Mészáros Annarózsa | 2024.04.02. 16:00
Ez a hajó kinyitja a Balatont!
Ring egy hajó a Balatonon, neve Luszi. A télen-nyáron üzemelő hajó sorsa kérdésessé vált, de most Tóth Balázs lerántja a leplet a további tervekről!

A Luszi egy 2009-ben épült francia Beneteau hajó, tehát egy magas minőségű, luxushajó.

Forrás: Tóth Balázs

Tóth Balázs szerint egy mesébe illő sztori Luszi Balatonra kerülése.

– Egy riport kapcsán az volt a kérdés, hogy mi az álmom a téli Balatonon? Akkor én azt válaszoltam, hogy egy téli hajójárat lenne a vágyam! Néhány hét múlva megkeresett egy úriember, akit én addig sose láttam, sose hallottam róla, hogy ismeri a munkásságomat, és őneki nagyon tetszik az, amit én itt, a téli Balatonért, az egész éves szezonért csinálok. Olvasta ezt a riportot, a téli hajójárat eszményét, és elmondta, hogy van egy hajója, amit nem használ, s arra gondolt, hogy ezt odaadná nekünk, hogy ezzel segítse a munkánkat – meséli a hihetetlen történetet Balázs.

Forrás: Tóth Balázs

– Nem is értettem ezt az ajánlatot, először azt hittem, hogy ez egy kandi kamera vagy áprilisi tréfa. Aztán kiderült, hogy ő ezt teljesen komolyan gondolta, és teljesen ingyen és bérmentve adta oda. Majd mondtam neki, hogy azért valamit találjunk ki, mert ezt a lelkem nem venné be, hogy így kerüljön ide ez a hajó. Akkor annyiban maradtunk, hogy próbáljuk ki, nézzük meg, hogy tetszik-e, és akkor kitalálunk valamit.

Balázs, mint ahogy sokan mások, a fedélzetre lépésekor beleszeretett Luszi-ba. Egy év múlva, 2018-ban nagyon kedvező áron, egy finanszírozó segítségével megvásárolták a hajót.

Forrás: Tóth Balázs

Merre tovább?

– Most, hogy leköszöntem a BL-ből, a hajónak bizonytalan lett a sorsa. Nagyon sok mindenben gondolkodtunk, az eladás is szóba került, hogy fájó szívvel megválunk tőle. Ekkor jött ez az ötlet – hiszen annyira ideillik Luszi, mert nem klasszikus motorcsónak, hanem egy személyszállító hajó –, hogy mi lenne, ha többen összeállnánk és folytatnánk azt, amit elkezdtünk!

Balázsék sok ötletéből két fő hullámon fog robogni Luszi további története.
– Az egyik az, amit eddig is csinált: programhajózás – születésnapok, esküvők, temetés, lánybúcsú, legénybúcsú, grillparti, csapatépítő tréning. A lehetőségek tárháza végtelen, nagyon sok minden történt már ezen a hajón. Ebben az esetben bárhová meg tudják rendelni Balaton szerte az érdeklődők.

Forrás: Tóth Balázs

Fontos megjegyezni, hogy a hajó teljesen téliesítve van, amíg nem fagy be a Balaton és nem áll össze a jég, addig kiválóan használható. Van benne központi fűtés, radiátorokkal a leghidegebb mínuszokban is 25-28 fokra lehet fűteni, ezáltal az időjárási kockázatot teljesen ki tudják zárni.
– Ezért a téli hónapokban sétahajózásokat szeretnénk tartani különböző desztinációkban, hogy meg tudjuk mutatni a téli Balatont. Amikor minden hajó parton van, le van téliesítve, s üres a Balaton, akkor egy egész más arcát mutatja a víz, szeretnénk ezt sokaknak átadni ezt az élményt, hogy is néz ki ez a varázslat.

Összefogásban az erő

A Luszi megmentői Tóth Balázs, Bagyó Sándor a VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Haraszti Zsolt a zánkai Zen Garden Resort megálmodója és tulajdonosa és Bodnár András az Élmény Balaton atyja.

Forrás: Tóth Balázs

– Ennek a hajónak pont az a nagyon nagy előnye, hogy kinyitja a Balatont! Az egyik tulajdonos én vagyok Balatonlellén, a másik tulajdonos Haraszti Zsolt Zánkán. Eddig is csinált ilyen túrákat Luszi, például gasztrotúrával összekötött szaunázást. A lellei csapat átment Zánkára, ott szaunáztak egyet, utána vacsoráztak, majd visszaérkeztek Lellére, de ugyanúgy a zánkai vendégek most el tudnak jönni egy dél balatoni bortúrára a badacsonyi után. A klasszikus főszezonidőn kívül meg az a tervünk, hogy ahol éppen meghatározó történés van a Balatonon, ahol sok vendégre lehet számítani, akkor mi ott leszünk Luszi-val!

Forrás: Tóth Balázs

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép forrása: Tóth Balázs

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva