Mészáros Annarózsa | 2023.08.06. 10:00
20 éve tart a Kalózkodás Fövenyesen
Idén ünnepli 20 éves születésnapját a Kalózstrandbisztró Fövenyesen. A kultikussá vált hely az egész éves Balaton és a kifinomult gasztronómia elkötelezett híve.

Nagy-Golyán Nikoletta a Kalózstrandbisztró kormányosa. A helyet 20 évvel ezelőtt férjének családja indította útjára, akkor még Vén Kalóz néven.

 

Fotó: Kalózstrandbisztró

20 év a parton

– Ha egy szóban kéne összefoglalnom az elmúlt két évtizedet, akkor az a szó az, hogy: csodálatos. Ha bővebben, akkor változékony, mint az idei időjárás. Nem volt ez egy egyértelmű történet, de az kétségtelen, hogy minden percét szerettük, szeretjük most is. Programdömpinggel készülünk az ünnepre, mert azt gondoljuk, hogy a vendégekről szól elsősorban a Kalóz sztorija. Miattuk csináltuk akkor is, amikor nehezebben ment, meg akkor is, amikor nem tűnt annyira jó kilátásúnak ez az egész balatoni gasztronómia sztori. S így velük közösen szeretnénk megünnepelni ezt a szép 20 éves évfordulót. A vendégeink körében felmérést végeztünk, hogy kinek mi volt a kedvenc étele. Két heti kínálatba betettük azokat az fogásokat, amelyek nagyon régen a vendégek kedvelt étkei voltak vagy mostanában nagyon szerettek.

Fotó: Kalóz strandbisztró

 

Érdemes felkeresned a fövenyesi strandon a Kalózt, ha kóstolnál machás tiramisu, pacalpörköltet, fatálas rostélyost hagymával tarkítva, málnakrémlevest kanalaznál, vagy épp óbudavári kecskesajtra fájna a fogad fügével és nektarinnal. De harcsasteak is találsz az étlapon kapros tökfőzelékkel és rántott kacsamájat spenóttal. Hogy a desszert se maradjon ki, rendelj túrgombócot mézes tejföllel és pisztáciával. A gyerekek kívánsága szerint hot-dog is készül.

– Ezzel visszatekintéssel is szerettük volna kifejezni a közönségünk fel, hogy a miattuk, értük vagyunk itt, s ez is egy gesztus feléjük, amellyel megköszönjük a bizalmukat.

Fotó: Kalózstrandbisztró

A következő időszak

– Nagyon nagy váltásra nem készülünk. Mindig van mit csinálni, funkcionálisan jobbá tenni az épületet, a programokat, eseményeket színessé, változatossá varázsolni és a gasztronómiai vonalat is folyamatosan csiszolgatjuk. Az egész éves Balaton továbbra is fontos küldetésünk, a nyári szezonon kívül nyitva vagyunk hétvégente és az iskolai szünetekben. Nagy álmunk, hogy másoknak is valóban fenntartható legyen nyitva tartani, és az emberek felfedezzék, hogy a Balaton nem csak nyáron jó hely, hanem mindig. A július nekünk nagyon jó volt, sokan látogattak el hozzánk. De nehéz ezt most megmondani, összefoglalni, hogy milyen is az idei szezon, majd szeptember végén tudjuk a nyarat értékelni, hiszen a nyár kitolódott már az ősz elejére, s az idő nagyon sok mindent befolyásol. A június nagyon csapadékos volt, pláne ahhoz képest, hogy tavaly pedig roppant aszályos volt a hónap. Júliusban remek volt az idő, ez látszott a forgalmon is. Az augusztus pedig rögtön egy rossz hétvégével indul időjárás szempontjából, ami kicsit sem szívderítő a számunkra.

 

Öröm a Strandétel versenyen

Nikolett a Balatoni Kör elnökségi tagjaként az Év strandétele verseny zsűrijében pontozta a nevezett kreációkat.

– Nagyon jó és színvonalas volt az idei megmérettetés az előző évekhez hasonlóan. 17 hely jelentkezett 25 étellel. Rengeteg kreatív fogás volt, rengeteg új helyet ismertünk meg, akikről eddig nem tudtunk, mindemellett voltak nagy visszatérők. Ismét nagy aktivitással, innovációval találkoztunk, ami maximálisan előreviszi a balatoni strandgasztronómia ügyét. Örülök, hogy lángosnak is tudtunk díjat adni, az Év felfedezettjei között. Boldogság számomra, hogy ennyien a szívünkön viseljük a balatoni régi fejlődését.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Kalózstrandbisztró

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva