Szemán László János/magyarnemzet.hu | 2022.01.07. 08:00
Fájdalmas statisztika: a Balaton körül is sok volt a baleset
Emelkedett is a közúti balesetben elhunytak száma, rosszak a statisztikák.

Az elsődleges adatok szerint 2021-ben némileg emelkedett a közúti balesetek száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ám arányaiban többen haltak meg tavaly, mint 2020-ban. Feltűnő, hogy elsősorban a járművek utasai közül kerültek ki a halálos áldozatok.

Kismértékben emelkedett hazánkban 2021-ben a közúti balesetek száma, ám a 2020-as évhez képest többen vesztették az életüket.

Halálra gázolt egy embert a sebesvonat Siófoknál 2021 szeptemberében. Itt írtunk róla részletesebben.

A halottak többsége utasként szenvedte el a sérüléseit

Miközben alig nőtt az előző évihez képest a balesetek száma – plusz 2,5 százalék – több mint háromszor nagyobb mértékben nőtt (8,4 százalékkal) a halálos kimenetelű közúti tragédiáké. Ennél is borzasztóbb, hogy

az előző évihez képest tizenhat százalékkal emelkedett a balesetek halálos áldoza­tainak a száma.

Baleset történt 2021 augusztusában M7-es autópályán a Budapest felé vezető oldalon, Szabadbattyán térségében, ahol egy autóbusz borult az oldalára. Sokkoló fotók érkeztek a tragédia helyszínéről.

Szabadbattyán, 2021. augusztus 15.
Tûzoltók az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében, ahol árokba borult egy autóbusz 2021. augusztus 15-én hajnalban. A balesetben legalább nyolcan meghaltak.
MTI/Mihádák Zoltán

 

Szinte soha nem követeltek még ennyi halálos áldozatot a közlekedési balesetek

Az utasok jellemzően azért haltak meg, mert nem voltak bekötve. Az ütközés ha­tására kirepültek az autóból. Fának, falnak, úttestnek csapódás miatt haltak meg, vagy az autó alá szorultak, amelyben utaztak, és az nyomta őket halálra.

 

Négyen meghaltak, amikor pár nappal ezelőtt Tapolcánál történt vonatszerencsétlenség. Részletek itt.

Tapolca, 2022. január 1.
Ütközésben összeroncsolódott személyautó Tapolca közelében a 7345-ös számú út vasúti átjárójánál 2022. január 1-jén. A személygépkocsi egy vonattal ütközött. Az autóban négy ember meghalt, egy életveszélyes sérülést szenvedett.
MTI/Varga György

 

Összefoglaló a Balaton körüli közúti-, vonat- és az M7-es autópályán történt balesetekről.

A járvány fegyelmezettebbé, szabálykövetőbbé tette az embereket

2020-ban 1956 óta a legkevesebb baleset történt a magyar közutakon. Nemcsak a pandémia miatti lezárások következtében, hanem a rendőrség szerint azért is, mert a járvány fegyelmezettebbé, szabálykövetőbbé tette az embereket. Ám a jelek szerint nem ilyen egyszerű a képlet. A Közlekedésbiztonság szakportál szakírója szerint valójában senki, még a szakemberek és kutatók sem tudják miért vagy mitől lettünk 2020-ban és még 2021 elején is fegyelmezettebbek és szabálykövetőbbek az utakon, mint korábban, de jó, hogy így történt.

A 2021. júliusában Balatonszabadinál történt vonatbalesetről sokkoló képeket és beszámolót tettünk közzé, amelyben megszólaltattuk a szemtanúkat is. A horrorisztikus állapotba került autóról és a mentésről itt olvashatsz részletesebben.

Balatonszabadi vonatbaleset 2021. júliusában
Fotó: Krausz Andrea

 

Ez a folyamat az év második felében megtor­pant

Annak ellenére sem jó ez így, ha abból indulunk ki, hogy a tavalyit megelőző évekhez képest az idei trendek még mindig azt sugallják, hogy javul a közlekedésbiztonság Ma­gyarországon. Minden idők legsikeresebb és legnagyobb társadalmi támogatottságú közlekedésrendé­szeti akciósorozata, a Pofátlan(tan)ítás nevű akció. A civilnek látszó, jól fel­szerelt rendőrautók kameráinak felvételeit nézve megállapítható: a helyzet még messze nem olyan jó, mint szeretnénk vagy amilyennek a statisztikák mutatják. Még rosszabb a kép, ha végignézzük a Buda­pesti Autósok Közössége oldalára feltöltött amatőr pofátlan(tan)ítók fel­vételeit.

Áthajtottak rajta és szörnyethalt az áldozat, amikor az M7-es autópályán Budapest felé, Pákozd térségében elgázolták a gyalogost.

Az M7-es autópálya legfrissebb híreiről mi is rendszeresen beszámolunk, itt találod az aktuális információkat.

Fotó: Police.hu

Egyre több gépjárműben van videókamera

Ezek a kamerák rögzítik a legpofátlanabb és a legveszélyesebb manővereket is. Ezek a felvételek előbb-utóbb eljutnak a rendőrségre is, leggyakrabban a Budapesti Autósok Közösségén keresztül, akik minden súlyos szabálysértésről készült felvételt átadnak a rendőrségnek, amelyet névvel-címmel vállal a készí­tője, és a rendőrség általában eljárást indít a szabályszegőkkel szemben.

Itt egy kamion okozott szerencsétlenséget az M7-esen.

Az ORFK illetékesei elmondták, a biztonság kedvéért átnézik a közösség oldalára feltöltött, de nekik át nem adott fel­vételeket is, és volt már rá példa, hogy azok között is találtak nyomokat. A Budapesti Autósok Közösségének amatőr pofátlan(tan)ító akciója és együttműködése a rendőrséggel a bizonyíték arra, ami egy a Századvég által végzett 2018-as közvélemény-kutatásból is napnál világosabban kiderült.

A közlekedőknek elegük van abból, hogy egyesek a KRESZ és min­den más törvény fölé helyezhetik magukat, és másokat veszélyeztetve közlekedhetnek.

Közúti személyi sérüléssel járó balesetek száma 2021. (I–XI. hó): 13 034 (2020: 12 715). Halálos közúti balesetek száma 2021. (I–XI. hó): 414 (2020: 382). Közúti balesetben elhunytak száma 2021. (I–XI. hó): 484 fő (2020: 417 fő). (Forrás: Magyar Autóklub)

 

Egyre több a baleset a vasúti átjárókban a Balaton körül is. A szakemberek szerint ez az oka.

A Balatonnál sajnos, vízi balesetek is rendszeresen történnek. Ezekről itt olvashatsz.

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Halálos baleset Somogyban 2021. szeptemberében
Fotó: police.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva