próbálta/d? Mitől kopog a flamenco táncos cipője?

Most itt az alkalom, hogy közelről is megismerkedjünk ezzel a varázslatos tánccal!

Mi is az a Flamenco? – interaktív családi beavató foglalkozás Lippai Andrea (Harangozó Gyula díj, Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt és Magyar Arany Érdemkereszt) táncművész és koreográfus vezetésével és Pirók Zsófia flamenco táncművész közreműködésével.

IDŐPONT: 2023. augusztus 12. szombat, 20:30

ELŐADÓMŰVÉSZEK: Pirók Zsófia és Lippai Andrea

HELYSZÍN: Part-Pavilonok – Balatonkenese 8174, Parti sétány

Az eseményen a részvétel ingyenes.

AUGUSZTUS 13. VASÁRNAP

19:00

#18. David Klezmer Band családi koncertje

Part – Pavilonok

A David Klezmer Band előadásai során nagy szerepet kap a közönség bevonása a műsorba, mely tréfás show-elemeket is tartalmaz. Ez a szemlélet jó beleillik a Kenese Art Feszt filozófiájába, hiszen olyan eseményeket próbálunk elhozni városunkba, ahol a közönség aktív részese a kulturális eseményeinknek. Az együttes 1999-ben alakult, zenéje a tradicionális zsidó zene (mai értelemben vett magyar-lengyel zsidó népzene) gyökereinek felhasználásával a XXI. század zenei stílusaival ötvöződik, hogy a klezmer zenét saját értelmezésében megismertesse. A repertoár tradicionális zsidó dalokból, illetve izraeli dalokból, dallamokból és ehhez kapcsolódó improvizatív szólókból, illetve saját szerzeményekből áll. A koncertezés mellett színházi zenét is készítettek már, említve itt Csehov: Cseresznyéskert című darabját a Bárka Színház Budapesttel és Faragó Béla zeneszerzővel együttműködésben. A Nyári Zsidó Fesztivál rendszeres fellépői, alkotói. A Magyar Rádió és Televízió 2000-ben az év legjobb stúdiókoncertjéért ítélte oda az együttes számára az Emerton díjat.

AZ EGYÜTTES TAGJAI: Dávid József – klarinét, Móser Ádám – harmonika, Rózsa István – tuba, basszusgitár, Varró Zoltán – ütőhangszerek

IDŐPONT: 2023. augusztus 13. vasárnap, 19:00

HELYSZÍN: Part-Pavilonok – Balatonkenese 8174, Parti sétány

Az eseményen a részvétel ingyenes.

21:30

#19. Csillagnéző – Tóth Sára Rebeka koncertje

Könyvtár kert

Hogyan válik egyetlen énekhang élőben többszólamúvá a modern technika és elektronika használatával? Tóth Sára Rebeka egyedi hangzásvilágának kialakításában egy looper pedál lesz a segítségére. A koncerten saját dalai és improvizációi mellett népdalfeldolgozások és klasszikus zenei ihletésű darabok is elhangoznak. A gyakran szöveg nélküli vokális zenében az érzetek és hangulatok megragadása a cél.

IDŐPONT: 2023. augusztus 13. vasárnap, 21:30

HELYSZÍN: Könyvtár kert – Balatonkenese, Kálvin János tér 4, 8174

ELŐADÓMŰVÉSZ: Tóth Sára Rebeka – ének

Az eseményen a részvétel ingyenes.

Nyitókép: Kenes ArtFeszt

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva