Mihály Szilvia | 2022.07.21. 08:00
Életre kelt a múlt a Csillagvár melletti skanzenben
Bújj el a hőség elől a különleges alakú épület mellett található balatonszentgyörgyi skanzenben és állatparkban.

Vár, skanzen és állatpark

A Balaton nyugati csücskében Balatonszentgyörgyön, a tótól kissé távolabb, egy erdős domboldalon található a Csillagvár. A különleges alakú épületet az 1820-as években Festetics László építette, a vadászvár titkos légyottok helyszíne is volt.

Ma a vár körül közel másfél hektáros területen egy állatpark és egy skanzen is várja a vendégeket. Ha elfáradtok a strandolásban vagy a meleg elől a hűs fák közé menekülnétek, ez egy remek családi programhelyszín.

Izgalmas kalandok várnak
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A legegyszerűbb autóval érkeznetek. Jöhettek a településen keresztül a 76-os útról a Csillagvár utcán végighajtva, és az M76-os útról is tábla jelzi az utat. Ne lepődjetek meg, az utolsó kanyarokban egy téglagyár mellett kell elhaladnotok. A belépőjegy megvásárlása után a kocsitokat árnyas fák alatt hagyhatjátok.
Szánjatok több órát a park meglátogatására, mert a népművészeti emlékek körbejárása és az állatokkal való ismerkedés után még játszóterezhettek és akár ebédelhettek is, és maga a Csillagvár is számos meglepetést tartogat.

Szerdánként 17 órakor solymász bemutatóval várnak, testközelből ismerhetitek meg a ragadozó madarakat.

A préstől a csizmáig

– A skanzenben látható több száz vagy inkább több ezer tárgy köre folyamatosan bővül, piacokról, hagyatékokból is szép számmal kerülnek ide a régi korokat idéző darabok – mutat körbe Országh Béla várkapitány.

A zalai boronaprésházak gigantikus szőlőpréseitől a szegen lógó csizmákig van itt minden. A falakon tányérok, a polcokon miskakancsók, köcsögök, hímzett falvédők, faliképek, van csalánvágó deszka, nádvágó, favella is. Egy ablakmélyedésben a csipkefüggöny mellé butykos van felakasztva, az ablakpárkányon tálkák.

Katonás rendben sorakoznak a petróleumlámpák, vödrök, kannák, hordók, szakajtók, patkók, darálók, kisszékek, vasalók, cserépben muskátlik pirosodnak, a nádtető mellett harsány zöld, hűvös szőlőlugas csalogat pihenésre, helyenként egy-egy sárga kukoricacső színesíti a képet.

Romantikus hangulat
Fotó: Mészáros Annarózsa

Istállóból csárda

A skanzen közepén található csárda a leírások alapján előbb itt volt, mint a vár. Ez volt az az istálló, ahová az építkezés alatt a lovakat, ökröket bekötötték, akkoriban teljesen természetes volt, hogy a jószágok épülete előbb elkészült. Az épület eredeti agyag talaja fel lett töltve, belépve azt gondoltuk, hogy eredetileg is csárdának készült.

– Aki ért az állattartáshoz, a gerendákból meg tudja állapítani, hogy ez annak idején egy istálló volt. A szarvasmarhák párakibocsátása miatt ereszkedtek meg gerendák, kissé megrogytak, hasasak lettek. A kemencét már később építették bele, ma is működik, ezzel fűtünk télen.

A csárdában vagy a lugas alatt dödöllét, tócsit, füstölt főtt csülökkel töltött lángost és kemencében sült tarját ehetsz, ha megéheztél.

Korábban istálló volt, ma csárda
Fotó: Mészáros Annarózsa

Aprójószág és a négylábúak

Az állatpark évek óta a látogatók kedvence, egyénileg körbejárható, de kutyát ide nem vihettek be, nehogy megkergesse az állatokat. Kint a skanzen többi részén pórázzal sétálhattok négylábú kedvencetekkel.

– Mivel gazdálkodással is foglalkozunk, itt testközelből megismerhetik a vendégek a háztáji állatokat, az állatudvar részben önfenntartó. Itt látható, hogyan, miből készülnek a nyúlketrecek, a tyúkólak, megmutatjuk, milyen a felelős állattartás, és az is látszik, milyen sok munkával jár a ház körüli állatok tartása. Azt is elmondjuk, hogy nemcsak a tojást, hanem bizony a felnevelt állatok húsát is felhasználjuk, ez így természetes. Rusztikus környezetben élnek nálunk őshonos hazai és idegen fajok is.

Láttunk kecskéket, racka- és merinói juhokat, nyulakat, van ló, fekete csüngősahú disznó, fürj, kacsa, tyúk és kakas is.

A baromfiudvar őre
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Az állatok a nyári nagy meleget nehezen viselik, az árnyékban pihennek, inkább a reggeli és esti órákban aktívak. Sokszor fellocsoljuk a területüket, hogy hűtsük őket, ilyenkor több a légy is, amivel meg kell küzdeniük.

Sokan késztetést éreznek arra, hogy valamelyik állatot megetessék, de ők nem éhesek, hiszen mindent megkapnak, amire szükségük van. Nem kell letördelni az ágakat, letépni a füvet, vagy dugdosni a szénát nekik. Nagyon fontos, hogy ne etessétek őket a saját szendvicsetekkel, az emberi eleség akár meg is betegítheti az állatokat. Kérjetek Zoo csemegét, ha mindenképp adnátok valamit a két- és négylábúaknak.

Banyaház

Van egy banyaház is a területen. Ez egy boronaház, anno az Őrségben és Zalában a szőlős pincék mellé építették, itt tárolták az eszközöket. Az épületben nincsen ácskapocs, szeg vagy csavar, ha az oldalát megnézed, látszik, hogyan van összecsapolva, olyan, mint a gyenesdiási Miska pince.

Ezt is szétszedve hozták el az Őrségből és itt építették össze újra. Sokkal hűvösebb van bent, mint a nyári forróságban kint. Jelenleg egy porcelán baba gyűjteményt láthattok benne, nem az eredeti funkciója szerint van berendezve. Hogy miért ez a neve? Mert az épület és az ajtaja is nagyon alacsony, csak a hajlott hátú, púpos öregasszonyok tudtak könnyen ki-be közlekedni bennük.

Banyaház
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Festeticsek öröksége

A kertben egy üvegvitrinben látható a Festeticsek gályahajójának méretarányos mása. A Főnix hajó makettjét egy balatongyöröki asztalos mester készítette, ő adományozta a múzeumnak.

Hajó a kertben
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Csillagvár a Festetics grófok vadászvára volt, nevét jellegzetes alakjáról kapta. A várban látható középkori életet bemutató panoptikum nem ezt a kort eleveníti fel, de segít abban, hogy jobban megismerhessék az érdeklődők a középkori magyarok életét. Látunk lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, a füstös konyhán serénykedő asszonyokat, és szép számmal akadnak középkori kínzóeszközök is a helyiségekben.

 

Nézd meg képeinket!



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva