Krausz Andrea | 2023.07.20. 08:00
Különös pózban kattintották le a menyéteket a Balatonnál 
Kisbán Kázmér július közepén fényes nappal találkozott össze két menyéttel Balatonújlakon. Mintha egyikük a szájában cipelte volna a másikat. Mindannyian meglepődtek, de az amatőr természetfotós gyors volt. És szenzációs felvételek készültek. Mutatjuk a nagy meglepetést.

Kisbán Kázmér Balatonújlakon,

a Nyugati-övcsatornáról kerékpározott hazafelé, amikor 10 méterrel előtte átszaladt valami az úttesten.

A természetfotós megörökítette a menyéteket
Fotó: Kisbán Kázmér

Tágra nyílt szemekkel figyelt

– Hoppá! Mi lehet az? – idézte fel a fotós. – Gondoltam átmegyek a bal oldalra, hátha közelebbről is sikerül megnéznem. Igen, ott megtorpant a valami! És szerencsére a fotómasina is a nyakamban lógott. Mivel be is volt élesítve, letámasztottam a lábam, és ráközelítettem a „témára”. Akkor már tudtam, hogy nem akármilyen találkozás ez! A menyét mama kis menyétkéjével a szájában tágra nyitott szemekkel nézett rám. Nem értette, hogy mit keresek ott, miért nem mozdulok – fogalmazott Kisbán Kázmér. És mivel ezen a csendes útszakaszon alig van forgalom, néhány másodperc alatt sikerült is pár képet készíteni a meglepett állatkákról.

– A szívem hevesen dobogott, tudtam, hogy ez a találkozás emlékezetes lesz

– fogalmazott a leleményes fotós.

A balatoni menyét meglepődve figyelte a fotóst
Fotó: Kisbán Kázmér

Nagy meglepetésünkre teljesen félreértettük a helyzetet

A fotókat megmutattuk dr. Lanszki József kutatónak, aki tisztázta a szituációt: olyan pillanatot sikerült a fotósnak elkapnia, ami nagyon nagy ritkaság. Itt ugyanis nem egy kölyökcipelésről van szó. (Ekkora „kölyök” már képes önállóan közlekedni.) Jóval inkább egy „légyott” szemtanúi lehetünk.

A nagyobb testű hím épp „nyakon csípi” a nőstényt. Így párosodnak.

A menyét egy évben több almot is felnevel

A menyét – a legtöbb ragadozóemlős-fajjal ellentétben – igen gyorsan képes szaporodásával reagálni a táplálékbőségre. Egy évben kettő, vagy akár három almot is felnevelhet a menyét anya.

Főként, ha kellő mennyiségben talál magának mezei pockot, amit szívesen fogyaszt. Ezzel a mezőgazdász egyik legfőbb segítőtársa.

– Kutatási célból idén is folytattuk a kisemlősállomány felmérést élve csapdázással a közeli Kis-Balatonnál, és ebben az évben sokkal nagyobb volt a rágcsálók és cickányok fogása, mint az elmúlt 13 év alatt bármikor – mondta a likeBalaton.hu-nak Dr. Lanszki József.

– Az enyhe tél, a megfelelő növényzettakarás és a táplálékmennyiség miatt megnőtt a rágcsálók állománya, ami kedvezően hat a menyétfélékre. A Balaton körüli mocsarakon egyébként inkább a nagyobb testű rokon, a hermelin jellemzőbb, mint a menyét. Bár nem nagyon tolerálják egymás jelenlétét, de helyenként mindkét faj előfordul – tette hozzá a kutató.

A vérmes ragadozó a madarak nyakába kapaszkodva repül

Érdekesség, hogy a menyét képes elejteni a nála akár tízszer nagyobb testtömegű prédaállatokat is.

– Képes felugrani a guvat méretű vízimadarakra, és elkezdi fojtogatni őket.

A madár akár felszállhat, de a menyét még mindig kapaszkodik a nyakába, és repülés közben tovább mélyeszti tűhegyes szemfogait a szárnyas csigolyái közé.

Egészen addig, amíg el nem éri a gerincvelőt, vagy az ütőeret és a madár meg nem adja magát. Nagyon kitartó és vérmes kis állat. Megtámadja a nála jóval nagyobb és vésőszerű fogaival komoly védekezésre képes hörcsögöt és az üregi nyulat is – mesélte Lanszki József.

A menyét a világ legkisebb ragadózó emlőse

A menyét (Mustela nivalis) teste 15–26 cm hosszú, farkhossza 3–7 cm, marmagassága 3–4 cm. A nőstény testtömege átlagosan 60 gramm, a hímé 120-140 gramm (maximum 250 gramm). Kis méretéből adódóan egy akrobata ügyességével, hajlékonyságával követi és ejti el járataikban a pockokat és más kisemlősöket.

– Pici testtömegéhez hengeres testalkat és viszonylag nagy testfelület párosul. Az anyagcseréje gyors, a tápanyagszükséglete magas. Míg a nagyobb testű ragadozók megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy a nagyon kemény téli napokat a búvóhelyükön vészelik át, a menyét,

ha nem vadászna rendszeresen, nagyon gyorsan éhen halna, télen kihűlne.

A hó alatt, a rá veszélyt jelentő ragadozók szeme elől rejtve, ügyesen közlekedik a rágcsálókat követve. Beköltözik a pocok, vagy a vakond üregébe, ahol a számára kritikus időszakban, például télen,

nagyobb számban elejtett pockokból táplálékraktárat is képez, úgy használja, mint mi a hűtőszekrényt.

A raktározás jól jön a kölyöknevelési időszakban is, amit a nőstény egyedül végez. A kicsik 3 hónapos koruktól önállóvá válnak és maguknak keresnek táplálékot – mondta a kutató.

A menyét több mint 10 éve védett faj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Legfőbb ellenségei a ragadozó madarak, a baglyok és a róka.

De a menyétnek a legszorultabb helyzetében is mindig van még valamiféle kiútja.

A tapasztalatlanabb ragadozó madár karmai közt sem adja föl könnyen a küzdelmet. Akár leharaphatja a madár ujjpercét is.

Nyitókép: Kisbán Kázmér

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva