Mihály Szilvia | 2022.07.23. 08:00
Vadászkastély, vár és titkos szerelmi fészek is volt a Csillagvár
Nemcsak a formája, hanem a története is különös a balatonszentgyörgyi épületnek. Gyere velünk, minden titkot megtudhatsz.

Csillag alakú épület

A Balaton déli partjának keleti csücskében található Csillagvárnak különleges lefelé vastagodó ferde falas, csillag alakja van. Az 1950-es évek végén restaurálták, és az egykor vadászházként, később cselédházként használt erősséget a Somogy megyei Idegenforgalmi Hivatal a Balaton környéki végvári harcok emlékére vitézi tanyának rendezte be.

Ma is egy a középkori életpanoptikum mutatja be a múltat. Látunk falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, fogat húzó falusi kovácsot füstös konyhában serénykedő asszonyokat és egy aprólékosan felépített kínzókamrát is, körülötte skanzen és állatpark működik.

 

 

A Csillagvár elnevezést az elmúlt évtizedek ragasztotta csak rá a régebbi Jágerház, illetve Csillagház helyett.

Különleges alakú épület
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A különleges 16,5 x 16,5 m törzsméretű, négysarkú csillagra hasonlító épületet az 1820-as években Festetics László építette, a vadászvár titkos légyottok helyszíne is volt – tudtuk meg Országh Béla várkapitánytól.

Országh Béla mutatja be a titkokkal teli épületet
Fotó: Mészáros Annarózsa

Fekete bárány vagy újító?

– László a család fekete báránya volt. Szigorú gyermekkora volt, papok, orvosok nevelték, tanították, talán ezért pótolt be mindent felnőttkorában, nagyon szeretett szórakozni és imádta a nőket. Hatalmas adósságokat halmozott fel kártyajátékokból, fogadásokból. Emellett az apja által alapított Georgikonban szakkönyvtárat hozott létre, bővítette az intézményt, és magyarra váltotta az oktatás nyelvét, jelentősen fejlesztette a balatoni vitorlásflottát és a juhállományt. Nem volt egyszerű együtt élni vele, kortársai bizalmas feljegyzéseiből úgy tűnik, állandóan zsörtölődő, kellemetlen alak lehetett, aki fura rögeszmékkel traktálta beszélgetőtársait, de felesége kitartott mellette.

 

Boldog gyerekkor

– A második világháború után Balatonszentgyörgy első téglagyárának munkásai költöztek be az épületbe, egy helytörténész bácsi mesélte, hogy ő itt született az egyik szobában, élete legszebb éveit köszönheti a Csillagvárnak. Szobánként 10-15 munkás lakott itt, ettől függetlenül felhőtlen gyermekkorra emlékszik vissza. Közösen főztek, együtt hétvégéztek, nagyon szoros közösség alakult ki. Nem változtattak a száraz, jó állapotú, célszerűen felhasználható építményen, itt igényesebb lakást biztosíthattak maguknak, mint a falu apró házaiban, így megóvták azt.

Még a füst szagát is érzed
Fotó: Mészáros Annarózsa

Padlástól a pincéig

A füstös konyha falain most is az eredeti füst szagát érezzük, egy kémény volt, nyílt tűzön főztek, de ha az idő rosszra fordult, a szél visszafújta a füstöt a belső helyiségekbe. Olyankor az ajtókat becsukták, a füst a konyhában állt meg, ezt őrzik az ódon falak.

Az épületnek valamikor volt egy tornya is, ahonnan a keszthelyi kastély felé tudtak zászlókkal jelezni, de ezt még a Festeticsek lebontották, mert beázott. Ez a torony a várban látható maketten látható.

Ilyen lehetett az eredeti épület
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az emeleti részen nagyon meleg van, megáll a levegő, egy babakiállítás nézhettek meg a helyiségben. A viszonylag szűk és sötét csigalépcsőn nagyobb tárgyakat nem lehetett felvinni, ezért felvonószerkezet segítségével küldtek ételt-italt a toronyban levő őröknek. A boltozatok közepén nyílásokat hagyva, facsöveken átvezetett kötél és csigaáttétel segítségével húzták fel, és eresztették le a szükséges anyagokat, ezen a lyukon keresztül tudtak kommunikálni is egymással a fent és lent levők.

 

A tető alatt egy babakiállítás van
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A görögkereszt alaprajzú pincerendszerbe is a minaret-szerű homokkő csigalépcső vezet le, itt sokkal hűvösebb van, a páratartalom ugyan magas, de jó egy kicsit felfrissülni. Itt láthattok a betyárokról egy kiállítást és egy sötét szoba is van, ahol az éjszakai vadászat élményét élhetitek át hanghatások és egy narrációs előadás segítségével. Hamarosan elkészül egy a solymászattal és agarászattal foglalkozó kiállítás is.
A kapu mellett, bent a fedett vár központi helyiségében található félköríves falfülkében egy 150 cm átmérőjű, több mint harminchat méter mély kút.

 

Ma is működik a kút
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kínzókamra

A középkori szöges hordót nézve megállapítottuk, hogy ebben a fülkében nem szívesen álldogáltunk volna, de aztán megtudtuk, hogy nem is ez volt a büntetés, mert a hordóba állított bűnöst legörgették egy domboldalon. Ha ezt végignézte valaki, biztosan nem emelt el több tyúkot a szomszédból….

Ebben a hordóban nem bort tartottak….
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Csillagvárban szerdánként solymász bemutatókkal várnak, ha erre jártok, ne hagyjátok ki a skanzen és az állatpart titkainak felfedezését sem.

 

 

Nézd meg képeinket:



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva