Szaniszló Hajnalka | 2022.01.16. 10:00
Ők döntötték el, hogy milyen koncertek legyenek a Balatonnál
Nagy zűrzavar jellemezte a hetvenes években a balatoni koncertek szervezését és a kulturális életet.

A Halló, itt Balaton rendezvénysorozat lavinát indított el a Balatonnál

Halló itt Balaton! néven az 1970-es években indult útjára az a koncertsorozat, amelynek változatos zenei stílusa országosan hatalmas tömegeket mozgatott meg. Júniusitól szeptemberig járta a Balatont a fesztiválsorozat. Szerte az országban is tartottak ezen név alatt szabadtéri, könnyű- és komolyzenei koncerteket. Az aktuális hazai sztár-előadók, valamint orgonakoncert, népdal- és nótaműsor is helyet kapott a műsorban. A rendezvény országszerte népszerűsítette nem csak az előadókat, hanem a Balatont is.

Itt részletesebben is írtunk a Halló, itt Balaton! rendezvénysorozatról.

Kóbor János és az Omega egy különleges felállással, komolyzenei kísérettel is fellépett ezeken az eseményeken. A legendás énekes erről és a több, mint hetven éven át tartó balatoni szezonjáról itt mesélt részletesen.

Kóbor János, Omega

Fotó: Omega hivatalos

 

A helyiek akarták szervezni a Balaton kulturális életét

A Halló, itt Balaton! koncertsorozat idején merült fel a balatoni szervezőkben és szakemberekben az igény, hogy szükség lenne arra, hogy a Balaton kulturális életét ne Budapestről szervezzék, hanem önálló szervezőiroda alakítsa a tó kulturális életét. Ezt a tevékenységet ugyanis akkoriban a Művelődésügyi, a Bel­kereskedelmi Minisztérium, valamint az Országos Filharmónia végezte. A munkába bekapcsolódott az ORI is. Az Országos Rendezvényszervező Iroda szervezte többek között a siófoki Interpop fesztivált is, amely aztán halállal végződő botrányba fulladt. A Neoton Família gitárosa és zenekarvezetője, Pásztor László mesélt a részletekről.

Fotó: Neoton Família hivatalos

Fotó: Neoton Família hivatalos

 

Pénz kellett volna a balatoni szabadtéri színpadok felújítására

A Balaton Szervezőiroda feladatai közé tartozott az is, hogy gátat szabjon az alacsony színvonalú hakniknak a Balaton körül. Emellett pedig kiemelt feladatként határozták meg a szabadtéri színpadok állapotának felmérését és javítását is.

A balatonfüredi erdei színpad rekonstrukcióját elsődlegesnek tartották, de a többit is szerették volna korszerűsíteni annak érdekében, hogy egyfajta nyári kulturális központként üzemelhessenek a Balaton körül.

A szabadtéri színpadokon egész nyáron futó programokat úgy szerették volna összeállítani, hogy azokért az ország minden részéből érdemes legyen elutazni a tóhoz. És persze, hogy az érdeklődők akár több helyszínre is elutazzanak a Balaton körül egy-egy program kedvéért. Emellett pedig az is tervben volt, hogy olyan helyszíneket is kialakítanak, amelyekben esős időjárás esetén is megrendezhetik a programokat. Ehhez többek között a anyagi támo­gatást az országos idegenforgalmi alap jelentette volna.

– Legtöbbször nincse­nek meg a tárgyi előfeltételek a balatoni kulturális élet meg­javításához

– írta 1972-ben a Magyar Nemzet.

Ezt olvastad már? Nagy Feró és Agydaganat a balatonfüredi Új Hullámos Fesztiválon itt.

A Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységének szerelőcsarnoka, Újhullámos Fesztivál 1982. augusztus 7-én. Az erre az alkalomra alakult Árnyékszék zenekar, az új hullámos paródiát bemutató együttes tagjai Trunkos András, feLugossy László, Nagy Feró és szaxofonnal Wahorn András.
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

 

Siófokot akkoriban különösen hátrányos helyzetűnek nyilvánították

Mind a szabadtéri színpad tekintetében, mind pedig a szakmai gárda és a kiszolgáló személyzet szempontjából. Egyetértettek abban, hogy Siófok a déli part egyik legkedveltebb települése és hogy a kulturális és szórakoztató szolgáltatásain sürgősen javítani kell. Szóba került az is, hogy sajnálatos, hogy

Siófokon nincs vízi színpad, amelynek szintén a forráshiány volt az oka, annak ellenére, hogy rendkívül nagy igény lett volna rá a közönség részéről.

 

Balaton-part, az Omega - LGT - Beatrice közös koncertjére várakozók, csövezők 1980-ban Fotó: Urbán Tamás

Balaton-part, az Omega – LGT – Beatrice közös koncertjére várakozók, csövezők
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Keményen állást foglalt a Balaton beszélgetések nevű zenei konferencia

– A Siófokon rendszeresen megrendezett zeneipari konferencia keretében a Balaton-part köz­művelődési helyzetét is meg­vitatták, különös tekintettel arra, hogy a Balaton környéke nemcsak az ország lakosságának egyik nagy üdü­lőterülete, hanem évről évre külföldi vendégeket is fogad – írta a Magyar Nemzet 1972-ben.

Végül 1971 őszére tűzték ki a Balatoni Mű­soriroda megalakulását annak érdekében, hogy annak munkája már az 1972-es ba­latoni nyáron éreztesse a hatását.

 

A Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységének üzemcsarnoka. Új hullámos együttesek fesztiválja
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Megszületett a Balatoni Műsoriroda felállításának terve

Feladata az lett volna, hogy önálló hatáskörben gondoskodjon a Balaton körüli kulturális- és szórakoztató programok megvalósításáról úgy, hogy az megfeleljen a helyi adottságoknak, valamint a hazai és a külföldi vendégek igényeinek is. A Balatont akkoriban határoló két megye, Veszprém és Somogy tanácsának javaslatára szerették volna létrehozni a szervezőirodát annak érdekében, hogy

ne csak kihelyezett műsorok legyenek a tó körül, hanem a helyi szakemberek – akik a legjobban ismerik a térség adottságait és igényeit – alakítsák ki a régió önálló kulturális és művészeti életét.

Somogy és Veszprém megye tanácsa is részt vett a szervezésben

Nehézkes volt egységes álláspontra jutni a Balatont határoló két megye vezetésének abban, hogy hogyan alakítsák úgy a tó körüli kulturális életet, hogy az mindenkinek megfeleljen: más igények merültek fel az északi és a déli parton és természetesen a külföldi és a hazai turisták is különböző programokra vágytak.

Az volt a terv, hogy 1971 őszén megalakul a szervezet és az 1972-es balatoni kulturális rendezvények szervezését már az iroda intézi. Az irodán belül propagandacsoportok felállítását is tervezték, amelyeknek a rendezvények népszerűségének növelése és a hírek közönséghez való eljuttatása lett volna a feladata.

Végül három iroda is nyílt rendezvényszervezési céllal

Végül az a döntés született, hogy három irodát állítanak fel és megosztják a szervezési feladatokat: a budapesti főiroda mellett Siófokon és Balatonfüre­den terveztek irodát nyitni. Erre azért volt szükség, mert a két megye nem tudott megállapodni, hogy melyikben legyen az iroda központja.

 

Jókai (Dimitrov) Park, Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli). Az Omega és az LGT közös számot ad elő. A színpadon Molnár György, Karácsony János, Kóbor János, Somló Tamás, Mihály Tamás, Presser Gábor, Benkő László. A két dobos: Debreczeni Ferenc és Solti János. A felvétel az Omega - LGT - Beatrice közös koncert alkalmával készült

Jókai (Dimitrov) Park, Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli). Az Omega és az LGT közös számot ad elő
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Nyitókép: Jókai (Dimitrov) Park, a Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli) kerítése. A felvétel az Omega – LGT – Beatrice közös koncert alkalmával készült
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva