Szaniszló Hajnalka | 2023.01.13. 10:00
Tóth Balázs ajánlja: a Balaton télen – élmény 365 napon át
A balatoni vendéglátós szemüvegén át tárul fel a téli Balaton varázsa – 365 nap élmény.
Mit tud a Balaton télen?

A balatonlellei BL YachtClub ügyvezetője TEDxBalaton előadásában arról beszélt, hogy hogyan és mit tehetünk annak érdekében, hogy a Balaton egész évben látogatott legyen. Tóth Balázs a négy évszakos Balaton megvalósításán dolgozik, immár több mint tíz éve.

 

Tóth Balázs mindig is rengeteg időt töltött a Balatonnál. Tizenegy éves korában kezdett vitorlázni a tónál egy ifjúsági táborban. Azonnal bele is szeretett ebbe a vízi sportba és a tóba is. Főiskolás korában már vitorlástúrákat szervezett, majd tanulmányait követően marketing-kommunikációval és rendezvény-szervezéssel kezdett foglalkozni. Ezzel együtt Balatonlellére költözött, ahol eleinte egy vitorláson lakott. Elmondása szerint nagyon boldog időszak volt az életében.

Tizenhárom évvel ezelőtt vált egy étterem és négy apartman tulajdonosává. (Ma már három étterem, közel nyolcvan apartman, egy kikötő, egy delikátüzlet és egy mosoda tartozik a felügyelete alá. Jelenleg éves szinten hetven embernek ad munkát.) Sem a felesége sem ő nem értett a vendéglátáshoz, ezért kezdetben azzal töltötték a telet, hogy Európában körbjárták az éttermeket és ötleteket gyűjtöttek a balatoni vállalkozásukhoz.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Egész évben Balaton – Tóth Balázs előadása a TEDxBalaton keretében

A Balaton télen – mi a baj?

– A Balaton rákfenéje a szezonalitás, pedig sokkal többet érdemel a nyári szezonnál.

Európa-szerte egész évben szezon van (a Balatonnál sokkal rosszabb tavaknál is), mi pedig nem tudunk élni a Balaton lehetőségével – hangsúlyozta a vendéglátós.

Első teendői között volt, hogy olyan ötleteket kezdett el megvalósítani, amelyek a Balatont egész évben népszerűvé teszik.

Az ő ötlete volt az elefántfürdetés is a balatonlellei strandon. Ifj. Richter József cirkuszigazgató jó ötletnek tartotta és ezzel hagyományt teremtettek a Cirkuszok Éjszakája rendezvény keretein belül.

Amikor meghallotta Péter Bence: Despacito feldolgozását, amely óriási sikert ért el a videómegosztón, felkereste a zongoristát és felültette egy balatoni vitorlásra, s egy látványos, a Balatont népszerűsítő videó született az együttműködésből.

 

Három hét, nyolc ország, ötvenkét karácsonyi vásár

A felesége és ő mindenhonnan ötletekkel tértek haza, melyeket szerettek volna a Balatonnál is megvalósítani és meg is rendezték Balatonlellén a saját karácsonyi vásárukat.

– Ekkor kezdtem azt érezni, hogy engem teljesen bolondnak néz a környezetem

– mondta Tóth Balázs.

A stuttgarti vásárban ifj. Richter Józsefékkel
Fotó: Tóth Balázs privát

 

Az első korcsolyapálya a Balatonnál

Azzal támadták a BL Yach Club tulajdonosát, hogy a téli Balatonnál nincs semmi és nem is lehet semmit csinálni, úgysem mennek majd oda az emberek. Aztán a karácsonyi vásár területén korcsolyapályát is nyitott. Elsőként a Balatonnál. Példájukat azóta több balatoni település is követte.

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

 

Helyi finomságok sokasága a tél közepén a Balatonnál

Ennek folyományaként hívták életre a Gasztropikniket is, melynek keretében balatoni borászatokat és éttermeket hívtak Balatonellére, hogy bemutatkozhassak a látogatóknak és a balatoni gasztronómiai összefogás által erősítsék egymást és a Balaton-egész-évben-menő-gondolatot. A rendezvénysorozat idén már a nyolcadik évadára készül és népszerűsíti a gondolatot, hogy a Balaton télen-nyáron menő.

Fotó: Krausz Andrea

 

Négyméteres jégkacsa és jégkörhinta készült a Balaton jegéből

– Mi lehet még vonzó a téli Balatonban? Ezen tűnődtem. Az, ha befagy. Azon a télen fagyott be utoljára a tó. Egyik délután egy láncfűrésszel, finn mintára kivágtunk egy jégkörhintát. Majd megkerestem M. Tóth Zsolt világbajnok jégszobrászt, aki kitalálta, hogy faragjunk ki a Balaton jegéből a négyméteres jégkacsát – mondta Tóth Balázs.

 

Téli vitorlásverseny-sorozat a Balatonon, óriási sikerrel

– “Romantikus” beszélgetést folytattam aznap a vízirendészet vezetőjével, aki próbált meggyőzni, hogy nem jó ötlet kiengedni embereket hajóval a jeges, téli Balatonra, de nem tudott lebeszélni. Azóta a téli versenyeken 25-30 hajó indul el, amikor befagy a Balaton – kezdte Tóth Balázs mosolyogva.

Vitorlástúra gasztronómiai élményekkel – ilyen is a Balaton télen

Hidegenlégió néven vitorlástúrát is szerveztek, amelynek keretében körbetúrázzák a Balatont és mindeközben olyan helyeket is ajánlanak, ahol megállhatunk egy finom ebédre vagy egy jó borra.

Fotó: sonline.hu

 

Még mindig kérdés, hogy mit lehet csinálni télen a Balatonnál?

Tóth Balázs az önmaga által feltett kérdésre néhány pontban válaszolt előadásában. Csupán azon programokat és lehetőségeket sorolta fel, amelyeket ő talált ki.

  • létesítettek egy, Tekergő névre keresztelt elektromos kisbuszt is, amelynek az a feladata, hogy borászatokba, piacokra, a balatonboglári gömbkilátóba és egyéb látványosságokhoz szállítja az érdeklődő turistákat
  • ugyanezt a célt szolgálja Luszi is, amely a Balaton első, egész évben működő hajójárata
  • a covid idején született meg a BL Delikát első olyan üzlete is, amely kizárólag régiós termékeket árul (kenyér, sajt, lekvár, szörp), és hírét viszi annak, hogy a Balaton az év 365 napján remek időtöltést kínál
  • a vízre épített látvány-szauna is azzal a céllal épült, hogy télen-nyáron lehessen fürdőzni a Balatonban

Nyereséges mindez?

– Ez közgazdasági alapon nem működik. Csakis úgy, hogy ha szívvel-lélekkel, szenvedéllyel csináljuk. Ha azon dolgozunk, hogy munkát adjunk a helyieknek, hogy tegyünk azért, hogy ne legyen üres télen a kikötő és legyenek programok – folytatta a vállalkozó.

– Mi Balatonlellén az idegenforgalmi adó 10%-át fizetjük be éves szinten, és ennek a 60%-a szezonon kívüli bevételből származik

– zárta gondolatait Tóth Balázs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: TEDxBalaton Youtube
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva