likeBalaton.hu | 2021.02.15. 20:00
70 éves Richter József artistaművész - a cirkusz a Balatonnál is otthon van
70 éves Richter József Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművész. Fia, ifjabb Richter József is évek óta hazajár a Balatonhoz: Balatonlellén minden évben nagy látványosság az elefántok fürdőzése, s a család is nagyon szereti a Balatont.

– Az évszázados múltú cirkuszi dinasztiából származó ünnepelt olyan életpályát mondhat magáénak, ami az emberi nagyságról szól és a reformkort idézi, amikor az alkotóvágy nem ismert határokat és az élet minden területén sikerült új világokat létrehozni. Richter Józsefet ugyancsak jellemzi a hűség, a dinasztiájához, családjához és nemzetéhez. A cirkuszművészet nemzetközi világában ez nem mindig jellemző, de Richter József esetében megmaradtak a gyökerek. Miközben

megnyitotta Magyarországon az artistaművészet új távlatait és megismertette a magyar artistaművészet kvalitásait a világban

végig jó magyar ember maradt. Ráadásul a természethez is hűséges tudott lenni: világhírű állatprodukcióival egyúttal az élővilág iránti szeretetét is kimutatta. Richter József artistaművészetét pályafutása alatt számos díjjal ismerték el a világban: a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elnyerte az Ezüst Bohóc-díjat, Magyarországon megkapta a Jászai-díjat, majd a magyar artisták között elsőként és a máig egyetlenként Kossuth-díjjal is kitüntették – mondta születésnapi köszöntő beszédében az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.

A Nemzeti Cirkusz már több mint két évtizede Balatonlellén tölti a nyarakat

A társulat imádja a Balatont. A 2020-as évben, abban a kánikulában hajóra pattantak az artisták és gyakorolgattak kicsit a Balaton közepén. Igazán látványosra sikerült a cirkuszi pancsolás. Nézd meg itt a videót!

A hatalmas elefántok balatonlellei fürdetése minden évben tömegeket vonz a partra

Fürdetős videó itt!

Fotó: Szaniszló Hajnalka

Tavaly nyáron Zamárdiban is volt előadása a Nemzeti Cirkusznak

Az előadás modern blokkjában egyszerre 10 drónt láthat a közönség, ahogy különböző formációban keringenek a levegőben. Emellett egy látványos lézershowt is bemutatnak. A modern műsorszámok mellett az előadásban megmaradtak a klasszikus, megszokott cirkuszi elemek is: akrobatákkal, bohócokkal, állatos számokkal várják a közönséget – mondta a cirkusz igazgatója. Sajnos, akkor még nem tudtuk, hogy mi történik a közeljövőben. (Itt írtunk arról, hogy elpusztult a cirkusz két elefántja.)

Még több balatoni cirkuszos videó itt.

Budapest Bár a cirkusz porondján

Ifj. Richter József nem csak a cirkuszban van otthon a Balatonnál, de nagy zenekedvelő is. A Budapest Bárral például jó barátságot ápol, amely már az előadásokban is megmutatkozott.

Farkas Róbert és ifj Richter József Balatonlellén / Fotó: Váradi Tamás

Farkas Róbert ifj Richter Józseffel Balatonlellén / Fotó: Váradi Tamás, Budapest Bár hivatalos

 

 

Nyitókép: Balatonlelle, 2018. július 15.
Richter József Kossuth-díjas artista a Magyar Nemzeti Cirkusz elõadásán, a Cirkuszok éjszakája rendezvényen Balatonlellén 2018. július 14-én. Mögötte fia, ifjabb Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója (j).
MTI Fotó: Lakatos Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva